Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Οκτ-2015 15:51

  Schaeuble: 15 ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης ήθελαν προσωρινό Grexit

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τους έξι μήνες της σκληρής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την Ευρωζώνη περιγράφει ο Wolfgang Schaeuble σε συνέντευξή του στη γαλλική Liberation.

  Ξεκινώντας από το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών λέει πως δεν τον εξέπληξε, καθώς οι δημοσκοπήσεις έστελναν ηχηρό μήνυμα ενώ ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ιδιαίτερα διστακτικός στην πολιτική του τους έξι μήνες που προηγήθηκαν των εκλογών.

  Εκείνη την εποχή ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε τον Schaeuble στο Βερολίνο και του εξήγησε πως θεωρούσε λάθος την πολιτική της Ευρωζώνης αλλά εξέφρασε την επιθυμία να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ του απάντησε: "Εάν υποσχεθείτε στους ψηφοφόρους σας πως θα παραμείνετε στην Ευρωζώνη χωρίς να εφαρμόσετε τους όρους των προγραμμάτων στήριξης, τότε θα δώσετε μια υπόσχεση την οποία δεν θα μπορέσετε να κρατήσετε". Ο Schaeuble ομολογεί ότι το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου, το μόνο που αναρωτήθηκε ήταν πώς θα καταφέρει ο Τσίπρας να βγει από την παγίδα που είχε μπει κατά την προεκλογική του εκστρατεία.

  Κατά τον ισχυρό άνδρα της Γερμανίας, ο Τσίπρας ήξερε ότι δεν μπορεί να κρατήσει την υπόσχεσή του για παραμονή στην Ευρωζώνη χωρίς αποδοχή των όρων του προγράμματος. Προσπάθησε να κερδίσει χρόνο, έφτασε τα πράγματα στα όρια αλλά τουλάχιστον οι Έλληνες πολίτες συνειδητοποίησαν πως η υπόσχεση που τους έδωσε για να κερδίσει τις εκλογές δεν ευσταθεί, λέει.

  Στη συνέντευξη του ο Schaeuble σχολιάζει και την προσωπική επίθεση που δέχτηκε προεκλογικά από το ΣΥΡΙΖΑ -που τον χαρακτήριζε βασανιστή του ελληνικού λαού- αλλά και το σκίτσο που τον παρουσίαζε με στολή ΝΑΖΙ. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ λέει πως δεν το πήρε προσωπικά αλλά σε εκείνο το σημείο έγινε δύσπιστος απέναντι στους πολιτικούς που προσπαθούσαν να κερδίσουν ψήφους με αυτόν τον τρόπο. Ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε, ακόμη και μετά τις εκλογές, ότι αν η Γερμανία κατέβαλε στην Ελλάδα τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που διέπραξαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αυτές θα κάλυπταν το δημόσιο χρέος. Ο Schaeuble σκέφτηκε πως κάποιος ο οποίος εξιστορεί τέτοιες ασυναρτησίες στο λαό του, δεν εκτελεί το καθήκον του, που είναι να λέει την αλήθεια. Τέτοιους είδους εθνικισμός και ανεύθυνα λόγια μόνο κακό θα μπορούσαν να κάνουν σε αυτούς που τα χρησιμοποιούν. "Εάν ήμουν Έλληνας, θα έλεγα στον εαυτό μου: ‘Δεδομένου ότι υπάρχει κάποιος που μας χρωστάει τόσα πολλά χρήματα, γιατί οφείλω να κάνω οικονομία;' Αλλά δεν είμαι ο κριτής της πολιτικής Ελλάδα", λέει ο Schaeuble.

  Σε ερώτηση γιατί η Ελλάδα μετά από δύο μνημόνια παλεύει ακόμη να βγει από την κρίση σε αντίθεση με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ απάντησε πως το ζήτημα του κατά πόσον η πολιτική λιτότητας είναι η αιτία του ελληνικού προβλήματος συζητείται τακτικά. Υπενθύμισε, όμως, πως το 2009, δηλαδή πριν από την κρίση του ευρώ, το δημόσιο έλλειμμα στην Ελλάδα διαμορφωνόταν στο 15% του ΑΕΠ, ενώ στο ίδιο επίπεδο βρισκόταν και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Μια οικονομία με τα στοιχεία αυτά, προφανώς, ζει πάνω από τις δυνατότητές της. Μπορεί να το κάνει αυτό για λίγο, αλλά έρχεται κάποια στιγμή, που δεν θα βρίσκει κανέναν να της δανείσει. Αυτή ήταν η κατάσταση στην Ελλάδα, εξηγεί ο Schaeuble. "Όταν οι αγορές σταμάτησαν να της δανείζουν στις αρχές του 2010, είπαμε: 'Η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε χρόνο, εξασφαλίζοντας χρηματοδότησή σας με πολύ ευνοϊκούς όρους, αλλά, φυσικά, με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιήσετε αυτή την ευκαιρία να καθαρίσετε η οικονομία σας, ώστε μια μέρα να καλύπτετε μόνοι σας τα έξοδά σας'. Αυτό λέγεται ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Όταν κάποιος ζει με περισσότερα από αυτά που παράγει, τότε οι μεταρρυθμίσεις συνοδεύονται από οδυνηρούς περιορισμούς. Και αν δεν έχει τη δυνατότητα να υποτιμήσει το νόμισμά του -που βοηθά να αντισταθμιστεί το έλλειμμα παραγωγικότητας- και αντίθετα να επωφεληθεί από τα χαμηλά επιτόκια, τότε οι μεταρρυθμιστικές απαιτήσεις είναι πολύ υψηλές. Αυτός είναι ο λόγος που οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι δημοφιλείς και αυτός είναι ο λόγος που χρειάζονται υπεύθυνοι ηγέτες για να εξηγήσουν στους πολίτες ότι είναι απαραίτητες για να ζήσουν καλύτερα". Στην περίπτωση της Ελλάδας, πρόσθεσε ο Schaeuble, υπάρχει μια επιπλέον δυσκολία: το κράτος είναι αδύναμο και δυσλειτουργικό, όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι Έλληνες. 

  Για την αντίδρασή του στην ανακοίνωση του περίφημου δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, ο Schaeuble μίλησε για σύγχυση. "Ήταν ακριβώς μετά τη Σύνοδο των αρχηγών κρατών και ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε ειδοποιήσει τους ομολόγους του. Επιστρέφοντας στην πατρίδα μας μάθαμε ότι δεν έκανε αυτά που είχαμε συμφωνήσει". Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε ότι κανείς δεν κατάλαβε ποια ήταν η στρατηγική ή αν πραγματικά είχε προγραμματίσει αυτό το δημοψήφισμα. Και τα πράγματα δεν ξεκαθάρισαν στη συνέχεια: ο ελληνικός λαός ψήφισε να απορριφθεί ένα πρόγραμμα το οποίο αποφάσισε να εφαρμόσει ούτως ή άλλως. Και οι Έλληνες αποδέχθηκαν αυτή τη στροφή. "Εγώ προσωπικά δεν το καταλαβαίνω, αλλά δεν είμαι Έλληνας", λέει ο Schaeuble.

  Ο υπουργός ρωτήθηκε επίσης από την Liberation γιατί στο Eurogroup της 11ης Ιουλίου απηύθυνε έκκληση για Grexit. Απάντησε πως με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, ως οικονομολόγος έπρεπε να εξετάσει μήπως η καλύτερη λύση θα ήταν η ανάκαμψη της οικονομίας μέσω μια υποτίμησης του νομίσματος. Μια προσωρινή εγκατάλειψη του ευρώ θα μπορούσε να είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, προκειμένου να ανακάμψει οικονομικά και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της προτού επιστρέψει ξανά.

  Σε ερώτηση γιατί ο συμβιβασμός της 13ης Ιουλίου παρουσιάστηκε ως γερμανικό τελεσίγραφο, ο Schaeuble αρνήθηκε τον ισχυρισμό λέγοντας πως δεν ήταν γερμανική υπαγόρευση και πως και οι 18 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να απαιτήσουν από την Ελλάδα να τηρήσει τους όρους του προγράμματος στήριξης. "Η Ελλάδα δεν έδειχνε πρόθυμη: το υποσχόταν αλλά δεν το έκανε". Μάλιστα, όταν εξετάστηκε μήπως η καλύτερη λύση για την Ελλάδα ήταν η προσωρινή έξοδος από το ευρώ, ο Schaeuble διευκρίνισε πως 15 υπουργοί Οικονομικών έδειχναν να μοιράζονται αυτή την άποψη. Μόνος ο Γάλλος, ο Ιταλός και ο Κύπριος υπουργός δεν ευθυγραμμίστηκαν με αυτή την άποψη. "Αλλά δεν μπορούσε να μιλάμε για γερμανική υπαγόρευση", είπε ο Schaeuble κάνοντας λόγο για προπαγάνδα στη χειρότερη περίπτωση ή παρανόηση στην καλύτερη.

  Ο Γερμανός υπουργός κατέληξε λέγοντας πως δεν θεωρεί όλη η Ευρώπη πως έχει το ρόλο του "κακού". "Πολύς κόσμος, όπως στη Γαλλία, εγκρίνουν την προσέγγισή μου. Αλλά ακόμη και αν με θεωρούσαν έτσι, δεν θα με επηρέαζε γιατί ξέρω ποιος είμαι: ένα παθιασμένος Ευρωπαίος", είπε, προσθέτοντας ότι στόχος του είναι να κάνει την Ευρώπη ένα σύνολο που να μπορεί να λύσει προβλήματα που ούτε  Γαλλία, ούτε το Λουξεμβούργο, ούτε η Γερμανία μπορούν να λύσουν από μόνες τους. Έφερε το παράδειγμα της προσφυγικής κρίσης, της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, της κλιματικής αλλαγής, της παγκόσμιας διείσδυσης των χρηματοπιστωτικών αγορών, λέγοντας πως "μόνος του ο καθένας δεν μπορεί να κάνει τίποτα, όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά".

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ