Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Φεβ-2015 09:50

  Τα έγγραφα της 4μηνης επέκτασης

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Νέα υποβολή λίστας με την μορφή τροποποιημένης συμφωνίας στο Eurogroup έως το τέλος Απριλίου, αλλά και καταβολή δόσεων μετά από θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς, βάσει «της αποστολής προόδου και μετά την οριστική συμφωνία του Eurogroup» προβλέπουν μεταξύ άλλων τα νομικά κείμενα που  συνοδεύουν τη χθεσινή πολιτική συμφωνία παράτασης.

  Αναδεικνύουν την δυσκολία των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται, και χαρακτήρισαν άλλωστε χθες  κύκλοι του ΥΠΟΙΚ «αχαρτογράφητα νερά», με ασαφές ακόμη και το χρηματοδοτικό πλαίσιο που θα διέπει την Ελλάδα έως το τέλος Απριλίου και το επόμενο μεγάλο «ορόσημο» στην διαπραγμάτευση.  Όσο για το μεγάλο στοίχημα, αυτό κατά τις ίδιες πηγές είναι να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα στο πεδίο της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και των παρεμβάσεων στο δημόσιο ώστε να πείσει η κυβέρνηση τους δανειστές.

  Τα νομικά κείμενα έχουν ήδη φτάσει στα εθνικά κοινοβούλια και στον EFSF για να επικυρωθεί και θεσμικά η παράταση έως το τέλος Ιουνίου της δανειακής σύμβασης.

  Όπως αναφέρεται στα έγγραφα:

  • Η παράταση μπορεί να είναι χρόνος γέφυρα για συζητήσεις για πιθανή «follow-up» συμφωνία ανάμεσα στο Eurogroup στους θεσμούς και στην Ελλάδα.
  • Η βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είναι το μνημόνιο με την ΕΕ (MOU) και με το ΔΝΤ (το MEFP) αναφέρει η ΕΚΤ και σε αυτό το πλαίσιο όποιες δεσμεύσεις που διαφέρουν θα πρέπει να υποκατασταθούν από  μέτρα ίσης  ή καλύτερης ποιότητας  σε όρους επίτευξης των στόχων του προγράμματος.
  • Τα κεφάλαια του ΤΧΣ μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για τις τραπεζικές ανάγκες  ανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσης.

  Τα έγγραφα

  Στα κοινοβούλια οδεύει η παράταση της δανειακής σύμβασης, η πρόταση του EFSF, η πρόταση της Επιτροπής, η θέση της ΕΚΤ και η απόφαση του Eurogroup. Συνοδεύουν την επιστολή του ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη που εστάλη στην τελική της μορφή το βράδυ της Δευτέρας.

  Η ελληνική επιστολή κρίνεται ως αρκετά εκτενής  κατάλογος μεταρρυθμίσεων ώστε να χρησιμεύσει ως μια έγκυρη αφετηρία για να επιτευχθεί η σταδιακή «επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος», όπως επισημαίνεται...

  Δείτε αναλυτικά τις επιστολές στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ