Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Μαρ-2016 08:10

  Εξετάζεται "αυτονομία" του ταμείου επιστημόνων

  Εξετάζεται "αυτονομία" του ταμείου επιστημόνων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη
   
  Σχέδιο πέντε σημείων για την διατήρηση της μερικής "αυτονομίας" του ασφαλιστικού ταμείου των μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων στα πλαίσια, όμως, του κυοφορούμενου Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (στον οποίο θα ενταχθούν όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης βάσει του ασφαλιστικού προσχεδίου) εξετάζει το Υπ. Εργασίας.

  Στόχος της παροχής  ημι - αυτονομίας στο ταμείο των επιστημόνων  εντός του νέου υπερ-ταμείου είναι η κάμψη των συνεχιζόμενων αντιδράσεων των ασφαλισμένων του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητων Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) για την εισφορά 20% επί του εισοδήματος για χάρη του κλάδου κύριας ασφάλισης τους.

  Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr το σχέδιο αυτό προβλέπει:
  1. Ορισμό "υποδιοίκησης" για τον τομέα ασφάλισης των ανεξάρτητα απασχολούμενων πλαίσια της νέας υπερ-διοίκησης του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

  Στο αρχικό προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού προβλέπεται ο ορισμός πέντε υποδιοικητών χωρίς να καθορίζεται αν αυτοί οι υποδιοικητές θα "εκπροσωπούν" κάποιο από τμήμα των ασφαλισμένων, ενώ τα έως τώρα ταμεία ασφάλισης αντικαθίστανται από "τμήματα" της διεύθυνσης κύριας ασφάλισης", η οποία εντάσσεται στη "γενική διεύθυνση ασφαλιστικών υπηρεσιών" . Παράλληλα, σύμφωνα με το αρχικό προσχέδιο, δεν θα υπάρχει "διοικητική αυτοτέλεια". Η "υποδιοίκηση" αυτή θα μπορούσε να πάρει είτε τη μορφή του ορισμού ενός εκ των πέντε νέων υποδιοικητών από την πλευρά των επιστημόνων, είτε ακόμα και τη θέσπιση μίας ξεχωριστής υποδιοίκησης ή έστω διεύθυνσης για τους ασφαλισμένους επιστήμονες.

  2. "Διακριτική καταγραφή" των εσόδων του τομέα ασφάλισης των ανεξάρτητων απασχολούμενων.

  Στο αρχικό ασφαλιστικό προσχέδιο αναφέρεται ότι θα υπάρχει απλά μόνο "αυτοτελής λογιστικής παρακολούθηση χωρίς καμία "οικονομική αυτοτέλεια" των ταμείων που θα ενταχθούν στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

  3. Διατήρηση του ελέγχου των ασφαλισμένων (σ.σ. μηχανικού, γιατρών, δικηγόρων) πάνω στην περιουσία του υπό κατάργηση του ΕΤΑΑ (πχ καταθέσεις, ακίνητα, τίτλοι).

  4. Διασφάλιση της ύπαρξης "διεύθυνσης εγγυοδοσίας" για τους μηχανικούς και στο νέο υπερ-ταμείο.

  Η διεύθυνση θα μπορεί να εκδίδει εγγυητικές επιστολές για τους μηχανικούς προκειμένου αυτοί να αναλαμβάνουν έργα.

  5. Εφαρμογή των ελαφρύνσεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί σχετικά με την εισφορά 20% επί του εισοδήματος των επιστημόνων για την κύρια ασφάλιση. Υπενθυμίζεται ότι το Υπ. Εργασίας έχει προτείνει :

  · Εκπτώσεις έως 50% στην εισφορά 20% για όσους δηλώνουν εισόδημα έως 55.000 ευρώ

  · Ειδικό 5ετές καθεστώς για τους νέους επιστήμονες (συντελεστής 14% για τα 2 πρώτα χρόνια άσκησης του επαγγέλματος και 17% για τα επόμενα 3 χρόνια. Ως βάση υπολογισμού ορίζεται το 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη)

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ