Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Μαϊ-2007 14:45

  Αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο προανήγγειλε ο Τρισέ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τελευταία ενημέρωση: 16:15

  Αμετάβλητο στο 3,75%, στα υψηλότερα επίπεδα των 5 ½ τελευταίων ετών διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βασικό επιτόκιο αναφορά κατά τη διάρκεια της σημερινής της συνεδρίασης. Η απόφαση ήταν αναμενόμενη, με τους οικονομολόγους και τους αναλυτές να στρέφουν το ενδιαφέρον στη συνέντευξη του προέδρου του κεντρικού ευρωπαϊκού τραπεζικού ιδρύματος Jean Claud Trichet.

  Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του κεντρικού τραπεζικού ιδρύματος της Ευρωζώνης ότι απαιτείται "ισχυρή επαγρύπνηση" για τον έλεγχο του πληθωρισμού, φράση που αποτελεί ένδειξη της πρόθεσης αύξησης των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

  "Η ισχυρή επαγρύπνηση είναι ουσιαστική προκειμένου να διασφαλισθεί ότι οι όποιοι κίνδυνοι για την τιμολογιακή σταθερότητα σε μεσοχρόνιο ορίζοντα δεν θα υλοποιηθούν", σημείωσε ο Trichet. Τα επιτόκια παραμένουν σε "μέτρια επίπεδα" και είναι μάλλον "ευνοϊκά" πρόσθεσε.

  Ο κ. Trichet χρησιμοποιεί πάντοτε στις δηλώσεις του τη λέξη "επαγρύπνηση" όταν πρόκειται να ακολουθήσει αύξηση στο κόστος χρήματος. Αυτό συνέβη και στις επτά αυξήσεις των επιτοκίων που πραγματοποιήθηκαν από τα τέλη του 2005.

  Οι αναλυτές από την πλευρά τους επισημαίνουν – σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ – ότι η αύξηση του Ιουνίου είναι πλέον δεδομένη, ενώ ο Trichet αφήνει ανοικτή την πόρτα και για περαιτέρω αυξήσεις. Ο οικονομολόγος Jacques Cailloux της Royal Bank of Scotland Plc. σημείωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει την αύξηση.

  Ο Trichet σημείωσε ότι η απόφαση διατήρησης των επιτοκίων αμετάβλητων ήταν ομόφωνη και ότι δεν "δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση πλήρους επαγρύπνησης, καθώς είναι ξεκάθαρη η ύπαρξη κινδύνου ανοδικής απόκλισης από το στόχο τιμολογιακής σταθερότητας".

  Στο 5,5% τα επιτόκια της Bank of England

  Νωρίτερα, το κεντρικό τραπεζικό ίδρυμα της Βρετανίας, η Bank of England, προχώρησε κατά τη διάρκεια της σημερινής της συνεδρίασης σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,25% στο 5,5%, με την εξέλιξη να αποδίδεται στην αναρρίχηση του μεγέθους του πληθωρισμού στο 3,1%, σε πίπεδα αρκετά υψηλότερα από το στόχο της τράπεζας του 2%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ