Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Μαϊ-2016 21:03

  Κίνδυνος να χαθούν κονδύλια $168 εκατ. κατά της διαφθοράς

  Κίνδυνος να χαθούν κονδύλια $168 εκατ. κατά της διαφθοράς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Από το 2012 υπάρχουν δεσμευμένα στην Ελλάδα κονδύλια ύψους 168 εκατ. δολ. για την καταπολέμηση της διαφθοράς, τα οποία πλήρωσε η Siemens στη χώρα για τη γνωστή υπόθεση. Το ποσό αυτό (σ.σ. σημειώνεται πως η Siemens πλήρωσε σε διάφορες χώρες συνολικά 1,6 δισ. δολάρια) μέχρι στιγμής μένει αναξιοποίητο και η Ελλάδα κινδυνεύει να το απολέσει αν δεν το αξιοποιήσει μέχρι το τέλος του 2017. Στον κίνδυνο αυτό αναφέρθηκε το απόγευμα της Τρίτης ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας κατά της δωροδοκίας του ΟΟΣΑ Drago Kos ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς και η ομάδα της οποίας ηγείται.

  Τι άλλο είπε ο κ. Kos; Ότι στην Ομάδα Εργασίας κατά της δωροδοκίας του ΟΟΣΑ συμμετέχουν 41 κράτη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ότι ήδη έχουν γίνει 3 αξιολογήσεις με την Ελλάδα να μένει μεταξεταστέα στην τελευταία. "Ήταν τόσο κακή η αξιολόγηση και αποφασίσαμε να την επαναλάβουμε”, είπε ο κ. Kos ο οποίος ανέφερε πως η Ομάδα θα απαντήσει εγγράφως στην Ελλάδα το 2017. Με βάση τα ευρήματα της έκθεσης του 2014 οι κλάδοι που ήταν πιο εκτεθειμένοι στη διαφθορά ήταν αυτοί των: κατασκευών, μεταφορών, αποθήκευσης, πληροφορικής, επικοινωνίας και ο εξορυκτικός κλάδος.

  Ο ίδιος χαρακτήρισε τη χώρα "ως ωραία κοιμωμένη στο θέμα της διαφθοράς, η οποία συνεχίζει να κοιμάται." Έσπευσε πάντως να συμπληρώσει πως υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά σημεία και ότι μπορούν να γίνουν πάρα πολλά. Διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτά δεν αφορούν μόνο την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου αλλά των συνθηκών για τους πολίτες. "Οι πολίτες πρέπει να νιώσουν τη διαφορά στη ζωή τους. Δεν αρκεί ο νόμος ο οποίος είναι ένα χαρτί" συμπλήρωσε. "Θα απογοητευτώ πάρα πολύ αν και τώρα δεν υπάρξουν πρακτικά αποτελέσματα", είπε ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας κατά της δωροδοκίας του ΟΟΣΑ σημειώνοντας πάντως πως κατανοεί ότι στην Ελλάδα "παλεύετε και με άλλες μάχες πιο σημαντικές από τη διαφθορά". Βέβαια η διαφθορά δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο. Σύμφωνα με τον κ. Kos το 50% των δημόσιων λειτουργούν στις ανεπτυγμένες χώρες εμπλέκονται σε φαινόμενα διαφθοράς, ενώ με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΟΟΣΑ δεν είναι μόνο τα μεσαία διευθυντικά στελέχη που εμπλέκονται με τη διαφθορά αφού και το 12% των διευθύνοντων συμβούλων έχουν δωροδοκήσει κρατικούς λειτουργούς.

  Στην τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης χαρακτήρισε το πρόβλημα της διαφθοράς κεφαλαιώδους σημασίας, ενώ προσέθεσε πως "όταν ετησίως πραγματοποιούνται παγκοσμίως επενδύσεις 4 τρισ. ευρώ, το πρόβλημα των υπεράκτιων εταιρειών και της φοροδιαφυγής είναι τεράστιο θέμα. Θέμα το οποίο είναι επίκαιρο με τη διαρροή των τελευταίων διεθνών στοιχείων (panama paper).”

  Ο ίδιος σημείωσε πως η Ελλάδα από την 57η θέση, έχει ανέβει 11 θέσεις, είναι όμως και πάλι μεταξύ των τελευταίων χωρών στη σχετική λίστα και πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμη παραδέχθηκε ο ίδιος. Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης σε σειρά μέτρων με τέσσερις άξονες παρεμβάσεων που προωθεί η Κυβέρνηση και τα οποία περιλαμβάνουν τις δημόσιες προμήθειες του δημοσίου, το νέο ΕΣΠΑ, στον Αναπτυξιακό νόμο ενώ ετοιμάζεται σχέδιο για τη δημοσιότητα των δράσεων εταιρικής ευθύνης των επιχειρήσεων.

  Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας  για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κ. Γιώργος Βασιλειάδης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης να συλλέξει όλα τα περιστατικά διαφθοράς που έχουν εντοπίσει δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρηματίες τα τελευταία πέντε χρόνια ενώ γνωστοποίησε ότι ήδη έχει αποσταλεί στον εισαγγελέα το "πρώτο πακέτο" στοιχείων. Όπως είπε ο κ. Βασιλειάδης, η κυβέρνηση, με βάση και τις συστάσεις από τον ΟΟΣΑ συνέταξε και έστειλε σε όλες τις διπλωματικές αποστολές της χώρας έντυπο με το οποίο ζητά να αναφερθούν όλες οι περιπτώσεις δωροδοκίας (διεθνούς ή εγχώριας) που υπέπεσαν στην αντίληψη τους την τελευταία πενταετία ενώ αντίστοιχο έντυπο έχει αποσταλεί και στη γενική γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για να ενημερωθούν όλα τα γραφεία εξωτερικού αλλά αντίστοιχη ενημέρωση έχει ζητηθεί και από τα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού. Στόχος είναι να ενημερώνεται πάραυτα ο αρμόδιος Εισαγγελέας Διαφθοράς για τις κατηγορίες που θα εντοπίζονται. Ο ίδιος προανήγγειλε ότι θα θεσπιστούν κίνητρα για επώνυμες καταγγελίες από επιχειρηματίες και δημόσιους λειτουργούς.

  Με τον πρόεδρο της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, Κωνσταντίνο Μπακούρη να αναφέρει πως οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι από ανεπτυγμένες χώρες είναι υπεύθυνοι για φαινόμενα δωροδοκίας. Σύμφωνα με τον ίδιο το 1/3 των εσόδων των μεγάλων επιχειρήσεων διοχετεύεται σε δωροδοκίες προς τους κρατικούς αξιωματούχους. Ειδικότερα το 1/3 της δωροδοκίας κατευθύνεται σε δημόσιους υπαλλήλους κυρίως μέσω των κρατικών προμηθειών (2/3 του συνόλου) ενώ έχουν εντοπιστεί φαινόμενα δωροδοκίας υψηλόβαθμων στελεχών όπως πρωθυπουργοί και υπουργοί (ποσοστό 5% του συνόλου) οι οποίοι όμως έλαβαν το 11% του ύψους της δωροδοκίας. Ο κ. Μπακούρης σημείωσε δε πως στο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας είναι δύσκολο να υπάρξει υγιής ανταγωνισμός και αυτό γιατί το 85% των επιχειρηματιών δήλωσαν ότι υπάρχει διαφθορά στις συναλλαγές, έναντι 57% που δηλώνουν το ίδιο από επιχειρηματίες άλλων χωρών.

  Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού  Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος ανέφερε πως "η αδυναμία πάταξης των φαινομένων διακρατικής διαφθοράς πλήττει τις επιχειρήσεις όχι μόνο πρακτικά, αλλά και ηθικά. Απαιτείται, λοιπόν, κατ’ αρχήν η εντατικοποίηση των δράσεων για την αποτροπή, για τον εντοπισμό και την επιβολή των απαραίτητων κυρώσεων και η προσπάθεια αυτή περνά μέσα από τη συνεργασία της πολιτείας, της επιχειρηματικής κοινότητας, των διεθνών οργανισμών, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών...”

  alexandra.gitsi@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ