Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Αυγ-2014 10:37

  Γιατί δεν φαίνεται στην οικονομία αυτό που δείχνουν οι δείκτες

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη 

  Τα τελευταία δημοσιονομικά στοιχεία καταγράφουν μια τάση βελτίωσης σταδιακή μεν, αλλά στατιστικά σταθερή, η οποία παρ΄ όλα αυτά δεν αποτυπώνεται στη ζωτικότητα της πραγματικής οικονομίας της οποίας τα βασικά νούμερα, με εξαίρεση τον τουρισμό, εξακολουθούν να καρκινοβατούν. 

  Τα τελευταία στοιχεία που αφορούν την ύφεση (-0,2% του ΑΕΠ) δείχνουν ότι η οικονομία έχει πλέον ακουμπήσει τον πάτο του βαρελιού, αλλά δεν υπάρχει ακόμα ένδειξη ότι η ανοδική αντίδραση θα είναι η προσδοκώμενη. Σαφή βελτίωση εμφανίζουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού με το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος  να είναι ήδη πάνω από το προβλεπόμενο κατά 800 εκατ. ευρώ. 

  Αντίθετα, στο επίπεδο της ανεργίας η ποιοτική ανάλυση των στοιχείων δείχνει ένα ολοένα και αυξανόμενο ποσοστό μακροχρόνια ανέργων με σταθερά αρνητικές συνέπειες στους ισολογισμούς των ασφαλιστικών ταμείων. Αρνητική είναι και η εικόνα από την ποιοτική ανάλυση των στοιχείων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, καθώς η αρχική βελτίωση στο εμπορικό ισοζύγιο με μια ενίσχυση των εξαγωγών και μείωση μεγάλη των εισαγωγών, τελευταία παρουσιάζει κάμψη η οποία οφείλεται στα φαινόμενα πρόωρης κόπωσης των εξαγωγών και την ενίσχυση των εισαγωγών στους κλάδους που παρουσιάζουν κάποια ζωτικότητα. 

  Η ερμηνεία που δίνουν τραπεζικοί αναλυτές είναι πως η παραγωγική κάμψη της  οικονομίας έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια μεριδίων στην εσωτερική και την εξωτερική αγορά. Στη βάση αυτής της εικόνας βρίσκεται η επίμονη διαρθρωτική πλέον αδυναμία της εγχώριας μεταποίησης.  Η εικόνα αυτή επιβαρύνεται από το γεγονός ότι εκκρεμούν ακόμα τα ζητήματα χρηματοδότησης της οικονομίας είτε από το Δημόσιο με τις τεράστιες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα, είτε από τις τράπεζες με τη δραστική μείωση των χορηγήσεων  λόγω των stress test και των κόκκινων δανείων.  Η κατάσταση αυτή παρατείνεται χωρίς ορατό χρονικό ορίζοντα λύσεων που θα απελευθέρωναν τις επενδυτικές προσδοκίες στον ιδιωτικό τομέα.
   

  Ουσιαστικό ρόλο στην αντιφατική αυτή εικόνα της οικονομίας μεταξύ Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχει παίξει η τακτική που όπως και το 2013 έχει κρατήσει το ΥΠΟΙΚ "φορτώνοντας" το δεύτερο εξάμηνο με την πλειονότητα των φορολογικών εσόδων που βέβαια αντιστοιχεί σε ισόποση αφαίμαξη του ιδιωτικού τομέα των νομικών και φυσικών προσώπων. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι να παρουσιάζεται στο δεύτερο εξάμηνο μια σαφής βελτίωση των δημοσιονομικών στόχων -που εξυπηρετεί τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα- αλλά η οποία συνοδεύεται με μια διολίσθηση της δυναμικής του ιδιωτικού τομέα  της οικονομίας, η οποία μετριάζεται μόνο από τη χρηματοδοτική "ένεση" του τουρισμού. 

  Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι ο ιδιωτικός τομέας και ιδιαίτερα ο τομέας των εξαγωγών θα επιβαρυνθεί επιπλέον από τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία η οποία επηρεάζει άμεσα και έμμεσα τις συναλλαγές της Ελλάδας με ολόκληρη την αγορά της ανατολικής Ευρώπης και τη Ρωσία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ