Ψάχνουν τρόπο να μειώσουν τις ζημίες οι ξένοι μέτοχοι των τραπεζών
Σάββατο, 15-Αυγ-2015 09:07
Της Νένας Μαλλιάρα
Τη μείωση των απωλειών τους από το dilution της συμμετοχής τους στις ελληνικές τράπεζες στις επικείμενες ανακεφαλαιοποιήσεις, συζητούν οι ξένοι μέτοχοι των τραπεζών. Μετά τις χθεσινές οριστικές εγγυήσεις από πλευράς Eurogroup για την ασφάλεια των καταθέσεων από κίνδυνο "κουρέματος", το βάρος της διάσωσης των τραπεζών θα επωμιστούν οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι υψηλής εξασφάλισης (κάτοχοι senior bonds) των τραπεζών, με τους πρώτους – και δη τους ξένους μεγαλομετόχους που έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά στις ελληνικές τράπεζες κατά την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση – να αναπτύσσουν έντονη κινητικότητα προκειμένου να διασώσουν τις επικείμενες νέες απώλειές τους.
Σε τελευταίες επαφές που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες απευθείας αλλά και μέσω εκπροσώπων τους τόσο με τους "θεσμούς", όσο και με την ελληνική κυβέρνηση, ξένοι μεγαλομέτοχοι όπως οι Wilbur Ross, John Paulson κ.ά. αναζήτησαν λύσεις ώστε να διασωθούν οι επενδύσεις τους στις τράπεζες από το dilution που θα υποστούν με τις νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, στις συναντήσεις αυτές προτάθηκαν ακόμη και πρωτότυπα "προϊόντα", ειδικά φτιαγμένα για την περίπτωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, τα οποία θα συνδέουν τις αγορές νέων μετοχών με τον δείκτη φερεγγυότητας της τράπεζας. Οι ξένοι επενδυτές πρότειναν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να προβούν σε αγορές μετοχών και να έχουν "κάλυψη" για την επένδυσή τους μόνο εφόσον ο δείκτης φερεγγυότητας της τράπεζας κινείται πάνω από το 8%. Η πρόταση αναμένεται να μελετηθεί περαιτέρω.
Ωστόσο, η θέση των ξένων μεγαλομετόχων και οι όποιες επαφές πραγματοποιούν προκειμένου να μειώσουν τις απώλειές τους κατά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είναι δύσκολες, αφού βρίσκει ισχυρές "αντιστάσεις" από τον SSM. Όπως έγραψε το Capital.gr, ο SSM ζήτησε την εβδομάδα αυτή από τις τράπεζες να υποβάλουν νέα business και restructuring plans μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου για τα οποία οι διοικήσεις των τραπεζών θα δουλέψουν από την ερχόμενη Δευτέρα. Με δεδομένο ότι ήδη "τρέχει" η πρώτη φάση των stress tests με την αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών και η δεύτερη φάση, αυτή της άσκησης αντοχής, ξεκινά γύρω στις 25 Αυγούστου, το αίτημα του SSM για άμεση υποβολή νέων business και restructuring plans εκτιμάται ότι λειτουργεί ως επιπλέον πίεση προς τους μεγαλομετόχους.
Και αυτό διότι τα νέα business και restructuring plans θα "ομολογούν" πολύ άμεσα ότι οι τράπεζες έχουν ανάγκη νέων κεφαλαίων και άρα ο SSM θα μπορεί να πει απλά στους μεγαλομετόχους "…βλέπετε κι εσείς ότι οι τράπεζες είναι κεφαλαιακά ανεπαρκείς…".
Το επιχείρημα αυτό θα υποστηριχθεί προκειμένου να "αναχαιτίσει" απτά τις έντονες πιέσεις των μεγαλομετόχων, οι οποίοι υποστηρίζουν πως πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τις θέσεις τους στις ελληνικές τράπεζες εφόσον οι ίδιοι δεν ευθύνονται για την κατάστασή τους. Οι τελευταίοι, αμέσως μετά την ψήφιση της κοινοτικής Οδηγίας για το bail in, πραγματοποίησαν συντονισμένες επαφές με τον SSM στη Φρανκφούρτη προκειμένου να ενημερωθούν για τις επιπτώσεις της στις συμμετοχές τους στις ελληνικές τράπεζες. Μάλιστα, στο πλαίσιο των επαφών αυτών, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, είχαν θέσει "προ των ευθυνών του" τον SSM, ο οποίος καθ΄ όλο το διάστημα της ελληνικής διαπραγμάτευσης στο οποίο σημειωνόταν συνεχής απαξίωση των τραπεζών, έδινε εγγυήσεις περί της φερεγγυότητάς τους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις πιο πρόσφατες επαφές των δύο πλευρών τις προηγούμενες ημέρες, αν και το κλίμα παρέμεινε φιλικό και οι ξένοι επενδυτές επανέλαβαν την πρόθεσή τους να στηρίξουν τις ελληνικές τράπεζες, η στάση του SSM ήταν της λογικής "υπολογίζατε σε υψηλές αποδόσεις, άρα πρέπει να επωμιστείτε το ρίσκο που αναλάβατε".
Το παρασκήνιο των επαφών με τους μεγαλομετόχους των ελληνικών τραπεζών εξελίσσεται εν αναμονή των πρώτων 10 δις. ευρώ από τον ESM. Χθες, το Eurogroup ενέκρινε το νέο "πακέτο" στήριξης της Ελλάδας εκ του οποίου η πρώτη δόση, ύψους 26 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί σύντομα και ειδικότερα μετά την επίσημη έγκριση από όλα τα κοινοβούλια μέχρι τις 19 του μηνός. Από αυτά τα 26 δις. ευρώ, τα 10 δις. προορίζονται για τις τράπεζες.