Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 18-Οκτ-2015 17:00

  Στον Καιάδα οι συνταξιούχοι, στον "αέρα" το ασφαλιστικό

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Σε κυβερνητικό επίπεδο περνά τις επόμενες μέρες το Ασφαλιστικό.

  Σύμφωνα με κύκλους του Υπ. Εργασίας, αύριο Δευτέρα ή Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να καθορίσει την κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό.

  Παράλληλα, από αρχές τις εβδομάδες αναμένεται μπαράζ εφαρμοστικών εγκυκλίων για τις μέχρι τώρα ψηφισμένες διατάξεις του ασφαλιστικού (σ.σ. της  13ης Αυγούστου και της 15ης Οκτωβρίου), σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.

  Το νέο Ασφαλιστικό το οποίο θα αφορά προπαντός  τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης  για κύριες και επικουρικές συντάξεις (παλιές και νέες) μέσω των ενιαίων κανόνων εισφορών – και ετοιμάζεται πυρετωδώς από  το Υπ. Εργασίας,  θεωρείται από τους δανειστές και ιδίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως το "διαβατήριο" για μια ομαλή διάβαση από τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό δημόσιο χρέος. Και αυτό γιατί  είναι  οι συνταξιοδοτικές  δαπάνες εκείνες που αναμένεται να αυξηθούν ως το 2022, που αποτελεί έτος – ορόσημο για να καταστεί το χρέος βιώσιμο.

  Οι 21 αλλαγές που πέρασαν στο συνταξιοδοτικό (πχ αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης μέχρι το 2022 στο Δημόσιο) στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε χθες τα χαράματα  από την ελληνική Βουλή ή ακόμα και εκείνες που ψηφίστηκαν στις 13 Αυγούστου (πχ παρακρατήσεις 6% στις κύριες –επικουρικές συντάξεις) δεν αποτελούν παρά το … πρόγευμα του πακέτου που έρχεται και θα προβλέπει επιπλέον μείωση κατά τουλάχιστον 700 – 750 εκατ. ευρώ . Το πακέτο μπορεί να μεγαλώσει, μιας και οι δανειστές φέρονται να αμφισβητούν την απόδοση των μέτρων αυτών το 2017 -18, έτσι ώστε να εξοικονομηθούν συνολικά 4 δις. ευρώ έως τότε από τις συντάξεις, αναφέρουν πηγές του Capital.gr. Εξάλλου, όπως ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Τ. Πετρόπουλος, ανέφερε σήμερα σε δήλωσή του, η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους επαγγελματίες.

   Ωστόσο η εξίσωση της επιπλέον  μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 2,2% το 2015 -2016, την οποία –με βάση τις μέχρι τώρα   δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Εργασίας θα την "πληρώσουν" όσοι παίρνουν άθροισμα κύριας και επικουρικής ή μόνο κύρια σύνταξη άνω  των 1000 ευρώ σύμφωνα με το νέο ποσοστό αναπλήρωσης που ετοιμάζουν υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπ. Εργασίας - προσκρούει σε τρεις  τουλάχιστον όχι αρκετά προσδιορισμένους παράγοντες :

  1. Το ύψος των ελλειμμάτων του ασφαλιστικού.

  Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν πως σε ορισμένες περιπτώσεις οι διαφορές  προς τα πάνω μεταξύ των εκτιμήσεων τις οποίες έχουν στην οδό Σταδίου 29 όπου εδράζεται η κεντρική διοίκηση του εν λόγω υπουργείου και εκείνων που έχουν τα Ταμεία φτάνουν ακόμα και το 25%.  Σημειώνεται πως το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει έλλειμμα στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης 1,6 δις. ευρώ φέτος (αντί 900 εκατ. ευρώ – 1 δις. ευρώ που  προέβλεπε ο φετινός προϋπολογισμός) και … 2,6 δις. ευρώ το 2016 (5 έως 8% επί των δαπανών αντίστοιχα )

  2. Το πραγματικό ύψος των συνταξιοδοτικών δαπανών

  Το πληροφοριακό σύστημα "Ήλιος" του Υπ. Εργασίας  παρουσίαζε μέχρι και τον περασμένο Μάιο το ονομαστικό ύψος των συντάξεων χωρίς σ’ αυτό να προσμετρούνται σειρά εισφορών οι οποίες έχουν επιβληθεί από το 2010 κυρίως στις συντάξεις άνω των 1000 ευρώ (πχ υπέρ ΑΚΑΓΕ ). Αυτό σημαίνει πως  δεν είναι το 40% των συνταξιούχων που λαμβάνει σύνταξη (κύρια και επικουρική) άνω των 1000 ευρώ όπως δείχνει το σύστημα "Ήλιος" αλλά λιγότεροι .

  3. Το βάθος της ύφεσης φέτος και το 2016

  Στο ΥΠΟΙΚ διαμορφώνεται η άποψη πως τελικά η ύφεση φέτος μπορεί να μην είναι τόσο βαθιά όπως προβλέπεται στο πρόσχεδιο του κρατικού προϋπολογισμού (2,3% το 2015 και το 1,3 % το 2016). Αν επαληθευόταν ένα πιο ευνοϊκό σενάριο, τότε τόσο τα ελλείμματα του Ασφαλιστικού αλλά και του κρατικού προϋπολογισμού , όσο και οι απαιτούμενα μέτρα περικοπών  που θα προέκυπταν από αυτά θα ήταν πιθανόν λιγότερα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ