Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Μαϊ-2016 08:12

  Κόκκινα δάνεια: Το σύστημα Μπάρτσα… και η νέα τάξη πραγμάτων

  Κόκκινα δάνεια: Το σύστημα Μπάρτσα… και η νέα τάξη πραγμάτων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στις αρχές Απριλίου στο lobby του ξενοδοχείου Hilton, σε ένα διάλειμμα των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές, υψηλόβαθμο Κυβερνητικό στέλεχος έλεγε πως η ελληνική πλευρά κατεβαίνει στις διαπραγματεύσεις, με το σύστημα Μπάρτσα. Λίγες ημέρες νωρίτερα η Μπαρτσελόνα είχε ηττηθεί στην έδρα της από την Ρεάλ Μαδρίτης ενώ λίγες ημέρες αργότερα έχανε από την Ατλέτικο Μαδρίτης με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από το Champions League. Βέβαια στις τελευταίες αγωνιστικές η Μπαρτσελόνα φαίνεται να ξαναβρίσκει τον παλιό καλό της εαυτό, μένει να αποδειχθεί αν και η ελληνική ομάδα στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, θα μπορέσει να καλύψει το χαμένο έδαφος.

  Σε ό,τι αφορά το σκέλος των δανείων πάντως το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ήταν 1-3, τουλάχιστον σε επίπεδο επικοινωνιακό και με βάση τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί τους τελευταίους μήνες από την Αθήνα. Τελικά η ελληνική πλευρά, με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, κατάφερε να εξαιρεθούν από την πώληση σε funds μέχρι το τέλος του 2017 το σύνολο των κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία έως 140.000 ευρώ. Έχασε όμως, με βάση τις αρχικές προτάσεις που είχε καταθέσει προς τους δανειστές, αφ ενός την εξαίρεση των ενήμερων δανείων από την πώληση σε funds, θέμα το οποίο δεν υπήρχε στη συζήτηση στα τέλη της περασμένης χρονιάς, αλλά και να προστατεύσει ακόμη μεγαλύτερη ομάδα δανειοληπτών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανεξαρτήτως εάν αυτά είχαν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία. Επίσης, με βάση τις αρχικές της προτάσεις, η ελληνική πλευρά δεν κατάφερε να εξαιρεθούν από την πώληση σε funds τα δάνεια που έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη και των κόκκινων δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

  Με βάση λοιπόν τα όσα έχουν γίνει γνωστά, εξαιρείται από την πώλησή σε funds το σύνολο των κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία έως 140.000 ευρώ και χωρίς εισοδηματικό κριτήριο. Συγκεκριμένα εξαιρούνται από την πώληση σε funds μέχρι το τέλος του 2017, όλα τα δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία ανεξαρτήτως κατηγορίας, δηλαδή όχι μόνο τα στεγαστικά δάνεια αλλά και τα καταναλωτικά δάνεια, τα επισκευαστικά δάνεια, τα δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων, αγροτών, καθώς και τα δάνεια μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν διασφάλιση σε πρώτη κατοικία.

  Βέβαια η προστασία από την πώληση σε funds δεν συνεπάγεται προστασία από την πλειστηριασμό. Αντιθέτως τα συγκεκριμένα "κόκκινα δάνεια" που συνδέονται με την πρώτη κατοικία ανεξαρτήτως κατηγορίας, όπου η πρώτη κατοικία είναι αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ, "προστατεύονται" μόνο από την πώληση σε funds.

  Την ίδια στιγμή όσα δάνεια προστατεύονται από τον πλειστηριασμό (Νόμος Κατσέλη), δεν συνεπάγεται ότι προστατεύονται και από την πώληση σε funds. Και σε αυτή την περίπτωση εξαιρείται η πώλησή σε funds μόνο εάν η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι έως 140.000 ευρώ.

  Πάντως παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τα funds δεν θα ενδιαφερθούν σε αυτή τη φάση τουλάχιστον για στεγαστικά δάνεια. Οι ίδιοι θεωρούν απίθανο τα funds να ενδιαφερθούν για κόκκινα δάνεια που έχουν υπαχθεί ή έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη διότι δεν θα θελήσουν να εμπλακούν με μια μη εκκαθαρισμένη απαίτηση, με δικαστικά έξοδα και με μια χρονοβόρα διαδικασία.

  Εν τω μεταξύ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δεν εξαιρούνται από την προστασία πώλησης σε funds, πριν τη μεταβίβαση τους οι τράπεζες θα πρέπει, με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά από την ελληνική πλευρά, να έχουν κάνει πρόσφατη εμπεριστατωμένη και ουσιαστική πρόταση ρύθμισης στους δανειολήπτες.

  Επίσης μετά τη μεταβίβαση των δανείων, οι μη τραπεζικές εταιρείες θα πρέπει να ακολουθήσουν εκ νέου τη διαδικασία του Κώδικα Δεοντολογίας και να κάνουν πρόταση ρύθμισης, με βάση τη δυνατότητα αποπληρωμής και λαμβάνοντας υπ' όψιν τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Παράλληλα οι μη τραπεζικές εταιρείες στις οποίες θα μπορούν να μεταβιβάζονται δάνεια, υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων με έδρα την Ελλάδα, που θα αδειοδοτούνται και θα εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος.
   
  Αλεξάνδρα Γκίτση
  alexandra.gitsi@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων