Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Αυγ-2014 08:43

  Μόνο 1 στους 5 επιδοτούμενους ανέργους μένει στη δουλειά

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη 

  Το 20% όσων επιδοτούνται από τα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης του ΟΑΕΔ παραμένουν στη θέση εργασίας στην οποία τοποθετούνται χάρη στα εν λόγω προγράμματα.

  Αυτό αναφέρει στο Capital.gr κορυφαίο στέλεχος του υπ. Εργασίας, συμπληρώνοντας πως αυτός είναι ο λόγος που ήδη στην οδό Σταδίου σκέφτονται την «επόμενη μέρα» όσων ατόμων, κυρίως, νέων, λήγει η επιδότησή της απασχόλησης του σε κάποια επιχείρηση.

  Με βάση τις έως τώρα, πρώιμες -παραδέχονται οι ίδιες πηγές- συζητήσεις, στην οδό Σταδίου προσανατολίζονται προς «ατομικές λύσεις», δηλαδή στην υποστήριξη των ατόμων που στο παρελθόν επιδοτήθηκαν για να δουλέψουν σε μία επιχείρηση στο να ιδρύσουν μία δική τους επιχείρηση, μόνοι ή κυρίως σε συνεργασία με άλλους, πρώην ή μη επιδοτούμενους.

  Και αυτό γιατί οι νέοι οι οποίοι επιδοτήθηκαν σε προηγούμενα χρόνια και, πλέον, δεν δικαιούνται να επιδοτηθούν ξανά ανέρχονται σε «εκατοντάδες χιλιάδες», λένε από το υπ. Εργασίας.

  Πρόκειται για μια νέα γενιά νέων ανέργων εκείνη των… πρώην επιδοτούμενων, παραδέχονται οι ίδιες πηγές.

  Αυτό αναφέρουν αρμόδια στελέχη του υπ. Εργασίας στο Capital.gr, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία τα οποία έχουν συγκεντρώσει από το μπαράζ των επιδοτήσεων ασφαλιστικών εισφορών και θέσεων εργασίας το οποίο έχει ξεκινήσει μετά το 2010. Υπηρεσιακά στελέχη του υπ. Εργασίας που έχουν παρακολουθήσει από πολύ κοντά τη ροή των προγραμμάτων απασχόλησης καταπολέμησης της ανεργίας κατά την τελευταία τετραετία αναφέρουν στο Capital.gr πως μαζί με τις προβλέψεις για την ανεργία έχουν καταρρεύσει και οι προβλέψεις για την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων καταπολέμησης της. Τι σημαίνει αυτό; Πως στο υπουργείο Εργασίας ανέμεναν μεγαλύτερη «απορροφητικότητα» των επιδοτούμενων εργαζομένων στην αγορά εργασίας μετά τη λήξη της επιδότησης…

  Οι ίδιες πηγές δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους γι΄ αυτό το φαινόμενο, καθώς ξεκινά η νέα προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ (2014 – 20).

  Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς την περασμένη εβδομάδα, εντός του 2014 μπορεί να διατεθούν 600 εκατ. ευρώ για προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας.

  Με βάση την ως τώρα, μάλλον αρνητική εικόνα για τη σχέση προγραμμάτων απασχόλησης – βιώσιμης ενίσχυσης της απασχόλησης, το φαινόμενο της μακροχρόνια ανεργίας των πρώην επιδοτούμενων νέων δεν μπορεί να αναχαιτιστεί τουλάχιστον από πλευράς της αγοράς εργασίας.

  Δηλαδή δεν προβλέπεται να αυξηθούν οι προσλήψεις του επιδοτούμενου προσωπικού που απασχολούν οι εργοδότες μόλις λήξει ο χρόνος της επιδότησης (μάξιμουμ 6 μήνες).

  Και αυτό γιατί η οικονομική κατάσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων παραμένει στην καλύτερη περίπτωση «προβληματική», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, κοιτώντας τα ποσοστά των «κόκκινων» δανείων (33% συνόλου δανείων) και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ (20,2 δισ. ευρώ συνολικά).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ