Τα τελευταία "αγκάθια" στο δρόμο για τη συμφωνία
Κυριακή, 09-Αυγ-2015 00:26
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:33
Της Δήμητρας Καδδά
Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνάντηση του διαπραγματευτικού επιτελείου των κ.κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη με τους θεσμούς αργά το βράδυ του Σαββάτου.
Το νέο ραντεβού βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ενώ δεν αποκλείεται οι συζητήσεις να συνεχισθούν και την Δευτέρα, αν χρειαστεί. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να κατατεθεί το MoU αλλά και το πρώτο πακέτο από προαπαιτούμενα στην Βουλή εντός της εβδομάδος, σε ξεχωριστά άρθρα, του ίδιου όμως νομοσχεδίου, ανέφερε κυβερνητική πηγή που μετέχει στις συναντήσεις με τους θεσμούς.
Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα της κυβέρνησης, στα προαπαιτούμενα δεν υπάρχει θέμα πρόωρων συντάξεων, υπάρχει όμως ζήτημα για αλλαγές στις 100 δόσεις όπου θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια και θα αυξηθεί το επιτόκιο.
Αναφορικά με τους αγρότες, η ίδια πηγή έλεγε ότι η μόνη αλλαγή που εξετάζεται είναι η αύξηση του φόρου στο Ντίζελ αλλά σε δύο δόσεις.
Σε σχέση με την έκτακτη εισφορά η ελληνική πλευρά, όπως αναφέρεται, επιμένει για 8% συντελεστή στα υψηλά εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, για να μην επιβαρυνθούν τα εισοδήματα μεταξύ 50.000 και 100.000 ευρώ. Και δεν αποκλείεται η θέση αυτή να "περάσει" από τις συμπληγάδες των θεσμών.
Διαφωνίες υπάρχουν, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, και στα ενεργειακά όπου οι δανειστές ζητούν την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς.
Τι αλλάζει στον ΦΠΑ
Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν ότι επιτεύχθηκε τελικά η αποδοχή της μετάταξης του μοσχαρίσιου κρέατος σε συντελεστή ΦΠΑ 13%. Αντιθέτως αυτό δεν έγινε εφικτό για τα την ιδιωτική εκπαίδευση που παραμένει στο 23%.
Η συνάντηση του Σαββάτου ήταν η πρώτη μετά την "παραλαβή" των κειμένων της συμφωνίας και επιχειρείται η άμεση οριστικοποίησή της. Είχε σύμφωνα με πληροφορίες επίκεντρο τα προαπαιτούμενα, ενώ παράλληλα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης "ξεσκονίζει" τα κείμενα του MoU που ανταλλάχθηκαν μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών νωρίτερα το Σάββατο.
Οι συναντήσεις της Κυριακής αναμένεται να έχουν επίκεντρο και τα ανοικτά μέτωπα στο MoU με βασικότερο προς το παρόν το ταμείο αποκρατικοποιήσεων.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι στόχος είναι η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, αλλά αρμόδια στελέχη μεταφέρουν την αγωνία τους για τα "ψιλά γράμματα" των κειμένων.
H διαδικασία ξεκίνησε μετά από το πράσινο φως που έδωσαν το βράδυ της Παρασκευής, οι θεσμοί. Υπήρξε χθες "θετική εισήγηση και από τους 4 θεσμούς ότι η Ελλάδα κάνει τα συμφωνηθέντα" ανέφερε νωρίτερα κυβερνητική πηγή για την συνεδρίαση του EFC (το όργανο που προετοιμάζει το Ecofin). Ξεκαθάρισε η ίδια πηγή ότι δεν μπήκε από καμία πλευρά το θέμα γέφυρα