Ύφεση φέτος, αλλά ανάπτυξη άνω του 2% το 2017 "βλέπει" η Πειραιώς

Τετάρτη, 25-Μαϊ-2016 18:20

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:18

Ήπια ύφεση της τάξης του 0,5% λόγω της επίπτωσης των δημοσιονομικών μέτρων, προβλέπει για φέτος η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς.

Όπως ανέφερε η διοίκηση στο Conference Call της τράπεζας, "μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, θα βελτιωθεί η ψυχολογία της αγοράς”. "Μαζί με την υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί, θα οδηγήσουν σε ανάκαμψη από το β' εξάμηνο του 2016, οδηγώντας σε ισχυρή ανάπτυξη, άνω του 2%, το 2017", πρόσθεσε. 

Επίσης, σημείωσε πως "για πρώτη φορά από το 2008 είχαμε αρνητικό ρυθμό νέων καθυστερήσεων, ο οποίος διαμορφώθηκε σε -245 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 81 εκατ. ευρώ προέρχονται από δάνεια επιχειρήσεων, 96 εκατ .από στεγαστικά και 58 εκατ. από καταναλωτικά δάνεια.

Πρόσθεσε δε ότι "σύντομα ολοκληρώνεται η επιλογή του προσώπου για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας”.

"Προβλέπουμε ότι το 2016 το σύνολο των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας θα μειωθεί κατά 1 δισ. ευρώ. Θα αναλάβουμε νέες στρατηγικές και θα είμαστε εντός του στόχου", ανέφερε η διοίκηση, ενώ πρόσθεσε πως "βλέπουμε βελτίωση στην κουλτούρα πληρωμών. Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα μας βοηθήσει να έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς μας δίνει πολλές δυνατότητες αντιμετώπισης τους. Ωστόσο, καμία τράπεζα δεν ενδιαφέρεται για μαζικές πωλήσεις δανείων”.

Η διοίκηση εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα πετύχει τον στόχο για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1 δισ. ευρώ φέτος, αν και, όπως είπε, "πρέπει να δούμε την επίδραση της υπερφορολόγησης σε ιδιώτες και επιχειρήσεις”. Μεταξύ άλλων, η τράπεζα ανέφερε ότι θα χρησιμοποιήσει τις προβλέψεις που έχει σχηματίσει για τη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 17%. "Θα απελευθερώσουμε κεφάλαια που δεσμεύονται σε προβλέψεις εφόσον η οικονομία μπει σε σταθερή ανοδική τροχιά και αυξηθεί η αξία των ενέχυρων. Κάτι τέτοιο προβλέπεται από το 2017 και 2018”, είπε.

"Εφόσον δεν υπάρξουν πλέον κακά νέα, το βασικό σενάριο λέει ότι το τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε να δεχτεί πίσω καταθέσεις 10 δισ. ευρώ. Στην Τράπεζα Πειραιώς αναλογεί ποσοστό 30% ,δηλ. αναμένουμε επιστροφή καταθέσεων 3 δισ. ευρώ”, τόνισε η διοίκηση. Σύμφωνα με την ίδια, το 2015 η Πειραιώς είχε εκροές καταθέσεων 15 δισ. ευρώ από 100.000 πελάτες της. "Θα προσεγγίσουμε τους πελάτες αυτούς, καθώς οι περισσότεροι διατηρούν επενδυτική σχέση με την τράπεζα (π.χ. αμοιβαία κεφάλαια)”, ανέφερε. 


Θετικά για την επιστροφή καταθέσεων θα επιδράσουν οι πληρωμές ληξιπροθέσμων οφειλών του δημοσίου, τόνισε η διοίκηση. Αναφερόμενη στην βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, σημείωσε ότι για πρώτη φορά μετά την ανακεφαλαιοποίησή της σύναψε repos στη διατραπεζική αγορά ύψους 4 δισ. ευρώ. Ερωτώμενη για την αποπληρωμή των Cocos, ανέφερε ότι δεν θα κάνει τίποτα για τους επόμενους 12 μήνες. 

 

Ν. Μαλλιάρα