Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Μαρ-2015 21:50

  Δεν φεύγουν μόνο από την Ελλάδα καταθέσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποστεί πανωλεθρία χάνοντας καταθέσεις 25 δισ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο και περίπου 18 δισ. ευρώ τον τελευταίο χρόνο, όμως δεν είναι οι μόνες στην Ευρώπη. Βρίσκονται σε ασύγκριτα χειρότερη θέση καθώς πλέον το σύνολο των καταθέσεων έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, αλλά λίγο πολύ οι καταθέσεις φυλλοροούν και από τις υπόλοιπες χώρες του Νότου, ενώ αντίθετα αυγατίζουν στις τράπεζες του Βορρά. Τα στοιχεία από την χθεσινή ανάλυση της Goldman Sachs είναι ενδεικτικά:

  -Στην Ιρλανδία το τελευταίο 12μηνο οι τράπεζες έχουν χάσει το 5,4% των καταθέσεων ή περίπου 11 δις. ευρώ. Τα 8 δις. ευρώ έφυγαν το τελευταίο τρίμηνο με τις καταθέσεις στη χώρα να αθροίζονται σε 194 δις. ευρώ.

  - Στην Ισπανία τον τελευταίο χρόνο οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 1,2% ή κατά 18 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 12 δις. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο. Οι καταθέσεις στη χώρα ξεπερνούν σήμερα τα 1,465 τρις. ευρώ.

  -Στην Πορτογαλία η εικόνα είναι θετική σε επίπεδο 12μήνου (+1,5% ή 3 δις. ευρώ), αλλά οριακά αρνητική κατά 1,1% (2 δις. ευρώ) το προηγούμενο τρίμηνο.

  - Αντίθετα η Ολλανδία αποτελεί τον μεγαλύτερο κερδισμένο. Οι καταθέσεις εκεί έχουν αυξηθεί συνολικά κατά 12,5% τον τελευταίο χρόνο ή κατά 112 δις. ευρώ φτάνοντας στα 1,012 τρις. ευρώ. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο όπου από τις ελληνικές τράπεζες έφυγαν 25 δις. ευρώ, εκεί τοποθετήθηκαν 105 δις. ευρώ κυρίως από επιχειρήσεις (+54 δις. ευρώ.

  - Στους ωφελημένους είναι και η Γερμανία με ετήσια αύξηση 4,1% ή κατά 86 δις. ευρώ στο σύνολο των καταθέσεων που ξεπέρασαν τα 3,214 τρις. ευρώ. Τα 77 δις. ευρώ των πρόσθετων εισροών προήλθαν από το retail, με τους ιδιώτες καταθέτες να διατηρούν στις γερμανικές τράπεζες πάνω από 1,955 τρις. ευρώ έναντι 473 δις. ευρώ που είναι οι καταθέσεις των επιχειρήσεων. Ο πλούτος των γερμανικών αποταμιεύσεων είναι και μια από τις αφορμές που έκαναν τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε χθες να πει ότι τα χαμηλά (μηδενικά) επιτόκια του ευρώ προκαλούν ζημιά στη Γερμανική Οικονομία. 

  Β.Γ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων