Fed: "Βροχή" προβλέψεων για τα αμερικανικά επιτόκια

Πέμπτη, 12-Νοε-2015 18:49

Fed: "Βροχή" προβλέψεων για τα αμερικανικά επιτόκια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:13

Περίπου ένα μήνα πριν την τελευταία για φέτος συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed, πέφτουν "βροχή" οι δηλώσεις των αξιωματούχων της Κεντρικής Τράπεζας για αν η κρίσιμη συνάντηση του Δεκεμβρίου θα σηματοδοτήσει την πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από το 2006.

Yellen: Η Fed πρέπει να "ζυγίζει" τις επιπτώσεις των πράξεων της

Την ώρα που ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκιά της, η Fed θα πρέπει να "ζυγίσει" τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής πολιτικής μετά την κρίση, αλλά και τα νέα "κανάλια", μέσω των οποίων η πολιτική επηρεάζει τις αγορές, σημείωσε η πρόεδρος της αμερικανικής νομισματικής αρχής, Janet Yellen.

Μιλώντας σε συνέδριο για τη νομισματική πολιτική μετά από την κρίση του 2007 με 2009, η Yellen σημείωσε -σύμφωνα με το Reuters- πως η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να "ζυγίσει" επίσης και τα μειονεκτήματα των δράσεών της, λαμβάνοντας υπ' όψιν νέα εργαλεία που θα βοηθήσουν τη Fed στο σχέδιό της για αύξηση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Fed, οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να έχουν υπ'όψιν τους νέα μέσα - που ενδεχομένως έχουν αναδυθεί από το περίπλοκο οικονομικό περιβάλλον μετά από την οικονομική κρίση - για τη μετάβαση σε άλλη νομισματική πολιτική.

Η Yellen που έχει ανοίξει "παράθυρο" για αύξηση επιτοκίων εντός του 2015, δεν αναφέρθηκε ειδικότερα στο πότε αναμένεται να λάβει χώρα η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, αλλά ούτε και στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας. 

Dudley: Ακόμη και το Δεκέμβριο η αύξηση των επιτοκίων

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Fed ενδέχεται σύντομα να ξεκινήσει να αυξάνει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2006 -ακόμη και τον επόμενο μήνα- αν και υπάρχει ακόμη μερική αδυναμία στην αγορά εργασίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, William C. Dudley.

"Θεωρώ πως είναι αρκετά πιθανό να ικανοποιούνται σύντομα οι συνθήκες που έχει ορίσει η Επιτροπή ως κατάλληλες για να αρχίσει να ομαλοποιεί τη νομισματική πολιτική", είπε ο Dudley σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη. "Θα αξιολογώ τα εισερχόμενα στοιχεία για να δω εάν επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες μου πως η ανάπτυξη θα είναι επαρκής για να σφίξουν οι συνθήκες στην αγορά".

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το διεθνές outlook μοιάζει λιγότερο προβληματικό από ό,τι μερικούς μήνες πριν. Ωστόσο, ανησυχεί περισσότερο για τον πληθωρισμό επειδή εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά του στόχου του 2%.

Ο Dudley έχει πάντα δικαίωμα ψήφου στην FOMC.

Bullard, Lacker: Ο ρυθμός της αύξησης των επιτοκίων μπορεί να μην είναι πάντα σταδιακός

Η Fed μπορεί να μην καταφέρει να τηρήσει τη δέσμευσή της για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων όταν ξεκινήσει τη σύσφιξη της πολιτικής της, υποστήριξαν δύο αξιωματούχοι της τράπεζας.

Ο Πρόεδρος της Fed του Richmond, Jeffrey Lacker είπε πως η δέσμευση της Fed για σταδιακές κινήσεις είναι απλά μία πρόβλεψη. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Fed του St. Louis, James Bullard εκτίμησε πως η Fed δεν θα αυξήσει τα επιτόκια με τον ίδιο ταχύ ρυθμό που το έκανε το 1994 ή στο διάστημα 2004-2006, αλλά πρόσθεσε πως η τράπεζα θα πρέπει να αντιδράσει και να τα αυξήσει πιο γρήγορα εάν η οικονομία παρουσιάσει αξιοσημείωτη βελτίωση.

"Η σύνεση και μόνο" υποδεικνύει ότι η Federal Reserve θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια της και να συρρικνώσει τον ισολογισμό της προς πιο "φυσιολογικά επίπεδα", δήλωσε εξάλλου ο Bullard.

Η Fed είναι αρκετά κοντά στο φυσιολογικό με την ανεργία να έχει πλέον υποχωρήσει στο 5% και τον πληθωρισμό να είναι μόνο ελαφρώς κάτω από τον επίσημο στόχο σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Fed του Dallasη οποία τον τοποθετεί στο 1,7% σε ετήσια βάση.

"Ενώ οι στόχοι [της Fed] έχουν επιτευχθεί, οι ρυθμίσεις της νομισματικής πολιτικής παραμένουν όσο ακραίες ήταν μετά τον τερματισμό της ύφεσης το 2009", ανέφερε ο Bullard μεταξύ άλλων. "Δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε να πειραματιζόμαστε με ακραίες ρυθμίσεις της πολιτικής", πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ο Bullard θα έχει δικαίωμα ψήφου στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Fed το 2016.

Η Fed διατηρεί, ακόμη, την "ξεχωριστή" ικανότητα να επηρεάζει τον πληθωρισμό, αλλά ο αντίκτυπος της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομική δραστηριότητα είναι περιορισμένος, επεσήμανε ο Jeffrey Lacker.

"Η νομισματική πολιτική έχει τη μοναδική ικανότητα να επηρεάζει το επίπεδα των τιμών πιο μακροπρόθεσμα", σημείωσε ο Lacker. "Αντιθέτως, η πραγματική δραστηριότητα καθοδηγείται από παράγοντες έξω από τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής", συμπλήρωσε.

Η Fed είναι προβληματισμένη εξ αιτίας των επιπέδων του πληθωρισμού, ο οποίος συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από τον στόχο του 2% και κάποιοι εκ των αξιωματούχων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ τίθενται υπέρ της αναμονής για μερικά σημάδια ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί, προτού δρομολογηθεί η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Ο Lacker, ο οποίος, σημειωτέον, έχει ψηφίσει υπέρ της αύξησης των επιτοκίων δύο φορές αυτόν τον χρόνο, επεσήμανε πως η Fed πρέπει να εξετάσει πιο αναλυτικά τον μηχανισμό, μέσω του οποίου οι ενέργειές της επηρεάζουν τη ρευστότητα και σε τελική φάση, τα επίπεδα των τιμών, "λαμβάνοντας υπ'όψιν με ποιο τρόπο τα εργαλεία της νομισματικής πολιτικής έχουν αλλάξει μετά από την οικονομική κρίση".

Evans: Επιφυλακτικός απέναντι στην αύξηση των επιτοκίων 

Η Federal Reserve χρειάζεται να είναι προσεκτική κατά την αύξηση των επιτοκίων της ούτως ώστε να αποφύγει να υπονομεύσει την ανάπτυξη ή να οδηγήσει τον πληθωρισμό ακόμη χαμηλότερα, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Charles Evans.

O Evans είπε πως παραμένει "ανοιχτόμυαλος" όσο πλησιάζει η συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Δεκεμβρίου, καθώς οι αγορές προεξοφλούν τις προσδοκίες πως η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο της από το σχεδόν μηδενικό επίπεδο.

Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους μετά την ομιλία του, ο Evans είπε πως ενδέχεται να περάσουν έξι μήνες προτού ο αντίκτυπος που θα έχει η αύξηση των επιτοκίων στον πληθωρισμό αρχίσει να διαχέεται στην ευρύτερη οικονομία.

Ο Evans, ο οποίος διατηρεί δικαίωμα ψήφου στην επιτροπή νομισματικής πολιτικής, είπε πως οι απόψεις του για τον πληθωρισμό δεν έχουν αλλάξει τους τελευταίους μήνες και πως παραμένει αποσβολωμένος που δεν έχει γίνει καμία μεταβολή τα προηγούμενα δύο έτη.

Διαβάστε ακόμη:

*ΔΝΤ: Προτείνει στην Fed αναμονή για τα επιτόκια