Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Αυγ-2015 07:55

  Θέλουν πίσω καταθέσεις 30 δισ. ευρώ

  Θέλουν πίσω καταθέσεις 30 δισ. ευρώ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Σε ζήτημα πρώτης προτεραιότητας θέτουν οι τράπεζες την επιστροφή μέρους των καταθέσεων που έχουν χαθεί από την αρχή του έτους, υπολογίζοντας στον φιλόδοξο στόχο να ανακτήσουν 30 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Το πλάνο επιστροφής των καταθέσεων και ενίσχυσης της ρευστότητας θα περιέχεται στα νέα πλάνα αναδιάρθρωσης που θα υποβάλουν στον SSM αρχές Σεπτεμβρίου οι τράπεζες.

  Όπως αναφέρουν στελέχη τραπεζών στο Capital.gr, το ποσό των 30 δισ. ευρώ αφορά καταθέσεις 10 δισ. ευρώ που αποσύρθηκαν και εκτιμάται ότι φυλάσσονται "κάτω από το στρώμα" και 20 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι βρίσκονται στις θυρίδες. Το να επιστρέψουν οι καταθέσεις αυτές κρίνεται ζωτικής σημασίας, καθώς από μόνα τους τα νέα κεφάλαια που πρόκειται να μπουν στις τράπεζες με την ανακεφαλαιοποίηση, χωρίς παράλληλη ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, δεν θα μπορέσουν να αποδώσουν τον πραγματικό τους σκοπό που είναι η χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Αντιθέτως, εάν δεν υπάρξει επιστροφή καταθέσεων και παράλληλη ώθηση στην ανάπτυξη από πλευράς κυβέρνησης, τα νέα κεφάλαια για τη στήριξη των τραπεζών θα καταλήξουν στον "κουβά" των "κόκκινων" δανείων που θα διογκωθούν περαιτέρω.

  Η διάσταση του προβλήματος της έλλειψης ρευστότητας είναι τραγική για τις τράπεζες, οι οποίες έχουν όλες κι όλες στα ταμεία τους καταθέσεις 130 δισ. ευρώ (130,502 δισ. ευρώ οι συνολικές καταθέσεις κατοίκων εσωτερικού συμπεριλαμβανομένων οργανισμών και φορέων του Δημοσίου στις 30/6/2015) και παράλληλα παραμένουν αποκομμένες εδώ και επτά χρόνια από τις διεθνείς αγορές. Η "αναλαμπή" του καλοκαιριού 2014 με την έκδοση τριετούς και πενταετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου που καλύφθηκαν από τις διεθνείς αγορές, θα αργήσει πολύ να επαναληφθεί. 

  Σημειώνεται ότι από τότε, και συγκεκριμένα από τον Αύγουστο του 2014, οι τράπεζες έχουν χάσει σε επίπεδο συνολικών καταθέσεων 48,092 δισ. ευρώ (Αύγουστος 2014: 178,594 δισ. ευρώ -  Ιούνιος 2015: 130,502 δισ. ευρώ), ενώ οι απώλειες από την αρχή του τρέχοντος έτους ανέρχονται σε 29,801 δισ. ευρώ (σύνολο καταθέσεων Ιανουάριος 2015 στα 160,303 δισ. ευρώ).

  Αποκλειστικά σε επίπεδο καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι καταθέσεις από πέρσι τον Αύγουστο μέχρι φέτος τον Ιούνιο (σημ. στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας αναμένονται τα στοιχεία για τον Ιούλιο) έχουν υποχωρήσει κατά 42 δισ. ευρώ (41,999 δισ.), από τα 164,229 δισ. ευρώ στα 122,230 δισ. ευρώ. Η μείωσή τους από τις αρχές του τρέχοντος έτους ανέρχεται σε 38,787 δισ. ευρώ (Ιανουάριος 2015: 161,027 δισ. ευρώ).

  Βεβαίως, η επιστροφή των καταθέσεων είναι καθαρά θέμα εμπιστοσύνης, η οποία συναρτάται άμεσα τόσο με την πολιτική σταθερότητα, όσο και με την εφεξής εφαρμογή της συμφωνίας που υπογράφηκε με τους εταίρους.

  Τις προηγούμενες ημέρες, η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Λούκα Κατσέλη, χαρακτηρίζοντας ως σημαντικά βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα την απόφαση του Eurogroup να μην υπάρξει κανένα "κούρεμα" καταθέσεων, καθώς και την αποδέσμευση 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τόνισε ότι "τώρα είναι σειρά του Έλληνα πολίτη να δείξει έμπρακτα τη στήριξή του στο δικό του τραπεζικό σύστημα".

  Χθες, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτος, κάλεσε τον λαό να εμπιστευτεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να επιστρέψει τα χρήματα που έχει, είτε "κάτω από το στρώμα", είτε στο εξωτερικό.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ