Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 31-Ιουλ-2014 16:57

  NYT: Πώς η Αργεντινή μπορεί να επηρεάσει άλλα υπερχρεωμένα κράτη

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το hedge fund του δισεκατομμυριούχου Paul Singer, απασχολεί σχεδόν 300 υπάλληλους, ωστόσο κατάφερε να εξαναγκάσει την Αργεντινή, μια χώρα 41 εκατ. κατοίκων, σε μια θέση που τώρα πρέπει να εξετάσει μια ταπεινωτική παράδοση, αναφέρουν σε άρθρο τους οι New York Times. Ωστόσο μερίδα οικονομολόγων, εκφράζουν ανησυχίες ότι οι πρόσφατες δικαστικές νίκες των πιστωτών μπορεί πέρα από την Αργεντινή να δημιουργήσουν προβλήματα και σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες ανά τον πλανήτη.

  Μετά το χθεσινό ναυάγιο των προσπαθειών να καταλήξει σε μια συμφωνία τελευταίας στιγμής με τους πιστωτές της, στο – προς το παρόν - τέλος ενός μακρύ δρόμου δικαστικής διαμάχης, η κυβέρνηση της Αργεντινής είναι τώρα αντιμέτωπη με μία σκληρή επιλογή: Να επιχειρήσει την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με τη μερίδα επενδυτών, που έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει ως «όρνεα», οι οποίοι επί χρόνια αρνούνται να αποδεχθούν τους όρους της αναδιάρθρωσης του χρέους και ζητούν την πλήρη αποπληρωμή τους ή να παγιδευτεί σε μια χρεοκοπία η οποία θα πλήξει την εύθραυστη οικονομία της και τις άστατες παγκόσμιες αγορές.

  Σύμφωνα με τους NYT, η εκστρατεία κατά της Αργεντινής, δείχνει το πώς αποφασισμένα hedge funds με «βαθιές τσέπες» μπορούν ορισμένες φορές να ασκήσουν επιρροή εκτός από τις αγορές στις οποίες επενδύουν.

  Όπως υποστηρίζουν ειδικοί ομολόγων, η διαμάχη μπορεί ήδη να έχει μετατοπίσει την ισορροπία δυνάμεων υπέρ των πιστωτών στις τεραστίων διαστάσεων αγορές χρέους, στις οποίες κράτη καταφεύγουν για να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματά τους. Χώρες που βρίσκονται σε κρίση μπορεί πλέον να δυσκολευτούν να κερδίσουν μια ανακούφιση από τους πιστωτές τους, μετά από μια αθέτηση του χρέους τους.

  «Έχουμε πολλές βόμβες που έχουν ριφθεί ανά τον κόσμο και αυτή είναι η Αμερική που ρίχνει μια βόμβα στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα» αναφέρει ο οικονομολόγος και καθηγητής του Columbia University, Joseph Stiglitz. «Δεν ξέρουμε πόσο μεγάλη θα είναι η έκρηξη – και δεν έχει να κάνει μόνο με την Αργεντινή».

  Ως hedge fund, η βασική κινητήριος δύναμη της Elliott είναι το κέρδος, σημειώνει το δημοσίευμα, ωστόσο στοιχεία αυτής της διαμάχης θυμίζουν «σταυροφορία» και αποκαλύπτουν την κοσμοθεωρία του 69χρονου Paul Singer, o οποίος διαμαρτύρεται όποτε θεωρεί ότι οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες πλήττουν τα δικαιώματα των πιστωτών.

  Ωστόσο σύμφωνα με τους NYT, μεγάλο ερώτημα αποτελεί το εάν η Αργεντινή θα δώσει στην Elliott αυτό που θέλει. Αν το hedge fund αποτύχει να λάβει τα χρήματα που ζητά, αυτό θα υπογράμμιζε τα όρια της νομικής στρατηγικής του.

  Ειδικοί ομολόγων υποστηρίζουν ότι οι ιδεαλιστές των αγορών το «πάνε μακριά» όταν εφαρμόζουν την κοσμοθεωρία τους στις αγορές κρατικών ομολόγων. Σε δεινές οικονομικές κρίσεις, λένε, οι χώρες χρειάζεται να έχουν την δυνατότητα να μειώσουν το φορτίο χρέους τους. Οι δικαστικές νίκες των επενδυτών που δεν δέχονται το «κούρεμα» μπορεί να ενθαρρύνουν τους πιστωτές να κάνουν πιο σκληρές διαπραγματεύσεις σε ενδεχόμενες μελλοντικές χρεοκοπίες κρατών.

  Ο Stiglitz λέει ότι αυτό θα μπορούσε να επιμηκύνει ή να αναβάλει αναδιαρθρώσεις χρέους και να παρατείνει την οικονομική μιζέρια των υπερχρεωμένων χωρών. «Ο Singer και η Elliott, έχουν ήδη κάνει αρκετή ζημιά», υποστηρίζει.  
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ