ΕΚΤ: Οι θεσμοί περιμένουν νέες, επαρκείς προτάσεις από Ελλάδα

Δευτέρα, 15-Ιουν-2015 09:25

Της Δήμητρας Καδδά

Νέες "επαρκείς" προτάσεις από τις ελληνικές αρχές περιμένουν οι θεσμοί, όπως δήλωσε στο Capital.gr  εκπρόσωπος τύπου της ΕΚΤ.

"Οι συνομιλίες μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων της Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεν κατέληξαν κάπου", απάντησε. Πρόσθεσε ότι "οι προτάσεις που υποβλήθηκαν από τις ελληνικές αρχές συνεχίζουν να παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις από τις κοινές απαιτήσεις των θεσμών".

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ ανέφερε ότι  "περιμένουμε από τις  (ελληνικές) αρχές να επανέλθουν με τις επαρκείς προτάσεις". 

Η ελληνική πλευρά επιστρέφει στην Αθήνα με στόχο να επαναπροσδιορίσει την στάση της, με τα χρονικά περιθώρια να στερεύουν.  Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ με τη δήλωσή του κάνει πλέον σαφές ότι ξεκινά ένας νέος – τρίτος – γύρος αντιπροτάσεων, με φόντο τα κρίσιμα ραντεβού την Τετάρτη στην ΕΚΤ για την ρευστότητα και την Πέμπτη στο Eurogroup.

Η σύνοδος του Eurogroup, παρουσία και εκπροσώπων της ΕΚΤ αλλά και  του ESM  θεωρείται  ορόσημο για μία "ομαλή" ολοκλήρωση της διαδικασίας  καθώς δεν είναι μόνο τα κοινοβούλια που πρέπει να επικυρώσουν μία παράταση  δημιουργώντας την ανάγκη πρώτης πολιτικής συμφωνίας συμφωνίας πολύ πριν την λήξη χρόνου στο τέλος Ιουνίου αλλά και  οι αποφάσεις της ΕΚΤ για την ρευστότητα των τραπεζών, αποφάσεις που θα πρέπει να επικυρωθούν εκ νέου την Τετάρτη 17 Ιουνίου.

Το ΔΣ της ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα αύξησε το όριο του ELA στο μεγαλύτερο μέχρι σήμερα επίπεδο, κατά 2,3 δισ. ευρώ διατηρώντας έτσι το "μαξιλάρι” των ελληνικών τραπεζών στα όρια των 3 περίπου δισ. ευρώ.  Ωστόσο,  τραπεζικοί κύκλοι εξηγούσαν ότι  η ΕΚΤ διατηρεί την μέχρι σήμερα στάση της, δηλαδή να παρέχει βραχυπρόθεσμα χρόνο στους πολιτικούς να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες, αλλά πάντα μέσα στα όρια συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα ο οποίος αυτή την φορά είναι η 18η Ιουνίου, ημέρα σύγκλησης του Eurogroup...
 
Οι ελληνικές προτάσεις 
 
Σημειώνεται η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει παράταση της δανειακής σύμβασης για 9 μήνες έως Μάρτιο του 2016, οπότε και λήγει η σύμβαση με το ΔΝΤ.

Στο χρηματοδοτικό πεδίο κάνει λόγο για διαθέσιμη χρηματοδότηση από την ΕΕ ύψους 23,5 δις. ευρώ, η οποία εκτιμά ότι επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες έως το τέλος του 2016, μαζί με πρόσβαση στις αγορές, και εφόσον ο ESM μεταφέρει χρονικά τις πληρωμές προς την ΕΚΤ οι οποίες γίνονται πιεστικές εδικά το δίμηνο Ιουλίου Αυγούστου 2015.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι θεσμοί ζητούν παρεμβάσεις με τις οποίες, μεταξύ άλλων, θα αυξηθούν τα έσοδα από ΦΠΑ κατά 1,8 δις. ευρώ, με δύο συντελεστές (η ελληνική πλευρά επιμένει στη διατήρηση 3 συντελεστών με έσοδα περί το 1 δις. ευρώ), ενώ στο πεδίο του ασφαλιστικού ζητούν περικοπές δαπανών για συντάξεις, κύριες και επικουρικές, καθώς και κατάργηση του ΕΚΑΣ, με στόχο περιστολή δαπάνης κατά 1,8 δις. ευρώ.
 
 
Μέτρα 2 δισ. ευρώ ετησίως
 
 
Χθές,  την ολοκλήρωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων χωρίς θετικό αποτέλεσμα ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέροντας ότι  οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο Eurogroup.  Είπε ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, αλλά οι συνομιλίες δεν έχουν καταφέρει το στόχο τους καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές  της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ ή  2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση.  "Οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς" επισημάνθηκε..
 
Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν ότι οι δανειστές επέμεναν για μειώσεις σε μισθούς  και  συντάξεις και για 2 συντελεστές ΦΠΑ με μετάταξη της ΔΕΗ σε συντελεστή ΦΠΑ στο 23%. Η Αθήνα, επισήμαιναν αντιπρότεινε  πέρα από τις παρεμβάσεις στο ΦΠΑ και στα άλλα μέτρα αύξησης των εσόδων παρεμβάσεις στις πρόωρες συντάξεις και  περιστολή αμυντικών δαπανών αλλά και   ενοποιήσεις ταμείων. 
 
Δήλωση  Γ. Δραγασάκη
 
Από  την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής της αποστολής στις  βρυξέλλες Γ Δραγασάκης δήλωσε ότι  οι θεσμοί δεν ανταποκρίθηκαν  για υψηλού επίπεδου συζητήσεις. Είπε ότι οι διαβουλεύσεις  δεν ήταν "σε  εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά". Εκανε σαφές ότι  η αντιπροσωπεία παραμένει σε ετοιμότητα και ότι οι  προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό αλλά οι εκπρόσωποι των θεσμών επιμένουν σε  κάλυψη του κενού  αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ. 

Ανέφερε ότι  η Ελληνική αντιπροσωπεία παρέδωσε στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις όπως είχε συμφωνηθεί, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. "Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό". Αναφέρθηκε σε  προτάσεις που "καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό όπως το προσδιορίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Ωστόσο παραμένει η επιμονή τους η κάλυψη του κενού να γίνει αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ"….