Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 12-Δεκ-2015 00:01

  Επιτυχής η ΑΜΚ της Attica Bank

  Επιτυχής η ΑΜΚ της Attica Bank
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:03

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Την Κυριακή το πρωί αναμένεται να πέσει η αυλαία στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς πρόκειται να "παιχτεί" η τελική πράξη για τις μη συστημικές τράπεζες.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, δύο από τις συνεταιριστικές τράπεζες δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για την αύξηση του συνεταιριστικού τους κεφαλαίου και πρόκειται να περάσουν στα χέρια κάποιων εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Οι πληροφορίες του Capital.gr κάνουν λόγο για την Παγκρήτια και την Τράπεζα Πελοποννήσου για τις οποίες οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα κληθούν να καταθέσουν κλειστές προσφορές αύριο το πρωί στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οι προσφορές για την Τράπεζα Πελοποννήσου θα αφορούν την αγορά δανείων και καταθέσεων, δηλαδή 76,7 εκατ. ευρώ και 98,9 εκατ. ευρώ αντιστοίχως. Για την Παγκρήτια Τράπεζα η διαφορά μεταξύ εξυπηρετούμενων δανείων και καταθέσεων (funding gap) αναμένεται να καλυφθεί υπέρ του αγοραστή από την Τράπεζα της Ελλάδος (δηλαδή η ΤτΕ θα καταβάλει στη συστημική τράπεζα που θα εξαγοράσει την Παγκρήτια το ποσό αυτό). Οι προτάσεις εξαγοράς των δύο τραπεζών αφορούν και την απόκτηση του προσωπικού τους, συνολικά 600 άτομα, από τους νέους ιδιοκτήτες.

  Η κατακύρωση των δύο τραπεζών στους νέους ιδιοκτήτες θα γίνει άμεσα γνωστή και με τον τρόπο αυτό, θα κλείσει ο κύκλος της ανακεφαλαιοποίησης των συνεταιριστικών τραπεζών, εντός των χρονικών ορίων που είχαν τεθεί εξαρχής και κυρίως χωρίς να διακινδυνεύσουν οι καταθέσεις των πελατών των τραπεζών που δεν κάλυψαν τις αυξήσεις του συνεταιριστικού τους κεφαλαίου.

  Υπενθυμίζεται ότι συνολικά για τις συνεταιριστικές τράπεζες πρέπει να εξευρεθούν 185 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 130 αφορούσαν την Παγκρήτια Τράπεζα και 17,8 εκατ. ευρώ την Τράπεζα Πελοποννήσου. Επιτυχώς κάλυψαν τις απαιτούμενες κεφαλαιακές τους ανάγκες η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων που ζητούσε νέα κεφάλαια 23 εκατ. ευρώ και η Συνεταιριστική Ηπείρου (Ιωαννίνων) 7 εκατ. ευρώ.

  Βεβαίως, τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των μη συστημικών τραπεζών είχε η Attica Bank.  Ειδικότερα, η τράπεζα έπρεπε να καλύψει από ιδιωτικά κεφάλαια τουλάχιστον 584 εκατ. ευρώ, επί συνόλου κεφαλαιακών αναγκών 748,7 εκατ. ευρώ.

  Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας στο χρηματιστήριο, μετά τα μεσάνυχτα χθες, η διοίκηση της Attica Bank ανακοίνωσε την επιτυχή κάλυψη του ποσού των 597,3 εκατ. ευρώ το οποίο ξεπερνά τα 584 εκατομμύρια ευρώ του βασικού σεναρίου. Το ποσό των 597,3 εκατομμυρίων καλύφθηκε κατά: Α) 496,1 εκατ. ευρώ μέσω άσκησης δικαιωμάτων εγγραφής και προεγγραφής για αδιάθετες μετοχές στην ΑΜΚ με καταβολή μετρητών και Β) 101,2 εκατ. ευρώ για κάλυψη αδιάθετων μετοχών μέχρι τις 18/12/15 με υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Το ΔΣ της τράπεζας σε χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση, σταθμίζοντας το μέχρι τώρα εκδηλωθέν ενδιαφέρον και τα σχετικά αιτήματα επενδυτών, αποφάσισε ότι είναι προς το συμφέρον της τράπεζας και των μετόχων της να εξαντληθεί η εκ του νόμου προβλεπόμενη προθεσμία μέχρι τις 18/12/15 για τη συμμετοχή στην ΑΜΚ επενδυτών που επιθυμούν να καλύψουν αδιάθετες μετοχές.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, το ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ κάλυψε το ποσοστό του (51%), καταβάλλοντας 382,5 εκατ. ευρώ.


  Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των νέων κεφαλαίων για τις μη συστημικές τράπεζες ανερχόταν στα 933,7 εκατ. ευρώ, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολο το εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησής τους δεδομένου ότι είχε προηγηθεί η άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων 5,5 δις. ευρώ από τις αγορές για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

  Διαβάστε ακόμα:

  - Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων: Επιτυχής η ανακεφαλαιοποίηση

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων