Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Οκτ-2015 11:40

  WSJ: Το ΔΝΤ αλλάζει τους κανονισμούς του λόγω Ουκρανίας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας ετοιμάζονται να επιταχύνουν τις αλλαγές στις πολιτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να αποτρέψουν τη Ρωσία να εμποδίσει το πακέτο διάσωσης των 25 δισ. δολ. προς τη χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

  Οι κανονισμοί του ΔΝΤ απαγορεύουν στο Ταμείο να δανείζει σε χώρες οι οποίες εμφανίζουν καθυστερούμενες οφειλές προς άλλες κυβερνήσεις. Το Κρεμλίνο έχει απορρίψει την πρόταση της ουκρανικής κυβέρνησης να συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ από την πλευρά του το Κίεβο έχει δηλώσει ότι δεν θα πληρώσει το σύνολο των 3 δισ. δολ. που θα πρέπει να καταβάλει στη Μόσχα μέχρι το τέλος του έτους.

  Αυτό θέτει σε κίνδυνο το πακέτο διάσωσης των 17 δισ. δολ. από το Ταμείο καθώς και την οικονομική βοήθεια των δυτικών κρατών που βασίζεται στο πρόγραμμα του ΔΝΤ.

  Σε αυτό το πλαίσιο οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι δυτικοί μέτοχοι του Ταμείου ετοιμάζονται τον επόμενο μήνα να αλλάξουν τους κανονισμούς ώστε να μπορεί το ΔΝΤ να προχωρήσει με το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ουκρανία ακόμα και στην περίπτωση που το Κίεβο δεν καταβάλει τις πληρωμές προς τη Ρωσία, αναφέρει η WSJ επικαλούμενη πηγές με γνώση του θέματος.

  Το Δ.Σ. του ΔΝΤ εκτιμάται ότι θα εξετάσει τις τροποποιήσεις στα τέλη Νοεμβρίου μετά την συνάντηση των ηγετών της Ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών στην Τουρκία.

  Η WSJ σημειώνει πάντως ότι η τροποποίηση δεν αφορά αποκλειστικά την Ουκρανία. Όπως αναφέρει, το ΔΝΤ εξετάζει τα τελευταία χρόνια την αναθεώρηση της πολιτικής του σε περιπτώσεις χωρών με καθυστερούμενες οφειλές και σε αυτό το πλαίσιο η τελευταία κίνηση δεν έχει αποκλειστικό στόχο το ουκρανικό πρόγραμμα. Τον Απρίλιο του 2013 το Ταμείο ανέφερε σε ένα κείμενο εργασία για τις πολιτικές στην αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους ότι ο εξελισσόμενος ρόλος των μεγάλων αναδυόμενων αγορών στην παγκόσμια οικονομία απαιτεί από το Ταμείο να επανεξετάσει την πολιτική του. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ