Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Σεπ-2015 14:52

  Διελκυστίνδα κορυφής για τη χαλάρωση των capital controls

  Διελκυστίνδα κορυφής για τη χαλάρωση των capital controls
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Βασίλη Γεώργα

  Διαφωνίες στη διοικητική πυραμίδα τόσο της Τράπεζας της Ελλάδας όσο και του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να έχουν ανακύψει τις τελευταίες ώρες με αφορμή την υπουργική απόφαση για τη χαλάρωση των capital controls. Οι διαφωνίες συγκεκριμένα εστιάζονται στη ρύθμιση που προβλέπεται στο σχέδιο υπουργικής απόφασης για τη δυνατότητα να μπορούν οι καταθέτες να ξαναφέρουν μετρητά στις τράπεζες ως "νέο χρήμα", και τα οποία θα μπορούν να τα "σηκώνουν" όποτε θέλουν χωρίς τους περιορισμούς των capital controls.

  Για τη συγκεκριμένη ρύθμιση φαίνεται πως έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις τόσο εντός της Τράπεζας της Ελλάδας όσο και εντός του υπουργείου Οικονομικών. Πηγές της ΤτΕ έλεγαν νωρίτερα στο capital.gr ότι "για να γίνει οποιαδήποτε χαλάρωση πρέπει να υποβληθεί αρχικά αίτημα στην ΕΚΤ, να εξεταστεί και να εγκριθεί από αυτή" εννοώντας πως ακόμη δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία.

  Σχέδιο υπουργικής απόφασης που έχει στα χέρια του το capital.gr  περιλαμβάνει πάντως αναλυτικά τη σχετική ρύθμιση, ενώ πληροφορίες από ασφαλείς πηγές της ΤτΕ και του ΥΠΟΙΚ υποστηρίζουν ότι στις συζητήσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες για την οριστικοποίηση του περιεχομένου της υπουργικής απόφασης, η εν λόγω ρύθμιση είχε αποφασιστεί να συμπεριληφθεί και εκκρεμούσε η αποστολή του αιτήματος προς την ΕΚΤ προς έγκριση, μαζί με τις υπόλοιπες διευκολύνσεις που θα περιλαμβάνονται στη νέα απόφαση.

   Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι είναι στο χέρι αρχικά της διοίκησης της ΤτΕ αν θα υποβάλει τελικά το σχετικό αίτημα στην ΕΚΤ και εν συνεχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το αν θα το κάνει αποδεκτό, ώστε να επιτραπεί τελικά η δυνατότητα ελεύθερης χρήσης των καταθέσεων που θα επιστρέφουν στις τράπεζες από πολίτες και επιχειρήσεις. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ