Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Φεβ-2015 14:13

  "Χείρα βοηθείας" Sapin για πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στη διατύπωση κρίθηκε η επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές τους, σύμφωνα με το Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Michel Sapin, ο οποίος ανέφερε πως υπήρχε σύγκλιση σε θέματα όπως το χρέος και ο αποκλεισμός ενός «κουρέματος».

  «Είναι πρόβλημα διατύπωσης, αν και το νομικό εργαλείο δεν μπορεί να είναι τίποτε παρά μια παράταση του προγράμματος. Αυτό που μας είπε ο κ. Βαρουφάκης, αυτό που έχω καταλάβει, είναι ότι συμφωνεί επί της αρχής με την παράταση του προγράμματος», δήλωσε ο Sapin σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters.

  Σύμφωνα με τον Sapin, η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ, αλλά όχι χαμηλότερα, για όσο καιρό διαρκεί η παράταση του προγράμματος. «Όλοι συμφωνούν σε αυτό: έχεις ένα πλεόνασμα 1,5%, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα σε αυτό το διάστημα που να επιδεινώνει αυτό το πλεόνασμα», είπε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ.

  Σημειώνεται ότι το μνημόνιο ορίζει ότι φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να φτάσει στο 3% και από το 2016 και μετά στο 4,5% του ΑΕΠ, ενώ η κυβέρνηση ζητά τη διατήρησή του στο 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή στα επίπεδα που κατάφερε -όπως η ίδια λέει- να φτάσει το 2014. 

  Η παραδοχή του Γάλλου ΥΠΟΙΚ ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη επίσημη αναφορά περί ελαστικότερου δημοσιονομικού στόχου με σαφές μάλιστα ποσοστό. Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά χωρίς αναφορές σε ποσοστά, κινήθηκε χθες και το φερόμενο έγγραφο Moscovici στο οποίο σημειώνεται ότι: «Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της στους εταίρους για να διασφαλίσει ασφαλή και βιώσιμα δημόσια οικονομικά, καταλήγοντας και στη συνέχεια διατηρώντας μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. Η σκοπιμότητα της επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου για το 2015 θα εξεταστεί υπό το πρίσμα των εξελισσόμενων οικονομικών περιστάσεων. Μέτρα για τη μείωση του βάρους του χρέους και για την επίτευξη μιας περαιτέρω αξιόπιστης και βιώσιμης μείωσης του λόγου χρέους προς ΑΕΠ θα πρέπει να εξεταστούν με βάση τη δέσμευση του Eurogroup το Νοέμβριο του 2012».

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ