Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 14-Νοε-2015 11:18

  Alpha Bank: 1,55 δισ. ευρώ πρέπει να καλυφθεί από το book building

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Το ποσό των 1,55 δισ. ευρώ θα κληθεί τελικώς να συγκεντρώσει από το book building η Alpha Bank ενώ όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο στην έκτακτη γενική συνέλευσης των μετόχων η τράπεζα θα προχωρήσει σε reverse split της μετοχής σε αναλογία 50 παλιές μετοχές προς μια νέα.

  Το συνολικό ποσό των κεφαλαιακών αναγκών και με το δυσμενές σενάριο, ύψους 2,743 δισ. ευρώ, μειώθηκε σε 2,563 δισ. ευρώ καθώς ο SSM αναγνώρισε 180 εκατ. ευρώ από οργανικές ενέργειες μείωσης των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας.

  Κατόπιν και της επιτυχούς άσκησης διαχείρισης παθητικού η οποία έγινε δεκτή από τους ομολογιούχους σε ποσοστό 93%, η τράπεζα συγκέντρωσε επιπλέον 1,011 δισ. από την ανταλλαγή των τίτλων των ομολογιούχων της. Κατόπιν αυτού, η ΑΜΚ με έκδοση νέων μετοχών θα γίνει για ποσό 1,55 δισ. ευρώ. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων της Alpha Bank θα ανέρχεται σε 17,7% ενώ η ενσώματη καθαρή θέση σε 9,31 δισ. ευρώ.

  Πέραν του reverse split η τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση του αριθμού των μετοχών σε 255,4 εκατομμύρια, σε αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής σε 3,50 ευρώ και στη δημιουργία ειδικού αποθεματικού 6,1 δισ. ευρώ. Αυστηρή προϋπόθεση από τον SSM είναι η ΑΜΚ να έχει ολοκληρωθεί ως τις 11 Δεκεμβρίου.

  Σημειώνεται ότι εφόσον η Apha δεν πετύχει να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια από ιδιώτες, το εναπομείναν ποσό θα καλυφθεί από το ΤΧΣ, αφού προηγουμένως μετατραπούν υποχρεωτικά σε μετοχές όλα τα ομόλογα της τράπεζας.

   

  Β. Ράπανος: Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση αρχή ενός ενάρετου κύκλου

  "Η ελληνική Οικονομία έχει δείξει αντοχές και η ανάκαμψη μπορεί να έρθει ταχύτερα από ότι προβλέπουν το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή", δήλωσε στους μετόχους ο πρόεδρος της Alpha Bank, Β. Ράπανος, εκτιμώντας ότι με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων και την σταδιακή άρση των capital controls θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταθετών.

  Όπως είπε, η αύξηση των επενδύσεων και η επιστροφή των καταθέσεων είναι απαραίτητα ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν ξανά την Οικονομία. Οι τράπεζες από τον περασμένο Δεκέμβριο έχουν χάσει περί τα 40 δις ευρώ και ένα 50% του ποσού αυτού παραμένει σε μετρητά.

  Προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει και η νέα νομοθεσία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ώστε οι τράπεζες να μπορούν να συνδράμουν όσους πραγματικά βρίσκονται σε αδυναμία και να δώσουν ένα σαφές μήνυμα στους ασυνεπείς που δεν πληρώνουν τις οφειλές τους ενώ μπορούν, ότι πρέπει να τιμήσουν τα συμβόλαια τους.

  "Βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή και η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορεί να αποτελέσει την έναρξη ενός ενάρετου κύκλου για την ανάκαμψη της Οικονομίας", τόνισε ο κ. Ράπανος. Όπως είπε, οι διαρθρωτικές αλλαγές που βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης μπορεί να δημιουργήσουν ένα νέο επιχειρηματικό πλαίσιο που θα δώσει ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας, απελευθερώνοντας την δημιουργικότητα και αναδεικνύοντας νέα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

  "Η Alpha Bank θα συμβάλει στην ανάκαμψη της Οικονομίας και στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τους νέους. Δεν πρέπει να αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη", κατέληξε ο πρόεδρος της Alpha Bank.   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ