Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Μαρ-2015 11:27

  Δανειστές: Αν δεν έχετε ρευστό, μην πληρώσετε για 1-2 μήνες μισθούς

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:34

  Του Χάρη Φλουδόπουλου 

  Το δίλημμα αποπληρωμής χρέους ή μισθών συντάξεων αποκάλυψε χθες με απίστευτη ομολογία της η σύμβουλος του Γ. Βαρουφάκη, Ε. Παναρίτη, στο πλαίσιο των όσων συζητούνται στις διαπραγματεύσεις και το που οδηγεί άμεσα το δραματικό πρόβλημα ρευστότητας που έχει μπροστά της η Κυβέρνηση. 

  Όταν λέμε ότι έχουμε πρόβλημα ρευστότητας και μας απαντούν "μην πληρώσετε και κανένα μισθό για 1-2 μήνες, μείνετε χωρίς μισθούς για 1-2 μήνες" φαίνεται ότι οι δανειστές αντιμετωπίζουν το ελληνικό πρόβλημα με "παράξενους τρόπους..." ανέφερε χαρακτηριστικά η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών. 

  Σε επικοινωνία που είχε με το Capital.gr η κα Παναρίτη διευκρίνισε πως η τοποθέτηση των δανειστών αφορούσε την περίοδο πριν τις 26 Φεβρουαρίου οπότε και επιτεύχθηκε η νέα συμφωνία με τους εταίρους. Ειδικότερα, η κα Παναρίτη μιλώντας στο Capital.gr δήλωσε: "Από το 2010 έως τώρα ήταν έτσι φτιαγμένο το μνημόνιο ώστε θα συνεχίζαμε να μειώνουμε μισθούς και συντάξεις και πολύ πιθανόν θα καταλήγαμε να μην πληρώνουμε καθόλου μισθούς και συντάξεις. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην ανατροπή αυτής της κατάστασης, και η διαδικασία που ακολουθούμε είναι να δουλεύουμε πάνω στην αποδεκτή λίστα μεταρρυθμίσεων της 26ης Φεβρουαρίου, όπου δεν υφίσταται αυτή η συζήτηση. Η συζήτησή μας και οι διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή στηρίζονται στο αποτέλεσμα της 24ης Φεβρουαρίου".

  Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ επιβεβαίωσαν πάντως πλήρως την αναφορά της κας Παναρίτη και σημείωσαν σχετικά πως οι συγκεκριμένες πιέσεις των δανειστών ασκήθηκαν στο περιθώριο των συναντήσεων στις Βρυξέλλες, πριν συνεδριάσει το Brussels Group. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι ήταν άμεση η αντίδραση του Γ. Βαρουφάκη που έκοψε την κουβέντα λέγοντας στους δανειστές ότι "είναι ντροπή και να το συζητάτε, να μην ξανακούσω τέτοιες απόψεις". 

  Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει σχετικά: "Οι συγκεκριμένες αναφορές, στο πλαίσιο δημόσιας εκδήλωσης, σχετίζονταν με τη στάση των δανειστών σε περιόδους πριν από το 2015. Ως εκ τούτου, τα σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρονται στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα". 


  Το ηχητικό με τη δήλωση της κυρίας Παναρίτη

  Το περιτύλιγμα του προβλήματος είναι ότι αυτοί που έχουν έρθει να μας δώσουν τα χρήματα, να μας βοηθήσουν, έχουν στηριχθεί πάνω σε κάτι παράξενους τρόπους που δουλεύουν. Και δεν βοηθάνε ακριβώς. Άρα εγώ… πρέπει και να δουλέψουμε, να βρούμε τις μεταρρυθμίσεις και τους αντίστοιχους που πρέπει να διορθώσουμε αυτά τα τρία τα οποία μεγαλώνουν, αλλά να το κάνουμε με τους άλλους, με αυτούς τους αντίστοιχα, αν θέλετε, εταίρους οι οποίοι δυστυχώς δεν είναι… δεν βοηθούν στην πραγματικότητα. Δεν είναι πραγματικά εκεί όπως θα περίμενα εγώ να είναι. Δηλαδή το βλέπουν το πρόβλημα ακόμα με έναν παράξενο τρόπο. Σου λέει βρε παιδιά… έρχεται και σου λέει ε εντάξει μην πληρώσετε και κανένα μισθό, για 1-2 μήνες χωρίς μισθούς. Άρα λοιπόν έχω… έχουμε πολύ… άρα για αυτό λέω, παιδιά ομοψυχία και δύναμη. Δηλαδή δεν είναι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή ένα κομματικό πράγμα, είναι ένα μεγαλύτερο πράγμα, είναι όλη η Ελλάδα.

  Η τοποθέτηση πάντως της κας Παναρίτη αποτελεί την πρώτη δημόσια αναφορά - ομολογία για το γεγονός οτι η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα της αποπληρωμής χρέους ή μισθών – συντάξεων, όπως έχει επανειλημμένα επισημάνει το Capital.gr τις τελευταίες εβδομάδες.  

  Σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο κ. Πισσαρίδη, σε χθεσινές του δηλώσεις σε εκπομπή της ΝΕΡΙΤ, η αδυναμία του δημοσίου να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και η πιθανή επιλογή του να καταφύγει στη λύση των ομολόγων, ισοδυναμεί με την υιοθέτηση διπλού νομίσματος.

  Το θέμα πάντως που δεν έθιξε η κα Παναρίτη είναι το πως η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το δίλημμα αυτό σημειώνοντας μόνο ότι θα χρειασθεί “ομοψυχία και δύναμη...”. 

  Επιχειρηματίες και αναλυτές που παρεβρίσκονταν στο ακροατήριο σημειώνουν ότι η παραδοχή του διλήμματος ανοίγει πλέον το ενδεχόμενο για αναζήτηση εναλλακτικών “λύσεων” όπως για παράδειγμα διάφορες μορφές εσωτερικού δανεισμού με την κάποια μορφή διπλού νομίσματος.  

  Τα όσα ανέφερε η σύμβουλος του Γ. Βαρουφάκη, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αφορούν σε απαντήσεις ερωτημάτων που δέχθηκε στο πλαίσιο ανοιχτής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και Διπλωματίας του Deree, με θέμα την τεχνική των διαπραγματεύσεων.

  Η αναφορά της κ. Παναρίτη, έγινε με αφορμή την κριτική που άσκησε για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι δανειστές την ελληνική κρίση. 

  "Αυτοί που έχουν έρθει να μας βοηθήσουν έχουν στηριχθεί σε παράξενους τρόπους που δουλεύουν και δεν βοηθούν ακριβώς. Άλλοι λένε να δουλέψουμε τις μεταρρυθμίσεις και να το κάνουμε με άλλους εταίρους που στην πραγματικότητα δεν βοηθούν. Βλέπουν το πρόβλημα με παράξενο τρόπο, όταν λένε μην πληρώσετε μισθούς για δύο μήνες" σημείωσε η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών.

  Όπως είπε η κ. Παναρίτη, υπάρχουν τρία ουσιαστικά προβλήματα σε σχέση με την κρίση:

  Το πρώτο είναι τα αίτια της κρίσης που δεν διορθώσαμε, δεν κάναμε τίποτα για τις συντεχνίες, που συνεχίζουν ακάθεκτες. Δυστυχώς η χώρα δεν παράγει τίποτα. 

  Δεύτερον δημιουργήσαμε περισσότερο χρέος και συνεχίζουμε να μην παράγουμε. 

  Τρίτον δεν έχουμε χάσει απλώς παραγωγικότητα αλλά έχουμε χάσει τους νέους ανθρώπους. Στην Ελλάδα υπάρχει μια δημογραφική βόμβα οι νέοι 18-24 είναι μόλις 250 χιλιάδες αυτό είναι το χειρότερο πρόβλημα.

  "Δεν υπάρχει δίλημμα" 

  Σε νεότερη ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών το απόγευμα της Παρασκευής επισημαίνει ότι "το ΥΠΟΙΚ και η ελληνική κυβέρνηση δεν μπήκαν ούτε μια φορά στο δίλημμα αν θα πρέπει να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις ή δανειακές υποχρεώσεις και φυσικά δεν πρόκειται να μπουν ούτε και στο μέλλον. Τέτοια διλήμματα στις δημοκρατίες είναι εκτός πραγματικότητας.  Καθημερινά, άλλωστε, διαψεύδονται οι Κασσάνδρες, αφού αποπληρώνονται κανονικά οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις  της χώρας, χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τις εσωτερικές πληρωμές".


  Ανοίγει θέμα πρόωρης συνταξιοδότησης 

  Παράλληλα, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση η κα Παναρίτη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περικοπής των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται

  «Είναι ντροπή να βγαίνουν συνταξιούχοι στα 45 ή ακόμη και στα 56, υπάρχουν ακόμη και σήμερα συνταξιούχοι στα 45, αυτό πρέπει να σταματήσει», ανέφερε η σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη. 

  Η ίδια ανέφερε ότι η αλλαγή που έχει συντελεστεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης είναι ότι μετατράπηκε το e-mail Χαρδούβελη σε υποχρέωση για μεταρρυθμίσεις και όχι σε υποχρέωση για δημοσιονομικά αποτελέσματα.

  Μεταφέροντας εξάλλου το κλίμα των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο, ανέφερε ότι τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν "γαντζωθεί" στο πρόγραμμα ενώ της έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η απαξίωση με την οποία αντιμετωπίζουν την ελληνική πλευρά. Ίσως γιατί, όπως εκτίμησε η ίδια, στις πρώτες διαπραγματεύσεις του 2010 η ελληνική πλευρά είχε φανεί εντελώς ανέτοιμη. Για τα στελέχη του ΔΝΤ είπε ότι είναι σκληροί και άκαμπτοι στις θέσεις τους, ωστόσο ξέρεις τι να περιμένεις από τη δική τους πλευρά, ενώ η πλευρά της ΕΚΤ είναι κλασικά τραπεζικά στελέχη, σαν να έχεις απέναντί σου στελέχη της ΤτΕ.

  Αναμένατε μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα

  Μικρότερο του αρχικά υπολογισθέντος είναι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014, είπε η κ. Παναρίτη.  Όπως αποκάλυψε, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το πλεόνασμα δεν είναι 1,5% του ΑΕΠ όπως ήταν ο στόχος για το προηγούμενο έτος αλλά περιορίστηκε σημαντικά κατά 2 δισ. ευρώ περίπου στο 0,6% του ΑΕΠ. Η ίδια πρόσθεσε ότι ήδη η διαπραγμάτευση έχει αρχίσει και γίνεται πιο συγκεκριμένη και σε επίπεδο αριθμών.

  Σημειώνεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ο πρώτος στόχος των κλιμακίων των δανειστών που έφτασαν σήμερα στην Αθήνα, με την κυβέρνηση να επιχειρηματολογεί για ελαστικοποίηση του στόχου του 2015 έχοντας μέχρι πρότινος ως επιχείρημα και την επίτευξη του στόχου των προηγούμενων ετών.

  Τα τελικά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης συνεχίζουν να συλλέγονται με στόχο να σταλούν, όπως κάθε χρόνο, από όλα τα κράτη-μέλη στην Eurostat έως τα τέλη Μαρτίου. Τα στοιχεία αυτά υπολογίζονται σε δημοσιονομική βάση, όχι σε ταμειακή, δηλαδή πρέπει να προσμετρήσουν (για αυτό και καθυστερούν) έσοδα του 2015 που θα αφορούν οικονομικά το προηγούμενο έτος όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ ή οι εισπράξεις από ΦΠΑ και κοινοτικά κονδύλια.

  Η κ. Παναρίτη είναι σύμβουλος του ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη, μετείχε στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group χθες και είναι γνωστή από την προϋπηρεσία της ως οικονομικός σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. 


  ΣΗΜΕΙΩΣΗ Σύνταξης Capital.gr: Κατανοούμε την θέση στην οποία βρίσκεται η κα Παναρίτη και τα θέματα τα οποία καλείται να διαχειριστεί. Να υπενθυμίσουμε απλώς ότι η διαπραγμάτευση της τωρινής κυβέρνησης ξεκίνησε μετά τις 25 Ιανουαρίου. Κατά τα λοιπά το Capital.gr απέδωσε όπως πάντα με ακρίβεια τα όσα η ίδια δήλωσε για το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων