Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Μαρ-2015 09:33

  Το ασφαλιστικό "δοκιμάζει" κυβέρνηση και προϋπολογισμό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Στο «μέτωπο» που σταμάτησαν τον περασμένο Δεκέμβριο με την προηγούμενη κυβέρνηση, έχουν «κολλήσει» οι διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης με τους διεθνείς δανειστές: Στο ασφαλιστικό.

  Βασική διαφορά του περασμένου Δεκεμβρίου σε σχέση με τις τρέχουσες μέρες, είναι πως οι αναγκαίοι πόροι για την πληρωμή των συντάξεων του Απριλίου, οι οποίες πληρώνονται μεταξύ 30 Μαρτίου – 1 Απριλίου φαίνεται με συγκεντρώνονται με εξαιρετική δυσκολία.

  Ακόμα και αν η κυβέρνηση περάσει την «πόρτα» της τρέχουσας διαπραγμάτευσης χωρίς να μειώσει άμεσα τις συντάξεις, τότε η εθνική συνταξιοδοτική δαπάνη για φέτος θα εκτοξευτεί φέρνοντας από το… «παράθυρο» νέες πιέσεις των δανειστών μιας και η αύξηση αυτή θα κατεβάσει το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο επιθυμεί να πετύχει η κυβέρνηση.

  Γι’ αυτό, οι  δανειστές συνεχίζουν να πιέζουν για αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης –μέσα από το οποίο θα μειωθούν οι συνταξιοδοτήσεις και έτσι οι συνταξιοδοτικές δαπάνες- και για μείωση των επικουρικών συντάξεων, σύμφωνα με πληροφορίες.

  Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως έτσι εκτιμούν οι Βρυξέλλες και ιδίως η Ουάσινγκτον πως θα αναχαιτιστεί η τάση αύξησης της εθνικής συνταξιοδοτικής δαπάνης και… μείωσης του πλεονάσματος, η οποία κάνει αδύνατη τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους.

  Από την πλευρά της, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αντιτάσσει τη θέσπιση αντι – κινήτρων στην πρόωρη συνταξιοδότηση, κυρίως στο χώρο των ΔΕΚΟ και των τραπεζών και την παραπέρα διοικητική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, μέσα από την οποία θα εξοικονομηθούν λειτουργικές δαπάνες.  Εξάλλου, στην κυβέρνηση επιμένουν πως μόλις το 10%  των νυν συνταξιούχων είναι κάτω των 61 ετών και, συνεπώς, αποτελεί λάθος ισχυρισμό των δανειστών ότι στην Ελλάδα ανθούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

  Στο μεταξύ, όμως, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε «μονομερείς», όπως την κατηγορούν οι δανειστές, ενέργειες, οι οποίες ακουμπούν τα οικονομικά του ασφαλιστικού συστήματος, όπως έγινε προπαντός με τη νέα ρύθμιση των ληξιπροθέσμων οφειλών προς τα ταμεία ή με την  πρόταση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για επένδυση των πλεοναζόντων ρευστών διαθεσίμων των ταμείων σε κρατικά ρέπος. Ενδεχόμενη μαζική μεταφορά των κεφαλαίων αυτών από τις εμπορικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδας θα έπληττε –αν και σε μικρό βαθμό- τη ρευστότητα τους, γεγονός που δεν … αρέσει στην ΕΚΤ. Την ίδια στιγμή οι ρυθμίσεις ληξιπροθέσμων οφειλών προς τα ταμεία ενθαρρύνουν τους ασφαλιστικά ασυνεπείς, σύμφωνα με την πάγια άποψη των δανειστών.

  Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει «παγώσει» τη μείωση 8% των επικουρικών συντάξεων από την 1η Μαρτίου του 2015 και ετοιμάζεται να φέρει τροπολογία με την οποία θα «αναστείλει» την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία και στα ταμεία πρόνοιας, εκτοξεύοντας έτσι τις δαπάνες τους για επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ αντίστοιχα φέτος αλλά και το 2015.

  Εξάλλου, η κυβερνητική προγραμματική  δέσμευση περί καμίας μείωσης στις κύριες  συντάξεις αφορά αν μη τι άλλο εκείνες του ΟΑΕΕ, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν στον… αέρα φέτος λόγω της προβλεπόμενης  μείωσης κατά 25% της κρατικής συνεισφοράς στο ασφαλιστικό ταμείο των μικρομεσαίων.

  Η αναμενόμενη άνοδος των δαπανών για συντάξεις και εφάπαξ ήδη από φέτος σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη χειρότερη σε σχέση με την προβλεπόμενη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, εκτιμάται από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπ. Εργασίας πως η εθνική συνταξιοδοτική δαπάνη σε σχέση με το ΑΕΠ θα αυξηθεί για πρώτη φορά μετά το 2012.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων