Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Οκτ-2015 08:17

  Το Υπ. Συμβούλιο θα εγκρίνει το εθνικό σχέδιο αποβλήτων

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στον εφαρμοστικό νόμο, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προς ψήφιση, προβλέπεται ότι το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων (ΕΣΔΑ) θα πρέπει να εγκριθεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (Υ.Σ.).

  Η νομοθετική αυτή ρύθμιση δεν είναι χωρίς σημασία. Και αυτό επειδή, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, η...ύπαρξή της στον εφαρμοστικό νόμο αποδεικνύει ότι το ΕΣΔΑ που κατάρτισε και έθεσε σε εφαρμογή το καλοκαίρι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, είναι νομικά άκυρο.

  Προς επιβεβαίωση, δηλαδή, του Capital.gr ότι ο σχεδιασμός Τσιρώνη- στον οποίο "κουμπώνουν” οι μεγάλες επενδύσεις στα απορρίμματα- στερείται νομικής βάσης.

  Μάλιστα, η ρύθμιση του εφαρμοστικού προβλέπει όχι μόνο ότι το ΕΣΔΑ θα εγκρίνεται με ΚΥΑ των συναρμόδιων υπουργείων και πράξη του Υ.Σ. Αλλά και ότι τόσο στο ΕΣΔΑ όσο και στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να προβεί σε τροποποιήσεις, εφόσον τις θεωρεί αναγκαίες, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εφαρμογή και η λειτουργικότητά τους.

  Με άλλα λόγια, ο ΕΣΔΑ Τσιρώνη είναι "στον αέρα" δεν είναι δυνατόν να απορροφήσει κονδύλια μέσω του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014-20120 (ΣΕΣ 2014-2020) αλλά και στο νέο πακέτο Γιούνκερ. Με άλλα λόγια, για τη διεκδίκηση κοινοτικών πόρων αποτελεί αιρεσιμότητα η ύπαρξη ενός θεμελιωμένου νομικά εθνικού σχεδιασμού.

  Τι προβλέπεται
  "Το ΕΣΔΑ και το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων, που εκπονούνται σύμφωνα με τα άρθρα 22 και 23 του παρόντος, κυρώνονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και εγκρίνονται με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να προβεί σε τροποποιήσεις τους, εφόσον τις θεωρεί αναγκαίες, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εφαρμογή και η λειτουργικότητά τους. Τα Ειδικά Εθνικά Σχέδια Διαχείρισης ρευμάτων αποβλήτων, που χρήζουν ειδικότερης συνολικής αντιμετώπισης σε επίπεδο χώρας, εγκρίνονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των εκάστοτε συναρμόδιων Υπουργών.

  Η αναθεώρηση ή τροποποίηση του ΕΣΔΑ, του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης και των Ειδικών Εθνικών Σχεδίων Διαχείρισης γίνονται κατά τον ανωτέρω ρυθμιζόμενο τρόπο για καθένα"

  dimitris.delevegos@capital.gr.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ