Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Ιαν-2015 17:54

  Schaeuble: Το χρέος δεν είναι θέμα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23:00

  Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble δήλωσε ότι είναι αντίθετος στο να δοθεί στην Ελλάδα ελάφρυνση χρέους, μεταδίδει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο δημοσίευμα του εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel.

  Σε προδημοσίευση συνέντευξης που παραχώρησε στο περιοδικό, ο Schaeuble κάλεσε τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να επιδείξουν σύνεση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όπως αναφέρει το Dow Jones.

  "Οι πολιτικοί στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι προσεκτικοί να μην υπόσχονται περισσότερα ενόψει των εκλογών απ’ ό,τι μπορούν να υλοποιήσουν στη συνέχεια", δηλώνει στο περιοδικό.

  Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για διαγραφή του χρέους ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημειώνει: "Αυτό δεν αποτελεί θέμα".

  "Η Ελλάδα δεν έχει αυτή τη στιγμή κανένα πρόβλημα με το χρέος της", δηλώνει ο Schaeuble.

  Σημειώνει εξάλλου ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο και η οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα απ’ ό,τι οι οικονομίες πολλών άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

  Τις τελευταίες εβδομάδες το Βερολίνο επαναλαμβάνει τις συστάσεις του προς την Ελλάδα να συνεχίσει στον δρόμο της λιτότητας, καλώντας την Αθήνα να σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της.

  "Όλα αυτά εξάλλου είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού", αναφέρει ο  Schaeuble και προσθέτει "Δεν το κάνουν για μας αλλά για τον εαυτό τους".

  To ΑΠΕ-ΜΠΕ παραθέτει αυτούσιο το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης:
   
  Β. Σόιμπλε: Η Γερμανία δεν είναι ο μαθητής-πρότυπο, τηρούμε μόνο τους κανόνες.

  Spiegel: ...κάτι το οποίο άλλα κράτη της Ευρωζώνης αυτή τη στιγμή δεν το καταφέρνουν.
  Β. Σόιμπλε: Τους συμβουλεύω να το κάνουν και αυτοί. Διότι αυτό θα ήταν καλό γι΄ αυτές τις χώρες - και έτσι καλό και γι΄ όλους μας στην Ευρώπη.

  Spiegel: Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, οι γερμανικές συμβουλές θεωρούνται πάνω από όλα ως χτυπήματα.

  Β. Σόιμπλε: Και οι πολιτικοί στην Ελλάδα πρέπει να προσέξουν να μην υπόσχονται πριν από τις εκλογές περισσότερα απ΄ ό,τι μετά μπορούν να τηρήσουν.

  Spiegel: Ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει καλές πιθανότητες για εκλογική νίκη, ζητάει στο πρόγραμμά του κούρεμα χρέους, δηλαδή μια παραίτηση ιδιαίτερα των κρατικών πιστωτών από την αποπληρωμή των δοθέντων δανείων. Είναι αυτό μια τέτοια προεκλογική υπόσχεση η οποία δεν μπορεί να τηρηθεί;

  Β. Σόιμπλε: Αυτό το θέμα δεν τίθεται. Η χώρα σημείωσε μεγάλη πρόοδο, η οικονομία της αναπτύσσεται γρηγορότερα απ΄ ό,τι σε πολλά άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα δεν έχει αυτή τη στιγμή κανένα πρόβλημα με το χρέος, διότι έχει δοθεί παράταση για τους τόκους στα δικά μας δάνεια ως το 2020 και στην περίπτωση μάλιστα των δανείων του EFSF ως το 2023. Η προοπτική, πράγματι, δεν είναι κακή. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα, η οποία στο μεταξύ έχει πάλι ξεκινήσει, σε συνδυασμό με μια σταθερή κατάσταση του προϋπολογισμού, μπορεί να ρίξει γρήγορα το ποσοστό του χρέους. Το ΔΝΤ βλέπει την Ελλάδα ως το τέλος της δεκαετίας με ένα ύψος χρέους 112% του ΑΕΠ. Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει αυτόν τον δρόμο που έχει ξεκινήσει και να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Όλα αυτά στο κάτω κάτω είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων. Δεν το κάνουν για μας, αλλά για τους ίδιους.

  Spiegel: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το θέλει αυτό, μπορεί να επικαλεστεί το αποτέλεσμα μιας ελεύθερης δημοκρατικής εκλογής. Αυτό δεν μετράει;

  Β. Σόιμπλε: Δεν είμαι μέρος του ελληνικού προεκλογικού αγώνα.

  Spiegel: Κι όμως, είστε...

  Β. Σόιμπλε: Είμαι Γερμανός πολιτικός...

  Spiegel: ...και Ευρωπαίος.

  Β. Σόιμπλε: Οι Έλληνες κάνουν τον προεκλογικό τους αγώνα, εμείς σεβόμαστε το αποτέλεσμα.

  Spiegel: Τι μετράει περισσότερο, η δημοκρατική βούληση της πλειοψηφίας ή οι κανόνες και οι συμβατικές συμφωνίες, για τις οποίες έχουν δεσμευθεί όλες οι χώρες του ευρώ;

  Β. Σόιμπλε: Η Ευρώπη βασίζεται πάνω στην αρχή της ελευθερίας και της ελευθερίας να γίνεις, να είσαι και να παραμείνεις μέλος. Βασίζεται πάνω στον σεβασμό απέναντι στους άλλους, αλλά και στον σεβασμό απέναντι στους κανόνες και τις συναφθείσες συμφωνίες, τις οποίες πρέπει όλοι να τηρούμε.

  Spiegel: Έχουν οι Έλληνες υπ΄ αυτές τις συνθήκες στις 25 Ιανουαρίου καν ελεύθερη επιλογή;

  Β. Σόιμπλε: Βεβαίως. Οι Έλληνες ψηφοφόροι είναι ελεύθεροι. Αυτοί και οι πολιτικοί τους γνωρίζουν την ευθύνη που φέρουν για τη χώρα τους.

  Spiegel: Κύριε Σόιμπλε, είστε πολιτικός τέσσερις δεκαετίες. Παλαιότερα κανείς στη Γερμανία ή στη Γαλλία δεν θα ενδιαφερόταν για την ελληνική εσωτερική πολιτική. Τι άλλαξε;

  Β. Σόιμπλε: Η παγκοσμιοποίηση έφερε τις ευρωπαϊκές χώρες πολύ πιο κοντά απ΄ ό,τι μπορούσε κανείς να φανταστεί πριν από 25-30 χρόνια. Καμία χώρα μόνη της δεν θα μπορούσε να αντισταθεί στην πίεση της ανταγωνιστικότητας και των προβλημάτων. Το ευρώ είναι η πιο εμφανής έκφραση για το ότι είμαστε, μέσω του κοινού νομίσματος, πολύ περισσότερο συνδεδεμένοι απ’ ό,τι παλαιότερα.

  Spiegel: Αν λοιπόν ελληνικά ή ισπανικά προβλήματα είναι και γερμανικά, δεν υπάρχει τότε και ένα δικαίωμα για ανάμιξη, μήπως ακόμη και μια υποχρέωση για αυτό;

  Β. Σόιμπλε: Υπάρχει υποχρέωση να υπενθυμίζουμε σε όλους τους Ευρωπαίους, και στους Γερμανούς, ξανά και ξανά ένα πράγμα: όποιος θέλει να προστατεύσει την ευημερία και το κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη, πρέπει να εργάζεται μόνιμα πάνω στη δική του ανταγωνιστικότητα. Μόνον εάν κρατήσουμε τη θέση μας στον κόσμο, θα μπορούν τα ευρωπαϊκά κράτη να χρηματοδοτήσουν ό,τι είναι σημαντικό για τους πολίτες τους. Αυτό απωθεί όποιον σε αυτή την κατάσταση θέλει να βγάλει από πάνω του τους κανόνες σταθερότητας για το ευρώ, διότι αυτοί είναι εσωπολιτικά δυσάρεστοι ή αμφισβητήσιμοι.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων