Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 31-Ιουλ-2014 11:50

  Η επόμενη ημέρα για την Αργεντινή

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:45


  Ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής Axel Kicillof

  Δεκατρία χρόνια μετά την πτώχευση του 2001 η Αργεντινή βιώνει μια νέα χρεοκοπία καθώς η κυβέρνηση της χώρας δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές που ζητούν την πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων τους.

  Η Αργεντινή έχασε την προθεσμία για την πληρωμή τόκων 539 εκατ. δολ. σε αναδιαρθρωμένα ομόλογα με αποτέλεσμα να εισέλθει σε καθεστώς πτώχευσης. Αμερικανικό δικαστήριο είχε ορίσει ότι η πληρωμή δεν μπορούσε να γίνει εκτός και αν η χώρα αποζημίωνε και τα hedge fund που έχουν αρνηθεί να ενταχθούν στις συμφωνίες αναδιάρθρωσης.

  Οι αναλυτές συμφωνούν ότι η δεύτερη χρεοκοπία της Αργεντινής σε διάστημα 13 ετών θα έχει σοβαρές συνέπειες στην οικονομία της χώρας, ωστόσο η έκταση των συνεπειών από τη νέα χρεοκοπία είναι δύσκολο να προσδιοριστεί και αναμένεται να εξαρτηθεί από τον χρόνο που θα χρειαστεί για να επιλυθεί η κρίση.

  "Οι πλήρεις συνέπειες της χρεοκοπίας δεν μπορούν να προβλεφθούν με ακρίβεια, αλλά σίγουρα δεν θα είναι θετικές", δήλωσε ο διορισμένος από το δικαστήριο διαμεσολαβητής στις συνομιλίες της χώρας με τα hedge funds.

  Η οικονομία, η οποία ήδη οδεύει για την πρώτη ετήσια συρρίκνωση από το 2002 εν μέσω πληθωρισμού που αγγίζει το 40%, αναμένεται να γνωρίζει σοβαρές πιέσεις σε ένα σενάριο χρεοκοπίας, με το πέσο να αποδυναμώνεται σημαντικά οδηγώντας σε περαιτέρω υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας.

  Το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα ωστόσο είναι καλύτερα προετοιμασμένο σήμερα και η χώρα σχετικά "απομονωμένη" από τις διεθνείς αγορές, ώστε να μην αναμένονται σοβαροί κλυδωνισμοί, προσθέτουν οι αναλυτές.

  Το σημαντικότερο ερώτημα είναι τι θα επιλέξουν να κάνουν οι υπόλοιποι πιστωτές της Αργεντινής μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αναφέρει το Bloomberg. Όπως σημειώνει, οι επενδυτές θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα επικαλεστούν τη ρήτρα που τους δίνει το δικαίωμα να απαιτήσουν την επιστροφή των κεφαλαίων τους.

  Η Αργεντινή έχει περίπου 29 δισ. δολ. σε ομόλογα που πουλήθηκαν στις διεθνείς αγορές και είναι εκφρασμένα σε ξένο νόμισμα, με νομικές ρήτρες που υποχρεώνουν τη χώρα να επιστρέψει το συνολικό ποσό μαζί με τους τόκους εάν τουλάχιστον το 25% των ομολογιούχων απαιτήσει την επιστροφή των χρημάτων, υπογραμμίζει το Bloomberg. Αυτό θα ισοδυναμούσε με τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας που ήδη βρίσκονται κοντά σε χαμηλό οκτώ ετών.

  Η Αργεντινή προετοιμάζεται για την αντίδραση των αγορών, αναφέρει από την πλευρά του το Reuters.

  Το πρακτορείο εκτιμά ότι ακόμα και μια σύντομη χρεοκοπία θα αυξήσει το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις, θα εντείνει τις πιέσεις στο πέσο, θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση τα συναλλαγματικά διαθέσιμα που έχουν ήδη υποχωρήσει σημαντικά και θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό που είναι από τους υψηλότερους στον κόσμο.

  Οι αναλυτές σημειώνουν πάντως ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με την πτώχευση του 2001 όταν η χώρα βρέθηκε σε αδυναμία πληρωμών. Όπως αναφέρουν, η χώρα κατέθεσε τα χρήματα για την πληρωμή των υποχρεώσεων της και δεν μπόρεσε να προχωρήσει στην καταβολή των χρημάτων λόγω της απόφασης του αμερικανικού δικαστηρίου που την εμποδίζει να πληρώσει τα αναδιαρθρωμένα ομόλογα αν δεν ικανοποιήσει και τις απαιτήσεις των hedge funds.

  "Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη χρεοκοπία, δεν υπάρχει πρόβλημα φερεγγυότητας, επομένως τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα επιλυθεί η κατάσταση", αναφέρει αναλυτής της Goldman Sachs στο Reuters.

  Το Μπουένος Άιρες υποστηρίζει ότι εάν συμφωνούσε στις απαιτήσεις των hedge funds για την πλήρη αποπληρωμή τους θα παραβίαζε τη ρήτρα που του απαγορεύει να προσφέρει καλύτερους όρους απ’ ό,τι πρόσφερε στις αναδιαρθρώσεις του 2005 και του 2010 με την ανταλλαγή ομολόγων που πραγματοποίησε.

  Η ρήτρα αυτή ωστόσο εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια η Αργεντινή θα μπορεί να καταλήξει σε κάποια συμφωνία με τα funds, σημειώνουν οι αναλυτές. Ωστόσο, οι περισσότεροι επενδυτές και οικονομολόγοι συνεχίζουν να ελπίζουν ότι η χώρα θα καταφέρει να καταλήξει σε κάποια λύση νωρίτερα.

  Η νέα χρεοκοπία δεν αναμένεται να επηρεάσει την οικονομία της χώρας όπως το 2001 όταν η Αργεντινή διολίσθησε στο χάος μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κηρύξει στάση πληρωμών και να παγώσει τους λογαριασμούς των πολιτών στις τράπεζες, αναφέρει από την πλευρά του το BBC.

  Οι New York Times σημειώνουν εξάλλου σε δημοσίευμα τους ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής είναι αντιμέτωπη με μια δύσκολη επιλογή. Είτε να ξεκινήσει ξανά τις διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές που η ίδια χαρακτηρίζει "γύπες" ή να παραμείνει παγιδευμένη σε καθεστώς χρεοκοπίας, επιβαρύνοντας την εύθραυστη οικονομία της χώρας και προκαλώντας αναταράξεις στις διεθνείς αγορές.

  Fidelity: Περιορισμένος ο αντίκτυπος από τις εξελίξεις στην Αργεντινή

  Η μετάδοση της κρίσης από την χρεοκοπία της Αργεντινής σε άλλες οικονομίες αναμένεται να είναι περιορισμένη, καθώς πρόκειται για επιλεκτική πτώχευση σε μια ιδιαίτερα τεχνική νομική υπόθεση, εκτιμά η Fidelity Worldwide Investment όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

  "Η Αργεντινή ήταν απομονωμένη από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου για χρόνια άρα δεν περιμένουμε η χρεοκοπία να διαταράξει τις παγκόσμιες κεφαλαιακές ροές", δήλωσε ο Steve Ellis, διαχειριστής χαρτοφυλακίου για το χρέος των αναδυόμενων στην Fidelity Worldwide Investment.

  Ωστόσο, βλέπει κινδύνους σε μια πιο μακροπρόθεσμη χρεοκοπία η οποία θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας. "Σε αυτό το στάδιο, η αγορά πιθανότατα θα προεξοφλήσει μια καθυστέρηση στις πληρωμές εφόσον η κυβέρνηση συνεχίσει να καταθέτει τις πληρωμές των κουπονιών μέχρι να καταλήξουν σε μια συμφωνία με τα hedge funds το 2015, όταν θα έχει λήξει η ρήτρα RUFO (Rights Upon Future Offers)", σημειώνει.

  Η ρήτρα ("Rights Upon Future Offers" – RUFO) ορίζει ότι εφόσον η χώρα παρουσιάσει κάποια εθελοντική πρόταση προς τα hedge funds θα πρέπει να παρουσιάσει την ίδια πρόταση και στους ομολογιούχους με το αναδιαρθρωμένο χρέος. Η Αργεντινή υποστηρίζει ότι εάν πληρώσει τα hedge funds θα πρέπει να πληρώσει επίσης ένα ποσό που ενδεχομένως να φτάσει τα 120 δισ. δολ. σε άλλους ομολογιούχους προκειμένου να συμμορφωθεί με την εν λόγω ρήτρα.
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ