Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Αυγ-2014 08:59

  Aντίστροφη μέτρηση για την επιβίωση του ΟΑΕΕ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Με το όπλο... παρά πόδα στέκονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των μικρομεσαίων, μετά τη δημοσίευση του τελευταίου δελτίου εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με το οποίο έχει απορροφηθεί  το 81,3% της κρατικής χρηματοδότησης στο επτάμηνο  του 2014  (Ιανουάριος- Ιούλιος) προς τον Οργανισμό Ασφαλίσεως Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). 

  Αυτό σημαίνει πως οι κρατικοί πόροι για να πληρώνονται συντάξεις στους μικρομεσαίους αρκούν μόλις μέχρι τα μέσα του ερχόμενου  Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, στα τέλη του περασμένου Ιουλίου είχαν μείνει αδιάθετα 150 εκατ. ευρώ από τα 800 εκατ. ευρώ, τα οποία είχε προϋπολογίσει το κράτος να δώσει στον ΟΑΕΕ για φέτος.  Δεδομένου ότι το κράτος έδινε μέχρι και τον Ιούλιο 92 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο  κάθε μήνα στον ΟΑΕΕ, το υπόλοιπο που υπήρχε στο τέλος του παραπάνω μήνα θα έφτανε μέχρι τις 10 – 15 Σεπτεμβρίου  

  Την ίδια στιγμή τα έσοδα του ΟΑΕΕ από ασφαλιστικές εισφορές κάθε άλλο παρά αρκούν για να καλύψουν τις σχετικές ανάγκες, καθώς κινούνται πάνω – κάτω στα περσινά επίπεδα. Την ίδια στιγμή 92.992 οφειλέτες του ΟΑΕΕ (με χρέη άνω των 5.000 ευρώ) έχουν λάβει ειδοποιητήρια από το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑ0), τα οποία αποτελούν προμηνύματα κατασχέσεων για όποιο οφειλέτη δεν ρυθμίσει τα χρέη του.
   
  Υπό αυτό το κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, σήμερα θα γίνει η δεύτερη κατά σειρά συνάντηση των ηγεσιών της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ, της ΠΟΕΙΑΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Αυτοκινητιστών ΤΑΞΙ), του ΣΑΤΑ (Συνδικάτο Αυτοκινητιστών ΤΑΞΙ Αττικής) και του ΠΣΧΕΜ (Πανελλήνιο Συνδικάτο Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών). Η πρώτη συνάντηση έγινε την περασμένη Παρασκευή). Πιθανόν να πραγματοποιηθεί αύριο κοινή συνέντευξη τύπου. 

  Κορυφαίο στέλεχος της ΓΣΕΒΕΕ με το οποίο συνομίλησε το Capital.gr ανέφερε πως είναι πολύ πιθανό πλέον «να προχωρήσουμε μέχρι και σε κινητοποιήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα». «Είναι αδύνατο για τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων να αντεπεξέλθει στις οφειλές αυτές ενώ πρέπει την ίδια περίοδο να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ, το φόρο εισοδήματος, τη ΔΕΗ και το ΙΚΑ…», αναφέρει το ίδιος στέλεχος.

  Την ίδια στιγμή που οι μικρομεσαίοι δέχονται μία «πενταπλή», όπως λένε, «επίθεση», οι σχέσεις ΓΣΕΒΕΕ – Υπουργείου Εργασίας είναι κυριολεκτικά στον … πάγο, μιας και σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ  ο Γιάννης Βρούτσης έχει αρνηθεί επανειλημμένα να δεχτεί αντιπροσωπεία της κορυφαίας οργάνωσης των μικρομεσαίων επιχειρηματιών της χώρας από τότε σχεδόν που έχει αναλάβει τα καθήκοντα του.  

  Παράλληλα, η ΓΣΕΒΕΕ ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο οικονομικής διάσωσης του ΟΑΕΕ, το οποίο θα προτείνει σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα προκειμένου να κατατεθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο στη διάρκεια του φθινοπώρου. 

  Σημειώνεται, επίσης, πως  η ΓΣΕΒΕΕ έχει ζητήσει και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραλάβει σήμερα από τη διοίκηση του ΙΚΑ, μία κλίμακα στην οποία  θα αναφέρεται ο μέσος όρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών εργοδοτών προς το ΙΚΑ ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν. Με τη κλίμακα αυτή, θέλει η ΓΣΕΒΕΕ να μάθει αν είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκείνες που οφείλονται για τεράστιο χρέος του ΙΚΑ (13 δισ. ευρώ) ή όχι.

  Γιατί «καίγονται» οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των μικρομεσαίων να βρεθεί λύση για τον ΟΑΕΕ; Σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας, το κράτος προβλέπεται να συνεισφέρει στον ΟΑΕΕ 800 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 1,8 δισ. ευρώ πρέπει να τα συνεισφέρουν οι ασφαλισμένοι με τις εισφορές του προκειμένου να καταβάλλονται κανονικά οι συντάξεις σε 360 χιλιάδες περίπου δικαιούχους.

  Αντίθετα, πέρσι  το κράτος συνεισέφερε 1,4 δισ. ευρώ ενώ οι ασφαλισμένοι 1,2 δισ. ευρώ. Συνεπώς φέτος θα πρέπει οι ασφαλισμένοι πρέπει  να συνεισφέρουν περί τα 600 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2013. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να κοπούν οι συντάξεις των μικρομεσαίων έως 23%, φτάνοντας τη μέση σύνταξη του ΟΑΕΕ στα… 367 ευρώ, σύμφωνα με εμπεριστατωμένες εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ.

  Ποιοι, όμως, μικρομεσαίοι πληρώνουν σήμερα ασφαλιστικές εισφορές; Μόλις 360.000, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επί συνόλου 800 χιλιάδες ενεργών μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Οι υπόλοιποι 440.000 μικρομεσαίοι έχουν μείνει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και, ουσιαστικά, χωρίς δικαίωμα στη σύνταξη. Εξ αυτών οι μόλις 55 χιλιάδες περίπου θα αποκτήσουν δωρεάν  πρόσβαση στην ιατρο-φαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη, με βάση την απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση.

  Με άλλα λόγια στον ΟΑΕΕ υπάρχει η χειρότερη αναλογία ασφαλισμένων – συνταξιούχων μεταξύ όλων των μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ,ΟΓΑ, ΕΤΑΑ), δηλαδή ένας προς ένα. Υπενθυμίζεται πως στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» που ισχύει εδώ και πάνω από ένα χρόνο έχει ενταχθεί μετά βίας ένας στους δέκα οφειλέτες, ρυθμίζοντας αντίστοιχα ποσά ενός συνολικού χρέους προς τον ΟΑΕΕ που φτάνει μέχρι και τα... 9,1 δισ. ευρώ (τριπλάσιο ποσό των ετήσιων συνταξιοδοτικών δαπανών). Από τη ΓΣΕΒΕΕ λένε πως προ του 2009 μόλις το 15% του σημερινού χρέους των μικρομεσαίων προς τον ΟΑΕΕ υπήρχε και, συνεπώς, το σημερινό  γιγάντιο χρέος δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της περιόδου 2009 – 14.

  Εξάλλου ένα επίσης σημαντικό μέρος αυτού του χρέους προέρχεται από τις απανωτές προσαυξήσεις που έχουν λάβει οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές. Συνεπώς η άποψη που εκφέρει το Υπ. Εργασίας με βάση το προσχέδιο της μελέτης του ΚΕΠΕ για το Ασφαλιστικό, σύμφωνα με την οποία το συντριπτικά μεγαλύτερο χρέος προς τα ασφαλιστικά ταμεία υπήρχε και προ κρίσης, δεν ισχύσει για την περίπτωση του ΟΑΕΕ, λένε από τη ΓΣΕΒΕΕ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων