Αντίστροφη μέτρηση για ΟΤΕ, Ελληνικό και συντάξεις

Τρίτη, 07-Ιουν-2016 11:30

Αντίστροφη μέτρηση για ΟΤΕ, Ελληνικό και συντάξεις

Της Δήμητρας Καδδά

Μία προθεσμία λίγων... ωρών έδωσαν χθες οι ΥΠΟΙΚ στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να δώσει τέλος στις εκκρεμότητες της πρώτης αξιολόγησης η οποία, σύμφωνα με την ενημέρωση που πραγματοποίησε χθες στην Ευρωβουλή ο Επίτροπος Moscovici, έχει υλοποιηθεί κατά 95%. Τα βασικά "αγκάθια" είναι  -σύμφωνα με πληροφορίες- το θέμα του  5% των μετοχών του ΟΤΕ που πρέπει να μεταβιβαστεί από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ, η εφαρμοστική πράξη για την μείωση των υφιστάμενων επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, αλλά και η σύμβαση  για το Ελληνικό.

Ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος  προκειμένου η Ελλάδα να μην χάσει ακόμη μία προθεσμία: πρέπει οι θεσμοί να πιστοποιήσουν γραπτώς και εγκαίρως προς το EuroWorkingGroup (EWG) την 100% υλοποίηση των προαπαιτούμενων. Και στόχος είναι  το EWG να επικυρώσει τη συμφωνία το αργότερο στη σύνοδο  της Πέμπτης (τακτική σύνοδος στην Φινλανδία για να προετοιμάσει το Eurogroup της 16ης Ιουνίου).

Αν όλα κλείσουν έως τότε, τα κείμενα της συμφωνίας (συμπληρωμένο μνημόνιο, τεχνικό μνημόνιο, έκθεση συμμόρφωσης, επιστολή Eurogroup κλπ) θα οδεύσουν στα Κοινοβούλια 5 κρατών – μελών, με τελικό "ορόσημο" απόφαση του ESM για την εκταμίευση της δόσης, μία απόφαση που (με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα) προσδιορίζεται στις 17 Ιουνίου, δηλαδή την επομένη του Eurogroup.

Χθες ο επίτροπος Moscovici έκανε σαφές ότι είναι εφικτό (όχι δεδομένο όμως) να αποφασίσει θετικά ο ESM την άλλη εβδομάδα. "Η εκταμίευση της δόσης θα γίνει μέχρι τέλος Ιουνίου" ανέφεραν χθες πηγές του ΥΠΟΙΚ και επισήμαιναν ότι "η εισήγηση των θεσμών ήταν  θετική" αναφερόμενες στην έκθεση συμμόρφωσης που κατατέθηκε στο τραπέζι του EWG.

Η διαπραγμάτευση αφορά στην αποδέσμευση του πρώτου πακέτου υποδόσεων (7,5 δισ. ευρώ επί συνόλου 10,3 δισ. ευρώ). Από το ποσό αυτό τα 1,8 δισ. ευρώ θα δοθούν για αποπληρωμή οφειλών του κράτους προς ιδιώτες (σ.σ αυξήθηκαν τον Απρίλιο στα 6,7 δισ. ευρώ μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων), ενώ ένα ακόμη πακέτο με προαπαιτούμενα μαζί με έναν μηχανισμό διασφάλισης ότι μειώνεται το ύψος των οφειλών θα αποδεσμεύσει ακόμη 1,7 δις ευρώ για οφειλές το Φθινόπωρο. 

Σημειώνεται ότι το Eurogroup θα "ασχοληθεί" με τους όρους του μηχανισμού που καλείται να δομήσει η ελληνική πλευρά. Και αυτή δεν είναι η μόνη "εκκρεμότητα" που απομένει. Μέσα στον Ιούνιο είναι πολλά αυτά που πρέπει  να γίνουν. Περιλαμβάνουν  νέα έλευση των δανειστών στην Αθήνα το τελευταίο 10ήμερο του Ιουνίου, αλλά και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής με τους στόχους εσόδων – δαπανών και μέτρων έως και το 2020.  

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος θα είναι ο πρώτος  ομιλητής πάνελ υπό τον Pierre Moscovici με θέμα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο συνέδριο του διοργανώνει μία φορά τον χρόνο η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή (Brussels Economic Forum).