Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Σεπ-2014 11:31

  Φέτος "έκλεισε" το ΙΚΑ τον ισολογισμό του 2009

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με έξι χρόνια καθυστέρηση "έκλεισε" τον ετήσιο ισολογισμό του ο μεγαλύτερος φορέας κοινωνικής ασφάλισης της χώρας (ΙΚΑ) στο οποίο είναι ασφαλισμένοι 1,6 εκατομμύρια εργαζομένοι και 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχοι.

  Σύμφωνα με κορυφαίο διοικητικό στέλεχος του ΙΚΑ, φέτος ο εν λόγω φορέας έκλεισε τον ισολογισμό του 2009 ενώ εντός του αμέσως επομένου διαστήματος αναμένεται να κλείσει και τον ισολογισμό του 2010. "Έλλειψη προσωπικού" επικαλούνται οι ίδιες πηγές για αυτήν την τεράστια καθυστέρηση. Πράγματι, το προσωπικό του ΙΚΑ έχει μειωθεί από το 2009 κατά σχεδόν... 50%. Ωστόσο, στελέχη του υπουργείου Εργασίας επικαλούνται τη γενική "ανοργανωσιά" που υπήρχε όλα τα προηγούμενα χρόνια στο δημόσιο, μαζί και στα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία όμως "διορθώνεται πλέον". 

  Από το υπουργείο Εργασίας επιβεβαίωνουν πως αντίστοιχες ή και μεγαλύτερες χρονικές καθυστερήσεις στο κλείσιμο των ισολογισμών τους έχουν σημειώσει και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας (πχ ΟΓΑ, ΕΤΕΑ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ -ΜΜΕ). Γι΄ αυτό τις αμέσως επόμενες ημέρες, αναμένεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση με την οποία οι διοικήσεις των φορέων κοινωνικής ασφάλισης θα πρέπει να κλείσουν όλες τις οικονομικές χρήσεις των προηγούμενων χρόνων που εκκρεμούν

  Κανονικά, ο ετήσιος ισολογισμός (πχ του 2013) ενός ασφαλιστικού ταμείου πρέπει να "κλείνει" στο τέλος του α΄ εξαμήνου (σ.σ. του 2014) κάθε επόμενου έτους, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, σημειώνουν στο Capital.gr αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

  Αυτό, όμως δεν σημαίνει, λένε από το υπ. Εργασίας, πως δεν υπήρχε έλεγχος των οικονομικών των ταμείων. "Τα οικονομικά στοιχεία είναι γνωστά στο Υπουργείο Εργασίας και τη Eurostat, τόσο για το ΙΚΑ όσο και για όλα τα ταμεία", αναφέρουν. "Μετά το 2010 εκδίδονται προσωρινά αποτελέσματα κάθε έτους στα μέσα Μαρτίου του επομένου, ενώ τα τελικά εκδίδονται το Σεπτέμβρη". Δηλαδή τα προσωρινά αποτελέσματα του 2013 θα εκδοθούν το Μάρτιο του 2014, ενώ τα τελικά θα εκδοθούν το Σεπτέμβριο του 2014. Τα τελικά, μάλιστα, αποτελέσματα, θα σταλούν στη Eurostat, η οποία θα κάνει και την τελική εκτίμηση για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Τα αποτελέσματα αυτά έχουν ήδη σταλεί στη Eurostat, αναφέρουν από το υπουργείο Εργασίας, και η εικόνα είναι "καλή", μιας και δεν χρειάστηκε να γινει καμία έκτακτη περικοπή δαπανών, ούτε καμία μεγάλη έκτακτη "ένεση" ρευστότητας.

  Δημήτρης Κατσαγάνης

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων