Κατασκευαστικές: Στην τελική ευθεία τα μεγάλα έργα των €10 δισ. (upd)
Πέμπτη, 31-Μαϊ-2007 08:59
Του Φάνη Γαβρινιώτη
Στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδος (Ε 65), τη σύμβαση για την ανάθεση του οποίου υπέγραψε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς με τους εκπροσώπους της αναδόχου κοινοπραξίας Hellenic Autopistas.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 1,6 δισ. ευρώ και η περίοδος παραχώρησης φθάνει τα 30 χρόνια. Η κατασκευή του έργου στο σύνολό της θα διαρκέσει 5,5 χρόνια.
Όσον αφορά στην επιβολή διοδίων, αυτή θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση του έργου και το ύψος τους έχει καθορισθεί στο 0,04 ευρώ / χιλιόμετρο. Σημειώνεται ότι το σύστημα του αυτοκινητόδρομου κεντρικής Ελλάδας θα είναι κλειστό, δηλαδή οι οδηγοί θα πληρώνουν διόδιο κατά την έξοδό τους από τον οδικό άξονα.
Ωστόσο, στο κομμάτι του ΠΑΘΕ, από τη Σκάρθεια έως τις Ράχες Φθιώτιδας, το οποίο περιλαμβάνεται ως τμήμα της ίδιας παραχώρησης, οι οδηγοί θα καταβάλλουν διόδια μετά από 28 μήνες, όταν ολοκληρωθεί το πρώτο τμήμα της κατασκευής (θα είναι το τμήμα από Λαμία μέχρι τη σύνδεση με την Ειθνική Οδό Λαμία – Καρπενήσι). Το διόδιο και στην περίπτωση αυτή θα είναι 0,04 ευρώ / χιλιόμετρο.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η σύμβαση προβλέπει επιδότηση της λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου μέγιστου ύψους 314 εκατ. ευρώ, με σημερινές τιμές. Η επιδότηση αυτή θα υπολογίζεται βασει του κυκλοφοριακού φόρτου του αυτοκινητόδρομου.
Ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε, επίσης, πως εντός του Ιουνίου θα υπογραφούν και οι δύο συμβάσεις παραχώρησης που εκκρεμούν, αυτές για τους αυτοκινητόδρομους "Μαλιακός – Κλειδί" και "Κόρινθος - Πάτρα - Τρίπολη - Τσακώνα".
Εξάλλου σε πρωινό του δημοσίευμα το Capital.gr είχε αναφέρει τα εξής:
Εντός του Ιουνίου φαίνεται να κλείνει ουσιαστικά το "μέτωπο" των μεγάλων έργων παραχώρησης των 10 δισ. ευρώ, καθώς μέσα στις επόμενες 30 ημέρες πρόκειται να υπογραφούν οι τρεις εναπομείνασες συμβάσεις για τις οποίες έχουν ήδη επιλεγεί ανάδοχοι. Παράλληλα, αναμένεται η δημοπράτηση του έργου επέκτασης της Αττικής Οδού που είναι το τελευταίο από το "πακέτο" των επτά αυτοχρηματοδοτούμενων οδικών υποδομών.
Σήμερα μάλιστα υπογράφεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ η σύμβαση για τον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας (Ε65), έργο για το οποίο υπήρξαν σοβαρές δικαστικές εμπλοκές και διαμάχες μεταξύ των δύο διεκδικητών. Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο είναι το τέταρτο κατά σειρά της κατηγορίας του που ανατίθεται από το υπουργείο, παραχωρείται στην κοινοπραξία των εταιριών ΓΕΚ – Cintra – ACS Dragados. Η ίδια κοινοπραξία έχει ήδη αναλάβει το έργο της Ιόνιας Οδού, ενώ έχει προεπιλεγεί - και όπως φαίνεται θα συμμετάσχει - και στο διαγωνισμό για τα Αστικά Έργα Αττικής. Σημειώνεται πως το κόστος του έργου για τον αυτοκινητόδρομο Ε65 ανέρχεται στο ποσό του 1,6 δισ. ευρώ.
Προς το παρόν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις για τα έργα της υποθαλάσσιας αρτηρίας Θεσσαλονίκης (κόστους 472 εκατ. ευρώ με ανάδοχο το σχήμα Ελληνική Τεχνοδομική – Αρχιρόδον – Boscalis), της Ιόνιας Οδού (1,4 δισ. ευρώ, ΓΕΚ – Cintra – ACS) και του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα & Λεύκτρο – Σπάρτη (1 δισ. ευρώ, Ελληνική Τεχνοδομική – Παντεχνική – Ιντρακόμ).
Κατά πάσα πιθανότατα, μέχρι τα τέλη του Ιουνίου το ΥΠΕΧΩΔΕ θα προχωρήσει στην ανάθεση και των δύο άλλων εκκρεμών έργων και συγκεκριμένα του τμήματος Μαλιακός – Κλειδί στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ και του οδικού άξονα Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα. Τόσο στο πρώτο έργο, ύψους 1 δισ. ευρώ, όσο και στο δεύτερο, κόστους 2,7 δισ. ευρώ, έχει αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος η ίδια κοινοπραξία: Αυτή των Ελληνική Τεχνοδομική – J&P Άβαξ –Αθηνά – Hochtief – Vinci (στη πρώτη ανάδοχο κοινοπραξία συμμετέχει και η ΑΕΓΕΚ). Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί πως και στα δύο αυτά έργα συμμετέχει εμμέσως και ο ισπανικών συμφερόντων οίκος ACS, μετά την πρόσφατη απόκτηση από αυτόν ποσοστού 25% στο μετοχικό κεφάλαιο της γερμανικής Hochtief.
Η "μάχη" για τη νέα Αττική Οδό
Το ενδιαφέρον των ελληνικών κατασκευαστικών Ομίλων και των ξένων συνεργατών τους συγκεντρώνει πλέον η τελευταία "μάχη" που αφορά στο έργο επέκτασης της Αττικής Οδού (Αστικά Έργα Αττικής). Μάλιστα, κάποιοι τη χαρακτηρίζουν "μάχη των μαχών", θεωρώντας πως θα κρίνει τις εντυπώσεις και ότι ίσως διαμορφώσει νέες ισορροπίες και σχέσεις μεταξύ των εταιριών. Το έργο, το κόστος του οποίου υπολογίζεται στο ποσό του 1,5 δισ. ευρώ, φαίνεται πως θα διεκδικήσουν δύο σχήματα: Το πρώτο θα συγκροτήσουν ουσιαστικά οι μέτοχοι της Αττικής Οδού (Ελληνική Τεχνοδομική – J&P Άβαξ) και το δεύτερο η κοινοπραξία της ΓΕΚ με τους ισπανούς συνεργάτες της, ίσως και με τη συμμετοχή της Hochtief. Πάντως, δεν πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο έκπληξης όσον αφορά στη τελική σύνθεση των κοινοπραξιών που θα διεκδικήσουν το έργο. Το ΥΠΕΧΩΔΕ ελπίζει να υπογράψει τη σύμβαση ανάθεσης του έργου επέκτασης της Αττικής Οδού εντός του έτους, κάτι που όμως δεν θα είναι εφικτό σε περίπτωση που υπάρξουν προσφυγές και εμπλοκές.
Οι μεγάλοι και οι μικροί
Εν τω μεταξύ, εντός του καλοκαιριού θα ξεκινήσουν οι πρώτες κατασκευαστικές εργασίες στα έργα παραχώρησης που έχουν ήδη ανατεθεί (υποθαλάσσια Θεσσαλονίκης, Ιόνια Οδός, Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα & Λεύκτρο – Σπάρτη). Οι ανάδοχες κοινοπραξίες προετοιμάζονται τόσο για την έναρξη των εργασιών όσο και για τη διαχείριση των αυτοκινητοδρόμων που ήδη υπάρχουν και λειτουργούν (συντήρηση δικτύου και είσπραξη διοδίων). Ωστόσο, λόγω του σημαντικού κατασκευαστικού αντικειμένου (ύψους περί τα 10 δισ. ευρώ), το οποίο μάλιστα θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι μεγάλοι Όμιλοι που έχουν κερδίσει τα έργα παραχώρησης είναι πολύ πιθανό να αναθέσουν μέρος της εκτέλεσης αυτών των εργασιών σε μικρότερες τεχνικές εταιρίες. Για το λόγο αυτό βρίσκονται ήδη σε επαφή και συζητήσεις με επιχειρήσεις που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και τεχνογνωσία και οι οποίες θα μπορούσαν να αναλάβουν και να φέρουν σε πέρας συγκεκριμένες υπεργολαβίες.