Οι "αποταμιεύσεις" συνταξιούχων "πάνε" για κρατικά ρέπος

Πέμπτη, 12-Μαρ-2015 09:25

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
 
Μια κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη και του υπουργού Εργασίας, Πάνου Σκουρλέτη.

Μόνο αυτό χρειάζεται για να επενδυθούν τα 600 εκατ. ευρώ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή κατατεθειμένα σε Λογαριασμό Ταμειακής Διαχείρισης της Τράπεζα της Ελλάδας  σε κρατικά ρέπος. Από πού προέρχονται αυτά τα 600 εκατ. ευρώ του ΑΚΑΓΕ; Κυρίως από εισφορές στις υψηλές συντάξεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Το ΑΚΑΓΕ ή κατά κόσμον, ο μεγάλος «κουμπαράς» των ταμείων που λειτουργεί από το 2008 διαθέτει επιπλέον 3,7 δισ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από το 4% των ετήσιων εσόδων από ΦΠΑ και από εισφορές στις υψηλές συντάξεις αλλά αυτά είναι κατατεθειμένα στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ και δεν πρόκειται, βάσει τουλάχιστον της ισχύουσας νομοθεσίας, να φύγουν από εκεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2018, μιας και προορίζονται για να κλείσουν τα ελλείμματα του ασφαλιστικού από το επερχόμενο «μπουμ» συνταξιοδοτήσεων από το 2019 και έπειτα.

Σε ποια περίπτωση θα μπορούσαν να λείψουν  από τα ασφαλιστικά ταμεία τα ρευστά διαθέσιμα ύψους 600 εκατ. ευρώ του ΑΚΑΓΕ εφόσον αυτά επενδυθούν σε κρατικά ρέπος; Τα κρατικά ρέπος τα οποία σχεδιάζει η κυβέρνηση με ρευστά των ασφαλιστικών φορέων θα ισχύουν για 15 μέρες.

Συνεπώς, θα μπορούσαν να λείψουν από τα ασφαλιστικά ταμεία, στην περίπτωση μόνο που η ημερομηνία καταβολής των συντάξεων έπεφτε στο 15ημερο εκείνο κατά το οποίο θα ίσχυε η συμφωνία ρέπος και δεν υπήρχαν άλλοι πόροι για να καλυφθεί το αναγκαίο πόσο για αυτές, εκτός από εκείνο του ΑΚΑΓΕ, σημειώνουν στο Capital.gr υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπ. Εργασίας.

Εκτός από τα 600 εκατ. ευρώ του ΑΚΑΓΕ που βρίσκονται σε Λογαριασμό Ταμειακής Διαχείρισης της ΤτΕ υπάρχουν άλλα 2,6 δισ. ευρώ ως ρευστά διαθέσιμα των ασφαλιστικών φορέων (ασφαλιστικά ταμεία, ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ) τα οποία είναι κατατεθειμένα σε εμπορικές τράπεζες.

Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Εργασίας αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία που αναμένεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών  –πιθανότατα μέχρι την Παρασκευή ή το αργότερο έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας- ο οποίο αφενός θα περιγράφει την διαδικασία εσωτερικού δανεισμού (σ.σ. με κρατικά ρέπος, αφού πρώτα μεταφερθούν τα κεφάλαια αυτά στην ΤτΕ) και αφετέρου θα εξασφαλίζει τα λεφτά των ταμείων, αν και εφόσον αυτά αξιοποιηθούν μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση θα ακολουθήσει στις γενικές γραμμές του την τακτική που ακολούθησε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, επιβεβαιώνοντας το Capital.gr. Οι ίδιοι κύκλοι του Υπ. Εργασίας επισημαίνουν ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν από τα διοικητικά συμβούλια των Ασφαλιστικών Ταμείων, εφόσον το επιθυμούν, με κριτήριο την καλύτερη δυνατή και ασφαλέστερη αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων τους.

Πέραν του ΑΚΑΓΕ, μεγάλη αναμένεται να είναι η συνεισφορά του ΟΑΕΔ (έως 450 εκατ. ευρώ) και του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητων Επαγγελματιών (έως 300 εκατ. ευρώ) στην όλη διαδικασία μεταφοράς των ρευστών διαθεσίμων των ασφαλιστικών φορέων από τις εμπορικές τράπεζες στην ΤτΕ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ θα συνεδριάσει την Τρίτη 17 Μαρτίου, ενώ το ΔΣ του ΕΤΑΑ την Πέμπτη 19 Μαρτίου για να αποφασίσει αν και πόσα από τα ρευστά διαθέσιμα τους θα επενδύσουν σε κρατικά ρέπος.