Αισιοδοξία Χαρίτση για ολοκλήρωση του οδικού άξονα έως το Μάρτιο 2017

Τετάρτη, 18-Μαϊ-2016 16:21

Αισιοδοξία Χαρίτση για ολοκλήρωση του οδικού άξονα έως το Μάρτιο 2017

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Η πορεία υλοποίησης των οδικών αξόνων δεν επηρεάζεται από την εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (σ.σ. σε αυτή διαπιστώνεται σύσταση καρτέλ στο οποίο εμπλέκονται 45 κατασκευαστικές εταιρείες), είπε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Αλέξης Χαρίτσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για τη δημοσίευση προσκλήσεων συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020".

Ο ίδιος, κατά τη διάρκεια παρουσίασης των νέων δράσεων του νέου ΕΣΠΑ που θα τρέξουν τους επόμενους μήνες, εξέφρασε την εκτίμηση πως μέχρι τον Μάρτιο του 2017 θα έχουν ολοκληρωθεί οι οδικοί άξονες. "Εξασφαλίσαμε” είπε ο υφυπουργός "τη χρηματοδότηση και την επιτάχυνση των έργων για να γίνει η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, ώστε να μην κληθούμε να επιστρέψουμε κονδύλια που έχουμε λάβει από την Ε.Ε.” Ενώ συμπλήρωσε "το εγχείρημα προχωράει θετικά και ως προς την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου και ως προς τις αποζημιώσεις που καταβάλλονται στις κατασκευαστικές εταιρείες". Ανέφερε επίσης πως έχουν γίνει κινήσεις με τη σύσταση Ειδικής Διυπουργικής Επιτροπής με την αρχαιολογία και τους παραχωρησιούχους ώστε τα έργα να ολοκληρωθούν εντός του χρονοδιαγράμματος.

Σχετικά με τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ που θα τρέξουν μέχρι το τέλος του έτους, πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ αφορούν το περιβάλλον, εντός του μήνα θα ανακοινωθεί ένα νέο πρόγραμμα για την ανάπτυξη clusters και θερμοκοιτίδων ύψους 22,5 εκατ. ευρώ ενώ τον Σεπτέμβριο θα βγει μια ακόμη δράση για την αναβάθμιση μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ δράσεις.

Επίσης ακολουθούν δράσεις για τα σχέδια κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων εργαζομένων (25 εκατ. ευρώ), διακρατικές συνεργασίες σε έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη (50 εκατ. ευρώ), επιχειρηματικές επενδύσεις σε R&D για την ανάπτυξη συνεργασιών (280 εκατ. ευρώ), υποστήριξη ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσίες αξιοποίησης τους (67 εκατ. ευρώ) και νέο πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ΄οίκον" για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, δημοσίων και δημοτικών κτιρίων (248 εκατ. ευρώ).

Ο υπουργός αναφερόμενος στις παρατάσεις τριών από τις 4 δράσεις που είχαν ανακοινωθεί προ μηνών, είπε πως στα προγράμματα αυτά, πέρα από την παράταση, αυξάνεται και ο αντίστοιχος προϋπολογισμός. Ως παράδειγμα ανέφερε τη δράση για την Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων προϋπολογισμού 78 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αυξάνεται στα 110 εκατ. ευρώ. Επίσης αύξηση αποφασίσθηκε και για τον προϋπολογισμό της δράσης "Ενίσχυση Τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων". Ο αρχικός προϋπολογισμός της δράσης ήταν 50 εκατ. ευρώ ενώ μετά από δύο αυξήσεις ανέρχεται πλέον στα 90 εκατ. ευρώ.

Για τη διευκόλυνση είσπραξης των ενισχύσεων όσων ενταχθούν στις δράσεις αυτές, ο κ. Χαρίτσης είπε πως το υπουργείο προχώρησε σε σχετική συμφωνία με το Παρακαταθηκών και Δανείων (σ.σ. αναμένεται και σχετική υπουργική απόφαση) ώστε η εκταμίευση της προκαταβολής, δηλαδή το 40% των ενισχύσεων, να γίνεται χωρίς την υποχρέωση του δικαιούχου να καταβάλει ισόποση εγγυητική επιστολή.
 
Ποιες άλλες δράσεις ενεργοποιούνται

ΕΠ Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020

Στον τομέα του περιβάλλοντος μεταξύ άλλων ενεργοποιούνται δράσεις για:

-Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων (270 εκατ. ευρώ)

-Ολοκλήρωση των υποδομών συλλογής και εξεργασίας αστικών λυμάτων σε οικισμούς πληθυσμού 2.000-15.000 κατοίκων (49 εκατ. ευρώ)

-Κατασκευή ταμιευτήρων νερού, έργων υδροληψίας, διυλιστηρίων νερού και κατασκευή νέων εξωτερικών υδραγωγείων (30 εκατ. ευρώ)

-Έργα μείωσης διαρροών δικτύων ύδρευσης (20 εκατ. ευρώ)

-Προστασία, ανάπτυξη και προβολή δημόσιων τουριστικών κεφαλαίων με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό, τουριστικό, πολιτιστικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον (22 εκατ. ευρώ)

-Περιβαλλοντικές μελέτες για τις περιοχές του εθνικού δικτύου Natura (17,5 εκατ. ευρώ)

-Εφαρμογή συστημάτων αφαλάτωσης νησιωτικών – παράκτιων περιοχών (16 εκατ. ευρώ)

-Αποκατάσταση ρυπασμένων χώρων (13 εκατ. ευρώ)

 Στον τομέα των Υποδομών μεταξύ άλλων ενεργοποιούνται δράσεις για:

-Κατασκευή αυτοκινητοδρόμων στο Διευρωπαϊκό Οδικό Δίκτυο (513,3 εκατ. ευρώ)

-Κατασκευή σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων με λιμάνια (41 εκατ. ευρώ)

-Εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης και σύγχρονων συστημάτων σηματοδότησης και τηλεπικοινωνιών σε τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου (215 εκατ. ευρώ)

-Εξασφάλιση διαλειτουργικότητας στο σιδηροδρομικό δίκτυο (35 εκατ. ευρώ)

-Συστήματα αεροναυτιλίας και διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας (35 εκατ. ευρώ)

-Συστήματα διαχείρισης της θαλάσσιας κυκλοφορίας, ασφάλειας ναυσιπλοΐας και έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα (35,9 εκατ. ευρώ)

Διαβάστε ακόμη:

*ΕΣΠΑ: €62,5+500 εκατ. για επιχειρήσεις, Clusters και περιβάλλον