Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Μαϊ-2016 11:51

  Citigroup: Αυξάνεται ο κίνδυνος Grexit στα επόμενα 1-3 χρόνια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Ελευθερίας Κούρταλη 

  Καθώς  παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη η ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η Citigroup εκτιμά πως οι πιθανότητες του Grexit αυξάνονται για τα επόμενα 1-3 χρόνια, ενώ στους πίνακες που παραθέτει εκτιμά ότι από ύφεση 0,7% φέτος, το 2018 η ελληνική οικονομία θα βυθιστεί στο -7,2%.

  Πιο συγκεκριμένα, στην νέα έκθεσή της για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, η Citi αφήνει αμετάβλητη στο 0,7% την πρόβλεψή της για την ύφεση στην Ελλάδα το 2016, επισημαίνοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν σύμφωνος με τις εκτιμήσεις της (-0,4% σε τριμηνιαία βάση) και τονίζει ότι εξακολουθεί να αναμένει ότι θα κινηθεί στα αρνητικά και στο β’ τρίμηνο.

  Ωστόσο, όπως τονίζει, η εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ στο βραχυπρόθεσμο διάστημα θα παρέχει την απαραίτητη ρευστότητα για την οικονομία και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και ενδεχομένως την εγχώρια ζήτηση στο τρίτο τρίμηνο. 

  Η Citi πάντως προειδοποιεί ότι η ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία και η αβεβαιότητα γύρω από την ελάφρυνση του χρέους θα ενισχύσει την πολιτική αβεβαιότητα. 

  "Κατά την άποψή μας, οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος διάσωσης παραμένουν υπερβολικά φιλόδοξοι και χωρίς σημαντική ελάφρυνση, το δημόσιο χρέος παραμένει μη βιώσιμο, αυξάνοντας πιθανώς τον κίνδυνο για Grexit στα επόμενα 1-3 χρόνια", τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα.

  Στους πίνακες που παραθέτει στην έκθεση, με τις εκτιμήσεις της για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας μας, η Citi "βλέπει" την ύφεση να αυξάνεται το 2017 στο 2,7%, ενώ για το 2018 (την χρονιά όπου τελειώνει το τρέχον μνημόνιο) εκτιμά ότι θα αγγίξει το 7,2%, με επιστροφή της ανάπτυξης το 2019 και στο (εντυπωσιακά υψηλό) +5,6%. Αξίζει αν σημειώσουμε πως η αμερικάνικη τράπεζα δεν αναφέρει συγκεκριμένα εάν αυτές οι προβλέψεις της αφορούν το ενδεχόμενο Grexit ή όχι ενώ δεν "δικαιολογεί" την εκτόξευση του ΑΕΠ από την τεράστια ύφεση το 2018 στην εντυπωσιακή ανάπτυξη το 2019.


  Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων, η Citi δεν βλέπει την αποκλιμάκωση του τρέχοντος έτους να συνεχίζεται (και πάλι χωρίς να ξεκαθαρίζει εάν αυτές οι προβλέψεις αφορούν το σενάριο του Grexit), αφού από το 7,63% αναμένει πως θα αυξηθούν στο 8,28% το 2017 και στο 8,79% το 2018, γεγονός που δεν "δείχνει" έξοδο στις αγορές.

  sfsfsf

  Σχετικά με το χρέος, η τράπεζα προβλέπει εκτόξευσή του στο 202% του ΑΕΠ το 2017 από 180% φέτος, και στο 218% και το 220% το 2018 και το 2019 αντίστοιχα.

  ggfgfhg

  Σε ότι αφορά τις προβλέψεις τη για την παγκόσμια οικονομία, η Citi συνεχίζει να εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί λίγο χαμηλότερα από το επίπεδο του 2015 (2,6%) και στο 2,4% το 2016, ενώ το 2017 θα βρεθεί στο 2,8%. Όπως σημειώνει, η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει ασυνήθιστα αδύναμη (για 5η συνεχόμενη χρονιά κυμαίνεται κάτω του μακροπρόθεσμου μέσου όρου του 3%).

  Ένα από τα κύρια εμπόδια για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι η αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές, σημειώνει η τράπεζα. Η αβεβαιότητα γύρω από την πολιτική είναι ένα σημαντικός παράγοντας, με τα αποτέλεσμα των εκλογών των ΗΠΑ, το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, η αυστηρότερη νομισματική πολιτική της Fed και τα η φύση των νομισματικών κίνητρων στην Κίνα , να αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους.

  Σε ότι αφορά την ευρωζώνη, η Citi αυξάνει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στο 1,6% και το 0,3% αντίστοιχα. Όπως σημειώνει, η σταδιακή βελτίωση στις συνθήκες χρηματοδότησης μετά το πακέτο μέτρων της ΕΚΤ, θα στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων