Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Αυγ-2016 23:04

  Διατήρησε την αξιολόγηση και το outlook της Πορτογαλίας η Fitch

  Διατήρησε την αξιολόγηση και το outlook της Πορτογαλίας η Fitch
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη μακροπρόθεσμη διαβάθμιση πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας σε ξένο και σε τοπικό νόμισμα διατήρησε σε "ΒΒ+" η Fitch Ratings, με outlook σταθερό, διαψεύδοντας τα σενάρια που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες ώρες περί υποβάθμισης του outlook της χώρας.

  Στην έκθεσή του ο οίκος επισημαίνει ότι η αξιολόγηση της Πορτογαλίας περιορίζεται σε "BB+" εξαιτίας του υψηλού χρέους, της υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης και των προβλημάτων που έχει κληρονομήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το κυβερνητικό χρέος, στο 129% του ΑΕΠ στα τέλη του 2015, είναι σχεδόν τριπλάσιο από το μέσο όρο του χρέους των χωρών με αντίστοιχη αξιολόγηση.

  Από την άλλη πλευρά, το "ΒΒ+" στηρίζεται από το υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σχέση με αυτό άλλων χωρών της ίδιας διαβάθμισης, το στέρεο θεσμικό πλαίσιο και το ισχυρό επιχειρηματικό περιβάλλον.

  Οι καταλύτες πίσω από την αξιολόγηση της Fitch είναι οι εξής:

  Τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας του α' εξαμήνου του 2016 ευθυγραμμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό με τις αρχικές προσδοκίες της κυβέρνησης. Παρ'ολ' αυτά -επισημαίνει ο οίκος- οι κίνδυνοι για απόκλιση από το στόχο για έλλειμμα 2,2% φέτος παραμένουν, συμπεριλαμβανομένης της αβεβαιότητας για την πλήρη επίδραση των μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής που θα εφαρμοστούν στη διάρκεια του έτους και τον αντίκτυπο της αδύναμης ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, η Fitch διατηρεί την επιφυλακτική της εκτίμηση για πορτογαλικό έλλειμμα 2,7% φέτος.

  Ο οίκος επισημαίνει ότι παρά τις δυνάμει πολιτικές πιέσεις για άμβλυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής μεσοπρόθεσμα, εξακολουθεί να αναμένει ήπια συρρίκνωση του ελλείμματος το 2017-18. Αυτό θα βοηθήσει να επιτευχθούν ορισμένοι βασικοί δημοσιονομικοί στόχοι που υπαγορεύει η ΕΕ και να μειωθεί το δημόσιο χρέος. Η Fitch προβλέπει συρρίκνωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ στο 122% έως το 2020. Σημειώνει, ωστόσο, ότι υπάρχουν κίνδυνοι καθοδικής απόκλισης της εκτίμησής της που αντικατοπτρίζουν κυρίως την προοπτική περαιτέρω κεφαλαιακών ενέσεων στην κρατική Caixa Geral de Depositos, τη μεγαλύτερη πορτογαλική τράπεζα.

  Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συνεχίζει ο οίκος, εξακολουθούν να υποφέρουν από χαμηλή ποιότητα παγίων, επηρεασμένα από την έκθεση στα στεγαστικά δάνεια και τα διογκούμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ιδιαίτερα στο εταιρικό χαρτοφυλάκιο.

  Εξάλλου, η Fitch επισημαίνει ότι η οικονομική ανάπτυξη της Πορτογαλίας εξακολουθεί να απογοητεύει, καθώς περιορίζεται από την αδύναμη επίδοση των εξαγωγών και την επιβράδυνση των επενδύσεων. Το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό μόλις 0,2% σε βάση τριμήνου στο πρώτο και στο δεύτερο τρίμηνο, πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αρχών και το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει ο πιο δυναμικός συντελεστής ανάπτυξης, βρίσκοντας στήριξη στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Ο οίκος αναμένει τώρα ότι το πορτογαλικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 1,2% το 2016.

  Διαβάστε ακόμα:

  Fitch: Αρνητικό το outlook της Τουρκίας, "βλέπει" κινδύνους μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ