Eurobank: Σημαντική συρρίκνωση στον τομέα των κατασκευών κατά την ύφεση
Παρασκευή, 23-Ιαν-2015 13:39
Ο μετασχηματισμός του τομέα των κατασκευών συνεχίζεται, αναφέρει στην εβδομαδιαία ανάλυση της ελληνικής οικονομίας η Eurobank, ενώ διαπιστώνει ώθηση στην οικονομία από τον τουρισμό.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, τον Οκτώβριο σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα υποχώρησε σε ετήσια βάση κατά 19%.
Κατά τη διάρκεια της μεγάλης ελληνικής ύφεσης υπήρξε σημαντική συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στον κλάδο των κατασκευών. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται στην πτώση του αριθμού των οικοδομικών αδειών, στη συρρίκνωση του μεριδίου των κατασκευών επί του συνόλου των επενδύσεων, στη μείωση της απασχόλησης και στην πτώση των τιμών των διαμερισμάτων, σημειώνει η Eurobank. Για τα 12μηνα Νοεμβρίου-Οκτωβρίου, μεταξύ των ετών 2011- 2014, η σωρευτική οικοδομική δραστηριότητα (αριθμός αδειών) στο σύνολο της χώρας μειώθηκε κατά -63,47% (από 38.192 στις 13.951). Οι προσδοκίες, ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, οι χρηματοοικονομικές πιστώσεις και η φορολογία αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την άνοδο και την πτώση του κλάδου των κατασκευών.
Επίσης, αναφέρει πως σε ετησιοποιημένη βάση, από το 1ο τρίμηνο του 2008 μέχρι και το 3ο τρίμηνο του 2014, η μείωση των πραγματικών επενδύσεων (πραγματικός ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου) ήταν της τάξης των 42,55 δις ευρώ. Το 60,96% της εν λόγω πτώσης προήλθε από τον τομέα των κατασκευών.
Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 11.396 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2014, σημειώνοντας αύξηση 10,7% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2013.
Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην εντυπωσιακή άνοδο των αφίξεων ξένων τουριστών κατά 22,7%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο κατά την περασμένη δεκαετία.
Ο τουριστικός κλάδος συμβάλλει άμεσα στην αύξηση του εισοδήματος της χώρας, στη μείωση της ανεργίας και στη βελτίωση του ισοζυγίου πληρωμών, αλλά και έμμεσα μέσω των πολλαπλασιαστικών επιδράσεων που προκαλεί, τονίζει η τράπεζα, ενώ προσθέτει: Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ, η συνολική συνεισφορά του τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ (έμμεση και άμεση) αναμένεται να φτάσει το 20% του ΑΕΠ το 2014, από 15,8% που ήταν το 2011.