Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Αυγ-2014 09:24

  Μαύρη εργασία: “Σώζει” την οικονομία, καταστρέφει τα ταμεία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Στην “κρυφή αγοραστική δύναμη” των κατοίκων της χώρας οφείλεται, σύμφωνα με τραπεζικούς αναλυτές, η βελτίωση του τζίρου του συνόλου σχεδόν της οικονομίας από τις αρχές του 2014. Που βρίσκεται κρυμμένη αυτή η δύναμη; Στην μαύρη, δηλαδή την αδήλωτη, εργασία, αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο Capital.gr.

  Αυτή καταστρέφει τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά με τα χρήματα που εξοικονομούνται από όσους εργοδότες τη χρησιμοποιούν φαίνεται πως κλείνουν άλλες “τρύπες”, όπως εκείνες των εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος και το ΦΠΑ, τα οποία όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού (επτάμηνο 2014), αυξάνονται.

  Την ίδια στιγμή, οι καταθέσεις στις τράπεζες έχουν ήδη από τον Αύγουστο του 2013 σταματήσει ουσιαστικά να μειώνονται, παραμένοντας στο επίπεδο των 160 – 161 δισ. ευρώ. Ωστόσο τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές στο α΄ εξάμηνο του 2014 αυξήθηκαν μόλις κατά 0,6% σε σχέση με πέρυσι παρά το ρεκόρ δεκαπενταετίας που σημειώθηκε στις νέες προσλήψεις στο ίδιο διάστημα.

  Τι δείχνει αυτή η αναντιστοιχία μεταξύ αυξημένων εσόδων του κράτους και κλάδων της οικονομίας από τη μία μεριά και ουσιαστικής πτώσης των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων από την άλλη; Την ύπαρξη μιας “κρυφής” , αλλά ιδιαίτερα “δυναμικής” απασχόλησης", λένε τραπεζικοί αναλυτές. Το σημερινό ποσοστό της ανεργίας (27,8% εργατικού δυναμικού στο α΄ τρίμηνο), το οποίο δίδεται από την ΕΛΣΤΑΤ και είναι πάνω – κάτω το ίδιο με το περσινό, είναι πολύ μεγάλο για να δικαιολογεί την πολύ σημαντική κάμψη που έχει παρατηρηθεί στη πτώση του τζίρου του λιανικού εμπορίου το 2014 ή ακόμα περισσότερο την εκτίναξη του τζίρου από τον τουρισμό ( 44,9% στο α΄ τρίμηνο του 2014), σημειώνουν.

  Με άλλα λόγια στις τράπεζες θεωρούν πως το σημερινό επίπεδο της ιδιωτικής κατανάλωσης υποδηλώνει πως οι πραγματικοί άνεργοι είναι λιγότεροι από όσους δηλώνονται στις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ. Πιο αναλυτικά:

  Ο τζίρος στο λιανεμπόριο μειώθηκε στο α΄ τρίμηνο του 2014 μόλις κατά 3% έναντι 12,3% πέρυσι τον ίδιο καιρό. Αυτό σημαίνει πως η “αγορά έχει αρχίσει και κινείται”, “κάνοντας κάποιο τζίρο” παρά την πτώση των τιμών, γιατί ένα κομμάτι του εργατικού δυναμικού δουλεύει ξανά, έστω και αν αυτό δεν αποτυπώνεται ακόμα στα μητρώα του ΙΚΑ.

  Ο βιομηχανικός τζίρος μειώθηκε στον ίδιο διάστημα κατά 1,7% έναντι 9,8% πέρσι. Στον κλάδο της μεταποίησης εντοπίζεται αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο πρόβλημα. Τραπεζικοί αναλυτές σημειώνουν στο Capital.gr πως οι μάνατζερς ξένων hedge funds οι οποίοι επισκέπτονται τελευταία την Ελλάδα ζητάν από τους ίδιους με αγωνία να τους υποδείξουν σε ποιους ακριβώς κλάδους μεταποίησης αξίζει να επενδύσουν, θεωρώντας τις υπάρχουσες μελέτες για το “νέο μοντέλο ανάπτυξης” της χώρας πολύ γενικόλογες. Εξάλλου, η κρίση στις ευρω – ρωσικές σχέσεις κάνει ακόμα πιο σκοτεινό το μέλλον της ελληνικής μεταποίησης, παραδέχονται οι ίδιες πηγές.

  Ο τζίρος στον τουρισμό εκτινάχθηκε φέτος κατά 44,9% έναντι μείωσης 16,9% πέρσι. Ο αυξημένος τζίρος αυτός μπορεί να προέρχεται συντριπτικά από την αύξηση ρεκόρ των αφίξεων από το εξωτερικό, αλλά μένει... Ελλάδα, δημιουργώντας τους όρους μίας νέας “πρωταρχικής συσσώρευσης” για ένα σημαντικό κομμάτι του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας. Το πρόβλημα είναι πως η αύξηση της απασχόλησης που παρατηρείται στον τουριστικό κλάδο, στην οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο η σταθεροποίησης της ανεργίας, είναι “χαμηλής ποιότητας”.

  Στις τράπεζες πάντως ελπίζουν πως αν σε ένα ή δύο τρίμηνα συνεχιστούν οι τάσεις σταθεροποίησης στην αγορά εργασίας ενδέχεται να εμφανιστούν και στα ασφαλιστικά ταμεία οι “θετικές” συνέπειες αυτής της “κρυφής δύναμης” του εργατικού δυναμικού τους χώρας μέσω της ασφάλισης περισσότερων εργαζομένων στο ΙΚΑ, βελτιώνοντας δραστικά τα έσοδα και αποτρέποντας έτσι νέες περικοπές συντάξεων που θα στερήσουν στην ιδιωτική κατανάλωση ό,τι κέρδισε από την αδήλωτη απασχόληση.

  Ωστόσο παραδέχονται πως το 2014 “μπήκε” από οικονομικής άποψης “ καλύτερα από ό,τι περίμεναν”, ενώ φαίνεται πως “θα συμβεί το αντίθετο”, καθώς το τρέχον έτος τελειώνει.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων