Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 31-Μαρ-2015 08:39

  "Καμπανάκι" για πρόωρες συντάξεις σε ΔΕΚΟ και τράπεζες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Για τους εργαζομένους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες που δεν έχουν κλείσει τα 60 έτη και δεν είναι ασφαλισμένοι για 35 χρόνια χτυπά το «καμπανάκι» της λίστας των μέτρων που φέρεται να έχει να προτείνει το υπουργείο Οικονομικών στους δανειστές.

  Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ, η εν λόγω λίστα προβλέπει μπλοκάρισμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

  Πληροφορίες αναφέρουν πως η αναφορά αυτή στοχεύει στους εργαζομένους των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, οι οποίοι είναι κάτω των 60 ετών και έχουν κλείσει 35 έτη ασφάλισης ή είναι πάνω από 60 ετών και δεν έχουν κλείσει 35 έτη ασφάλισης. Στη λογική της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα ενιαίο καθεστώς συνταξιοδότησης για όλους τους ασφαλισμένους στα 60 έτη με 35 έτη.

  Η εξίσωση αυτή θα οδηγήσει σε αύξηση από 2 έως 5 έτη τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για όσους πλησιάζουν στην ηλικία της πρόωρης σύνταξης σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

  Το ερώτημα που απασχολεί κορυφαίους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας είναι το αν αυτή η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης προκειμένου να «βγει» κάποιος εργαζόμενος (σε μία ΔΕΚΟ ή μία τράπεζα) στη σύνταξη θα γίνει άμεσα, δηλαδή εντός του 2015, ή αρχίσει να ισχύει μετά 1 ή 2 χρόνια.

  Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση απορρίπτει πλήρως τις πιέσεις της τρόικας για κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε όσους έχουν βαρέα ανθυγιεινά, στις γυναίκες με ανήλικο και τα Άτομα με Αναπηρία.

  Εξάλλου, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Ήλιος», τα οποία επικαλείται η κυβέρνηση στους δανειστές προκειμένου να αναχαιτίσει τις πιέσεις τους για καταργήσεις των πρόωρων συντάξεων μόλις το 10,5% των συνταξιούχων είναι κάτω των 61 ετών.

  Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως έχει αρχίσει να κάμπτεται το κύμα των συνταξιοδοτήσεων, κυρίως στο δημόσιο –που αποτελεί μία από τις βασικές «δεξαμενές» πρόωρων συνταξιοδοτήσεων- λόγω του γεγονότος ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην αυξήσει παραπέρα τα ηλικιακά όρια συνταξιοδοτήσεων. Αυτό, εκτιμάται από στελέχη του υπουργείου Εργασίας, πως θα λειτουργήσει θετικά στη συγκράτηση της ετήσιας εθνικής συνταξιοδοτικής δαπάνης, ειδικά μετά τη μίνι «έκρηξη» συνταξιοδοτήσεων που σημειώθηκε πέρσι.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων