Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Ιαν-2015 19:45

  Forbes: Γιατί οι ελληνικές τράπεζες έχασαν το 1/3 της αξίας τους

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Σε πέντε λόγους που ερμηνεύουν το σφυροκόπημα που δέχονται οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ κάνει αναφορά o αρθογράφος του Forbes, Raoul Ruparel.

  Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν σημειώσει «βουτιά» 37,1%, συμπαρασύροντας τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αναφέρει. «Ένας Έλληνας τραπεζίτης το περιέγραψε πολύ εύστοχα ως ΄αιματοκύλισμα΄ σύμφωνα με τους FT» συμπληρώνει.

  Σύμφωνα με τον Raoul Ruparel, μπορεί να είναι προφανές ότι η οικονομική και χρηματοπιστωτική αβεβαιότητα θα πλήξει τις μετοχές και ενδεχομένως περισσότερο τις τράπεζες. Ωστόσο, το μέγεθος της πτώσης – έχασαν περισσότερο από το 1/3 της αξίας τους – υπογραμμίζει ότι υπάρχουν κάποιοι πολύ συγκεκριμένοι λόγοι που οδηγούν σε αυτές τις κινήσεις.

  Κατά τον αρθρογράφο του Forbres πρόκειται για τους εξής:

  Την επιτάχυνση της εκροής καταθέσεων
  Το γεγονός ότι η ρευστότητα από την ΕΚΤ μπορεί να διακοπεί
  Την ενδεχόμενη δημόσια και ιδιωτική αναδιάρθρωση χρέους
  Την χαμηλή κερδοφορία
  Και τέλος το γεγονός ότι βασίζονται στον αναβαλλόμενο φόρο

  Όπως εκτιμά ο Raoul Ruparel, το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον στην Ελλάδα υπό την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να είναι πολύ λιγότερο σταθερό βραχυπρόθεσμα. «Ενώ οι περισσότεροι προβλέπουν έναν συμβιβασμό μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της ευρωζώνης, ο συνδυασμός ενός τεράστιο αριθμού κινούμενων κομματιών και το βραχύ χρονοδιάγραμμα ξεκάθαρα έχουν τρομάξει τις αγορές. Επιπροσθέτως, μεσοπρόθεσμα, το πολιτικό, φορολογικό και ρυθμιστικό σύστημα είναι πιθανό να είναι πολύ λιγότερο επιεικές με τον τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα» καταλήγει ο αρθρογράφος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων