Reuters: Τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ για τον ELA στις ελληνικές τράπεζες

Πέμπτη, 12-Φεβ-2015 14:06

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πραγματοποίησαν σήμερα τηλεδιάσκεψη σχετικά με την παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) στις ελληνικές τράπεζες, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο δύο άτομα με γνώση της υπόθεσης.

Η ΕΚΤ έχει εξουσιοδοτήσει την κεντρική τράπεζα της Ελλάδας να διαθέσει στις ελληνικές τράπεζες έκτακτη βοήθεια έως 60 δισ. ευρώ μέσω του ELA, αναφέρουν άτομα με γνώση της υπόθεσης, αν και αυτό χρειάζεται την τακτική έγκριση του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας.

Σε σχετική ερώτηση του Reuters η ΕΚΤ δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Το Reuters σημειώνει ότι ο ELA είναι κρίσιμος για την τύχη των τραπεζών στην Ελλάδα, και με τη σειρά του για την τύχη της ίδιας της χώρας, μετά την απόφαση της ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα να σταματήσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα για τις πράξεις ρευστότητας που διενεργεί.

Αν και η έκτακτη ενίσχυση σε ρευστότητα παρέχεται με ευθύνη της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας, το Δ.Σ. της ΕΚΤ έχει τον τελικό λόγο στα πράξεις του ELA οι οποίες υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς, αναφέρει το πρακτορείο. Οι τράπεζες πρέπει να είναι φερέγγυες για να έχουν πρόσβαση στον ELA.

Το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα συνεδριάσει πάλι στις 18 Φεβρουαρίου αν και τα 25 μέλη του είναι ελεύθερα να πραγματοποιούν τηλεδιασκέψεις ανά πάσα στιγμή. 

Η επαφή της ΕΚΤ με την Τράπεζα της Ελλάδας για το θέμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, είναι τακτική, προκειμένου να παρακολουθούνται οι τρέχουσες ανάγκες ρευστότητας των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, οι οποίες πλέον βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΕΚΤ.