Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Φεβ-2015 18:32

  Business Insider: Τα τέσσερα μεγάλα ερωτήματα για την Ελλάδα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να αγοράζεις χρόνο εάν αυτό είναι που χρειάζεσαι", αναφέρει δημοσίευμα του Business Insider με τίτλο "Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τώρα ένα πολιτικό και οικονομικό χάος".

  Ο τολμηρός νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κέρδισε λίγο χρόνο όταν σύναψε συμφωνία στις Βρυξέλλες την Παρασκευή για να παρατείνει το πρόγραμμα στήριξης της ΕΕ κατά τέσσερις μήνες.

  Οι αγορές, συνεχίζει το δημοσίευμα, υποδέχτηκαν τα νέα με μια μεγάλη ανάσα ανακούφισης. Ο Dow Jones "αναρριχήθηκε" σε νέο ιστορικό υψηλό στη Νέα Υόρκη. Αλλά αυτή δεν θεωρείται σε καμία περίπτωση κλεισμένη συμφωνία, προειδοποιεί ο αρθρογράφος του Business Insider και εξηγεί πως η Αθήνα ίσα που ξεπέρασε την αγχωτική ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης. Τώρα αναμένεται να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες τις προτάσεις της για τους νέους όρους διάσωσης.

  Τα μεγάλα ερωτήματα που τίθενται σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι τα εξής:

  Νο 1: Ποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να υλοποιήσουν οι Ελληνες από τώρα μέχρι τον Ιούνιο για να απελευθερώσουν την τελευταία δόση των 7 δισ. ευρώ και να διαπραγματευθούν μια νέα, λιγότερο αυστηρή οικονομική και δημοσιονομική λύση για την επταετή κρίση; 

  Η λίστα με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις είναι μακρά, αλλά η σημαντικότερη εξ αυτών είναι το πρωτογενές πλεόνασμα που πρέπει να πετύχει η Αθήνα ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το μνημόνιο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2014, 3% φέτος και 4,5% το 2016.

  Η Αθήνα πέρυσι πέτυχε το στόχο. Αλλά οι αριθμοί για το τρέχον έτος και το επόμενο δεν είναι ρεαλιστικοί. Όλοι το γνωρίζουν αυτό, συμπεριλαμβανομένης της τρόικας. Αρκεί να διαβάσει κανείς την έκθεση του ΔΝΤ: τα μέλη του διοικητικού ήξεραν ότι οι στόχοι ήταν φαντασιόπληκτοι παρότι το Ταμείο τους διαπραγματεύτηκε.

  No 2: Μπορεί ο Βαρουφάκης να αγόρασε λίγο χρόνο αλλά μήπως αυτός και ο Τσίπρας αγόρασαν στους εαυτούς τους και πολιτικούς μπελάδες στο εσωτερικό;

  Νο 3: Πόσο μακριά πρέπει να φτάσει η ΕΕ προς την κατεύθυνση της Ελλάδας;

  Νο 4: Πού μπορεί να φτάσει η κατάσταση; Ποιοι είναι οι πολιτικοί περιορισμοί μεταξύ των μελών της ΕΕ, κυρίως στη Γερμανία;

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ