Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 06-Νοε-2015 13:10

  Μύθοι και αλήθειες για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Μεγαλύτερες κατά 21 εκατ. ευρώ θα είναι οι μειώσεις της συνολικής δαπάνης του Δημοσίου για μισθούς σε σχέση με τις αυξήσεις λόγω της εφαρμογής του νέου ενιαίου μισθολογίου από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

  Συγκεκριμένα  οι αυξήσεις της δαπάνης θα ανέλθουν σε 41 εκατ. ευρώ, ενώ οι μειώσεις σε 64,5 εκατ. ευρώ, ενώ όλη αυτή η αυξομείωση θα αφορά το 0,1% της συνολικής μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου η οποία θα ανέλθει το 2016 σε πάνω από 15 δισ. ευρώ. 

  Αυτό τουλάχιστον προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού το οποίο δημοσίευσε η κυβέρνηση στις 6 Οκτωβρίου. Έτσι τα όποια σενάρια για τις όποιες αυξομειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων τις οποίες θα φέρει το νέο μισθολόγιο από το 2016 έχουν ένα τόσο  μικρό "καλάθι" που δεν φαίνεται καν δια γυμνού οφθαλμού κοιτώντας τον τεράστιο όγκο των μισθολογικών δαπανών του Δημοσίου. 

  Κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν στο Capital.gr πως οι αυξήσεις της δαπάνης   ενδέχεται προκύψουν έμμεσα μόνο από την αποσύνδεση βαθμολογίου – μισθολογίου, δηλαδή από την ανεξαρτητοποίηση της διαδικασίας αύξησης των μισθών από τη βαθμολογική εξέλιξη βάσει των χρόνων υπηρεσίας του κάθε υπαλλήλου και άμεσα από τη μνημονιακή ρήτρα της  κατανομή των μισθών με βάση τις δεξιότητες, τις αρμοδιότητες και τις επιδόσεις (και όχι από το χρόνο υπηρεσίας).

  Αυτό σημαίνει πως οι δημόσιοι υπάλληλοι θα προάγονται μεν μιας και "ξεπαγώνουν" οι προαγωγές (ή αναβαθμίσεις βάσει των χρόνων υπηρεσίας τους) βάσει του νομοσχεδίου για το νέο μισθολόγιο το οποίο θα καταθέσει τις επόμενες μέρες το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά δεν θα παίρνουν αυξήσεις γι' αυτό το λόγο, παρά μόνο αν αυτή η προαγωγή τους οδηγεί αν μη τι άλλο και σε μία βελτίωση της θέσης τους στη διοικητική πυραμίδα, εξηγούν στο Capital.gr αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

  Στους κερδισμένους δημοσίους υπαλλήλους θα είναι όσοι παράλληλα με την προαγωγή τους σε επίπεδο βαθμολογία βρεθούν και σε μία ανώτερη διοικητική θέση. 

  Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει δαπάνη για τέτοιου είδους αυξήσεις  ύψους μόλις  41 εκατ. ευρώ. 

  Πηγές του Capital.gr αναφέρουν πως αν η αύξηση αυτή ανέλθει στα 30 ευρώ μηνιαίως τότε μπορεί να αφορά 110.000 άτομα. Αν η αύξηση ανέλθει στα 40 ευρώ σε 85.000 άτομα. Αν, τέλος, η αύξηση ανέλθει στα 50 ευρώ τότε θα αφορά μόλις  68.000.  Υπευνθμίζεται ότι το σύνολο των υπαλλήλων της γενικής κυβέρνησης αγγίζει τους 670.000.000. Συνεπώς οι όποιες μικρές μηνιαίες αυξήσεις θα αφορούν κατά το μέγιστο το 15% του συνόλου των υπαλλήλων.

  Την ίδια στιγμή μέσω... αντίστροφων παρεμβάσεων σε άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, μέσω του νέου μισθολογίου πρέπει να υπάρξει εξοικονόμηση 62,5 εκατ. ευρώ από περικοπές στους μισθούς άλλων δημοσίων υπαλλήλων (πχ από το "πάγωμα" της προσωπικής διαφοράς μέχρι το 2021 και την εφαρμογή της αρχής της ίσης αμοιβής για όσους υπαλλήλους έχουν τα ίδια πιστοποιημένα προσόντα), δηλαδή θα είναι μεγαλύτερη κατά 21 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις αυξήσεις τις οποίες θα λάβει μια άλλη κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων.

  Με άλλα λόγια, οι αυξομειώσεις θα επηρεάζουν κυριολεκτικά απειροελάχιστα την πορεία της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου τόσο σε απόλυτους όρους, όσο και σε σχετικούς -δηλαδή σαν ποσοστό του ΑΕΠ. Και αυτό γιατί το νέο Μνημόνιο προβλέπει τη διαχρονική μείωση της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου σαν ποσοστό του ΑΕΠ. 

  Έτσι το μόνο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να αντλήσει μισθολογικούς πόρους από μία κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων και να τους μεταφέρει σε κάποια άλλη.

  Η όποια σημαντική μείωση της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου προκύψει το 2016, η οποία -όμως- δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί μιας και αναμένεται να συγκεντρωθεί πρώτα ο συνολικός αριθμός των φετινών συνταξιοδοτήσεων,  θα προκύψει από τη συνέχιση της ισχύος του μνημονιακού κανόνα της μίας πρόσληψης ανά δέκα αποχωρήσεις. 

  Πέντε παρεμβάσεις για τη μείωση κατά 62,5 εκατ. ευρώ της μισθολογικής επιβάρυνσης της γενικής κυβέρνησης:

  Παρεμβάσεις αύξησης -κατά 41 εκατ. ευρώ- της μισθολογικής επιβάρυνσης της γενικής κυβέρνησης :

  Katrsag061115b

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων