Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Μαϊ-2016 12:01

  Κομισιόν: Αποδοχή πρωτογενούς πλεονάσματος 0,7%/ΑΕΠ το 2015

  Κομισιόν: Αποδοχή πρωτογενούς πλεονάσματος 0,7%/ΑΕΠ το 2015
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:17

  της Δήμητρας Καδδά

  Αποδέχεται πρωτογενές πλεόνασμα 0-,7% του ΑΕΠ για το 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές εκτιμήσεις της που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Ο λόγος για τα στοιχεία που ανακοίνωσε προ ημερών η Eurostat και αμφισβητεί το ΔΝΤ, ζητώντας πρόσθετα προληπτικά μέτρα, 2% του ΑΕΠ.

  Ωστόσο η Κομισιόν, παρά την αποδοχή της υπεραπόδοσης, εξηγεί ΄οτι είναι αναγκαία πρόσθετα μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ (5,4 δισ. ευρώ). Εξηγεί ακόμη ότι αυτά τα μέτρα, τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί με την ελληνικά μετρά, περιλαμβάνουν πέρα από το ασφαλιστικό και την φορολογία εισοδήματος, και παρεμβάσεις όχι μόνο στους έμμεσους φόρους, αλλά και στο μισθολογικό κόστος του δημοσίου.

  Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στις εαρινές προβλέψεις, "το πακέτο προσαρμογής περιλαμβάνει: 1% του ΑΕΠ από τη συνολική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, 1% από την μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος, 1/4% του ΑΕΠ από παρεμβάσεις στους συντελεστές ΦΠΑ, τρία τέταρτα τοις εκατό του ΑΕΠ από παρεμβάσεις στο μισθολογικό κόστος του δημοσίου, στην φορολογία των αυτοκινήτων, και σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, κυρίως σε ενεργειακά προϊόντα, στα ποτά, και στον καπνό".

  Στην ίδια έκθεση, γίνεται λόγος και για σειρά από δημοσιονομικούς κινδύνους. "Κίνδυνοι επί τω χείρω εξελίξεων στα δημοσιονομικά μεγέθη προκύπτουν από τις δαπάνες που συνδέονται με την προσφυγική κρίση, όπως και με πιθανές καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων".

  Ωστόσο, βλέπει η Κομισιόν και πιθανότητες για καλύτερες επιδόσεις, που συνδέονται με την μεταρρύθμιση του φοροεισπραχτικού μηχανισμού, αλλά και με ένα σενάριο να επαληθευτούν και φέτος οι καλές επιδόσεις συλλογής εσόδων του β΄ εξαμήνου 2015.

  Ακόμη, αναμένει ότι το 2016 το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 3,1% και το 2017 στο 1,8%, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται στο 182,8% του ΑΕΠ το 2016 και στο 178,8% το 2017.

  Επίσης, προβλέπει ότι η ανεργία το 2016 θα διαμορφωθεί στο 24,7% και τον επόμενο χρόνο στο 23,6%. Ακόμη, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει αρνητικός (-0,3%) το 2016) και θα επιστρέψει σε θετικό πρόσημο το 2017 (+0,6%).

  Η ανακοίνωση της Κομισιόν:

  Η ελληνική οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα το 2015, αποτυπώνοντας την ανελαστική ιδιωτική κατανάλωση και την θετική συμβολή των καθαρών εξαγωγών. Η ανάπτυξη αναμένεται να επιστρέψει στο β΄ μισό του 2016 και να επιταχύνει τον ρυθμό της το 2017, χάρη στην επιστροφή της εμπιστοσύνης και στην επίδραση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Μετά από τα ισχυρότερα του αναμενόμενου δημοσιονομικά το 2015 και το επιπλέον δημοσιονομικό πακέτο που τώρα οριστικοποιείται από τις αρχές, το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω.

  Η οικονομία πιο ανθεκτική από ό,τι αναμενόταν το 2015
  ΤΟ πραγματικό ΑΕΠ του 2015 αποδείχθηκε ελαφρώς αρνητικό, κατά -0,2% που είναι καλύτερο κατά 1 pp/ από ό,τι αναμενόταν, μετά από την επιβολή capital controls τον Ιούλιο του 2015. Η οικονομική δραστηριότητα υποστηρίχθηκε από την απροσδόκητη ανθεκτικότητα της ιδιωτικής κατανάλωσης, τις θετικές καθαρές εξαγωγές και από την επιτάχυνση των δημόσιων επενδύσεων στο τέλος του έτους.

  Η ανάπτυξη θα επιστρέψει στο β΄ μισό του 2016
  Το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 0,3% το 2016, ελαφρώς χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν στις χειμερινές εκτιμήσεις, καθώς οι αρνητικές τάσεις στο β΄ εξάμηνο του 2015 αποδείχθηκαν πιο ήπιες από ό,τι αναμενόταν. Η εγχώρια ζήτηση προβλέπεται να παραμείνει ο μοχλός της συρρίκνωσης. Ενώ η δημοσιονομική εξυγίανση θα συνεχίσει να επηρεάζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, η μείωση της δημόσιας και ιδιωτικής κατανάλωσης αναμένεται να αντισταθμιστεί εν μέρει από την θετική επίδραση των καθαρών εξαγωγών, υποστηριζόμενων από άλλο ένα καλό έτος για τον τουρισμό και από τις θετικές τάσεις στις εξαγωγές των αγαθών. Οι επενδύσεις προβλέπεται να μειωθούν ελαφρώς ως αποτέλεσμα των αδρανών πιστωτικών συνθηκών. Η υποχώρηση των αβεβαιοτήτων μετά από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM θα πρέπει να υποστηρίξει την σταδιακή χαλάρωση των capital controls και την τροφοδότηση των επενδύσεων. Η οικονομία αναμένεται να αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά στο β΄ μισό του 2016, και θα πρέπει να εντείνει την δυναμική της το 2017, καθώς η εσωτερική ζήτηση επιταχύνεται με την βοήθεια των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ και της ρευστότητας που διοχετεύεται με την εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών της κυβέρνησης.

  Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών βελτιώνεται από το 2011 και αναμένεται να γίνει θετικό το 2016, καθώς οι παρελθούσες και οι συνεχιζόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσει, βελτιώνουν την εξωτερική ανταγωνιστικότητα. Η ανεργία υποχώρησε το 2015 και προβλέπεται να συνεχίσει να υποχωρεί στη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα των προβλέψεων, εξαιτίας μειώσεων στην ανάπτυξη των μισθών και σημαντικών μεταρρυθμίσεων τα τελευταία χρόνια, της σταδιακής ανάκαμψης της οικονομίας, και των σχημάτων απασχόλησης που προάγουν την συμμετοχή στην αγορά εργασίας. Ο αποπληθωρισμός συνέχισε το 2015 και οι τιμές προβλέπεται να μειωθούν περαιτέρω το 2016 -αν και με πιο ήπιο ρυθμό- καθώς η επίδραση των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου και η ασθενής ζητηση, αναμένεται να αντισταθμίσουν τις πληθωριστικές επιδράσεις από την αύξηση του ΦΠΑ. Ο πληθωρισμός αναμένεται να γυρίσει θετικός το 2017.

  Οι αβεβαιότητες γύρω από τις προβλέψεις παραμένουν μεγάλες. Η προβλεπόμενη ανάκαμψη εξαρτάται από την έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος ESM, καθ΄ς και από θετικές εμπορικές εξελίξεις και εξελίξεις στις αγορές. Μια θετική εξέλιξη θα μπορούσε να έρθει από μια ταχύτερη του αναμενόμενου ανάκαμψη στην επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη. Οι αρνητικές εξελίξεις σχετίζονται με μια αποτυχία εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, μια μεγαλύτερη του αναμενόμενου αρνητική επίδραση της προσφυγικής κρίσης στο εμπόριο και τον τουρισμό, καθώς επίσης και μια επιβράδυνση στο παγκόσμιο εμπόριο.

  Το πακέτο εξυγίανσης θα διασφαλίσει ότι τα δημοσιονομικά θα πετύχουν τους μεσοπρόθεσμους στόχους

  Η ανθεκτικότητα της οικονομίας, η δημοσιονομική εξυγίανση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και άλλοι θετικοί παράγοντες βοήθησαν την Ελλάδα να επιτύχει - σε όρους μνημονίου- πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,7% του ΑΕΠ το 2015 υπερκαλύπτοντας τον στόχο για έλλειμμα 0,25%. Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2015 επιδείνωσε προσωρινά το δημοσιονομικό ισοζύγιο, ωθώντας το ονομαστικό έλλειμμα στο 7,2% του ΑΕΠ το 2015.

  Παρά την υπεραπόδοση το 2015, αναμένεται να εξοικονομηθεί από την κυβέρνηση επιπλέον 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2018, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ το 2016, 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

  Ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί από 176,9% το 2015 στο 182,8% το 2016, λόγω της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που αναβλήθηκε από το 2015 στο 2016 και του προγραμματισμού των εκταμιεύσεων των δόσεων που θα ολοκληρωθούν το 2016, αντί του 2015 λόγω των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να αρχίσει να υποχωρεί το 2017.

  Διαβάστε ακόμα:
  *Γεροβασίλη: Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν μας δικαιώνουν
  *ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση μετέτρεψε σε ύφεση, τις προσδοκίες για ανάπτυξη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ