Συνεχης ενημερωση
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:55
Αντιμέτωπη με τη δεύτερη χρεοκοπία της σε διάστημα 13 ετών βρίσκεται η Αργεντινή καθώς οι συνομιλίες της τελευταίας στιγμής οι οποίες είχαν ως στόχο να βρεθεί μια συμφωνία μεταξύ της χώρας και των πιστωτών της κατέρρευσαν.
Σε συνέντευξη Tύπου μετά την κατάρρευση των συνομιλιών ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Axel Kicillof, δήλωσε "δεν θα υπογράψουμε μια συμφωνία η οποία θα θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της Αργεντινής". Αργότερα, ένας εκπρόσωπος της χώρας δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
"Η χρεοκοπία δεν είναι μια ΄τεχνική΄ κατάσταση, αλλά ένα αληθινό και επώδυνο γεγονός το οποίο θα πληγώσει αληθινούς ανθρώπους" δήλωσε ο δικαστικός διαμεσολαβητής, Daniel Pollack. "Οι πλήρεις συνέπειες της χρεοκοπίας δεν είναι προβλέψιμες, αλλά σίγουρα δεν είναι θετικές".
Μακροχρόνια δικαστική διαμάχη
Οι εξελίξεις αυτές είναι οι τελευταίες σε μια μακρά "διαμάχη" μεταξύ της Αργεντινής και μιας μικρής ομάδας hedge funds που απαιτούσαν την πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων τα οποία αθέτησε η χώρα το 2001.
Η Αργεντινή έχει αρνηθεί να πληρώσει τα hedge funds παρά την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου που την εμποδίζει να προχωρήσει σε πληρωμές άλλων ομολογιούχων χωρίς ταυτόχρονα να πληρώσει τα funds. Από την πλευρά του το Μπουένος Άιρες υποστηρίζει ότι εάν συμφωνούσε στις απαιτήσεις των hedge funds για την πλήρη αποπληρωμή τους θα παραβίαζε τη ρήτρα ("Rights Upon Future Offers" – RUFO) που του απαγορεύει να προσφέρει καλύτερους όρους από ό,τι πρόσφερε στις αναδιαρθρώσεις του 2005 και του 2010 με την ανταλλαγή ομολόγων που πραγματοποίησε.
Η ρήτρα ορίζει ότι εφόσον η χώρα παρουσιάσει κάποια εθελοντική πρόταση προς τα hedge funds θα πρέπει να παρουσιάσει την ίδια πρόταση και στους ομολογιούχους με το αναδιαρθρωμένο χρέος. Η Αργεντινή υποστηρίζει ότι εάν πληρώσει τα hedge funds θα πρέπει να πληρώσει επίσης ένα ποσό που ενδεχομένως να φτάσει τα 120 δισ. δολ. σε άλλους ομολογιούχους προκειμένου να συμμορφωθεί με την εν λόγω ρήτρα.
Έχασε την προθεσμία
Το ζήτημα κορυφώθηκε χθες το βράδυ, καθώς η Αργεντινή "έχασε" την προθεσμία αποπληρωμής σε άλλους κατόχους ομολόγων, καθώς το απαγόρευε η απόφαση του δικαστηρίου.
Συγκεκριμένα, χθες ήταν το τέλος της 30ημερης περιόδου χάριτος στην Αργεντινή προκειμένου να πληρώσει τόκους 539 εκατ. δολαρίων στους κατόχους 29 δισ. δολαρίων αναδιαρθρωμένων ομολόγων της χώρας, που έπρεπε να είχαν πληρωθεί στις 30 Ιουνίου.
Η απόφαση του Αμερικανού δικαστή Thomas Griesa δεν επιτρέπει στην Αργεντινή να πληρώσει τους κατόχους ομολόγων που έχουν αναδιαρθρωθεί, μέχρι να αποζημιωθούν οι holdouts πιστωτές (τα hedge funds).
Ζητήθηκε από την ISDA να αποφασίσει για τις εξελίξεις
Η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) έλαβε σήμερα ερώτημα για το αν η αποτυχία της Αργεντινής να κάνει ορισμένες πληρωμές στα ομόλογα της θα ενεργοποιήσει την πληρωμή των συμβάσεων ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου (CDS) που συνδέονται με το χρέος της χώρας.
Το ερώτημα υποβλήθηκε από την ελβετική τράπεζα UBS AG, όπως ανακοίνωσε η ISDA.
Η ISDA θα πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα εξετάσει το ερώτημα για να αποφασίσει αν οι τελευταίες εξελίξεις στην Αργεντινή συνιστούν πιστωτικό γεγονός που ενδεχομένως να οδηγεί στην ενεργοποίηση των υφιστάμενων συμβάσεων ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου (CDS).
Ακόμη κι αν η Αργεντινή έρθει σε συμφωνία με τα hedge funds πιθανώς δεν θα είναι αρκετό από την πλευρά της να διορθώσει τα οικονομικά της χώρας, τονίζει ο Roberto Sinof-Arevalo, επικεφαλής της S&P για τη Λατινική Αμερική. "Μια συμφωνία, ασφαλώς θα είναι καλό πράγμα. Δε νομίζω ότι θα αποτελέσει αυτομάτως μια λύση, ή ένα δραματικό game-changer. Το μακροοικονομικό περιβάλλον στη χώρα έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Είναι ασθενές και αποδυναμώνεται συνεχώς. Αυτή η κατάσταση ασφαλώς δεν βοηθάει", τόνισε ο ίδιος.
Η χρεοκοπία θα μπορούσε να επηρεάσει το ρυθμό ανάπτυξης της χώρας κατά μια μονάδα φέτος, αναγκάζοντας την οικονομία της Αργεντινής η οποία ήδη βρίσκεται σε ύφεση να συρρικνωθεί περαιτέρω, δήλωσε ο Martin Redrado, πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Αργεντινής.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η χρεοκοπία θα μπορούσε να δώσει ώθηση στον πληθωρισμό ο οποίος σύμφωνα με ορισμένους οικονομολόγους βρίσκεται συνολικά στο 40%, βαθαίνοντας ακόμη περισσότερο την ύφεση.
Οι επαφές της τελευταίας στιγμής, ξεκίνησαν στις 11 ώρα Νέας Υόρκης (18:00 ώρα Ελλάδας) στο γραφείο του μεσολαβητή που διορίστηκε από το δικαστήριο για να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις και ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο. Επρόκειτο για ένα νέο γύρο επαφών αντιπροσωπείας της Αργεντινής με εκπροσώπους των hedge funds τα οποία διεκδικούν το ποσό του 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων βάσει απόφαση Αμερικανού δικαστή, ενώ χώρα έχει εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο για να αποφύγει την πληρωμή.
Μάλιστα αργά χθες το βράδυ η S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Αργεντινής σε ξένο νόμισμα σε "επιλεκτική χρεοκοπία" (SD- Selective default) η Standard & Poor΄s, τη στιγμή μάλιστα που οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν.
Προηγουμένως ο οίκος αξιολόγησης είχε ορίσει διαβάθμιση "CCC-" για την Αργεντινή, που ήδη εντάσσεται στην κλίμακα "junk".
H ένδειξη "επιλεκτική χρεοκοπία" σημαίνει πως μια χώρα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της για κάποια ομόλογα, αλλά για άλλα δεν τα καταφέρνει.
"Αν και όποτε η Αργεντινή διορθώσει την αδυναμία πληρωμής των discount ομολόγων, θα αναθεωρήσουμε την αξιολόγησή μας με βάση το εναπομείναν ρίσκο της Αργεντινής, την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές χρέους και το συνολικό πιστωτικό της προφίλ τη δεδομένη χρονική στιγμή", ανέφερε η Standard & Poor΄s.
Η S&P πρόσθεσε πως αν και όταν η Αργεντινή διορθώσει το πρόβλημα, θα αναβαθμίσει πιθανότατα την αξιολόγηση σε "CCC" ή ακόμη και χαμηλά, στην κλίμακα του "Β".
Η Αργεντινή έχασε την προθεσμία για την πληρωμή τόκων 539 εκατ. δολ. σε αναδιαρθρωμένα ομόλογα με αποτέλεσμα να εισέλθει σε καθεστώς πτώχευσης. Αμερικανικό δικαστήριο είχε ορίσει ότι η πληρωμή δεν μπορούσε να γίνει εκτός και αν η χώρα αποζημίωνε και τα hedge fund που έχουν αρνηθεί να ενταχθούν στις συμφωνίες αναδιάρθρωσης.
Οι αναλυτές συμφωνούν ότι η δεύτερη χρεοκοπία της Αργεντινής σε διάστημα 13 ετών θα έχει σοβαρές συνέπειες στην οικονομία της χώρας, ωστόσο η έκταση των συνεπειών από τη νέα χρεοκοπία είναι δύσκολο να προσδιοριστεί και αναμένεται να εξαρτηθεί από τον χρόνο που θα χρειαστεί για να επιλυθεί η κρίση.
"Οι πλήρεις συνέπειες της χρεοκοπίας δεν μπορούν να προβλεφθούν με ακρίβεια, αλλά σίγουρα δεν θα είναι θετικές", δήλωσε ο διορισμένος από το δικαστήριο διαμεσολαβητής στις συνομιλίες της χώρας με τα hedge funds.
Η οικονομία, η οποία ήδη οδεύει για την πρώτη ετήσια συρρίκνωση από το 2002 εν μέσω πληθωρισμού που αγγίζει το 40%, αναμένεται να γνωρίζει σοβαρές πιέσεις σε ένα σενάριο χρεοκοπίας, με το πέσο να αποδυναμώνεται σημαντικά οδηγώντας σε περαιτέρω υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα ωστόσο είναι καλύτερα προετοιμασμένο σήμερα και η χώρα σχετικά "απομονωμένη" από τις διεθνείς αγορές, ώστε να μην αναμένονται σοβαροί κλυδωνισμοί, προσθέτουν οι αναλυτές.
Το σημαντικότερο ερώτημα είναι τι θα επιλέξουν να κάνουν οι υπόλοιποι πιστωτές της Αργεντινής μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αναφέρει το Bloomberg. Όπως σημειώνει, οι επενδυτές θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα επικαλεστούν τη ρήτρα που τους δίνει το δικαίωμα να απαιτήσουν την επιστροφή των κεφαλαίων τους.
Η Αργεντινή έχει περίπου 29 δισ. δολ. σε ομόλογα που πουλήθηκαν στις διεθνείς αγορές και είναι εκφρασμένα σε ξένο νόμισμα, με νομικές ρήτρες που υποχρεώνουν τη χώρα να επιστρέψει το συνολικό ποσό μαζί με τους τόκους εάν τουλάχιστον το 25% των ομολογιούχων απαιτήσει την επιστροφή των χρημάτων, υπογραμμίζει το Bloomberg. Αυτό θα ισοδυναμούσε με τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας που ήδη βρίσκονται κοντά σε χαμηλό οκτώ ετών.
Η Αργεντινή προετοιμάζεται για την αντίδραση των αγορών, αναφέρει από την πλευρά του το Reuters.
Το πρακτορείο εκτιμά ότι ακόμα και μια σύντομη χρεοκοπία θα αυξήσει το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις, θα εντείνει τις πιέσεις στο πέσο, θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση τα συναλλαγματικά διαθέσιμα που έχουν ήδη υποχωρήσει σημαντικά και θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό που είναι από τους υψηλότερους στον κόσμο.
Οι αναλυτές σημειώνουν πάντως ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με την πτώχευση του 2001 όταν η χώρα βρέθηκε σε αδυναμία πληρωμών. Όπως αναφέρουν, η χώρα κατέθεσε τα χρήματα για την πληρωμή των υποχρεώσεων της και δεν μπόρεσε να προχωρήσει στην καταβολή των χρημάτων λόγω της απόφασης του αμερικανικού δικαστηρίου που την εμποδίζει να πληρώσει τα αναδιαρθρωμένα ομόλογα αν δεν ικανοποιήσει και τις απαιτήσεις των hedge funds.
"Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη χρεοκοπία, δεν υπάρχει πρόβλημα φερεγγυότητας, επομένως τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα επιλυθεί η κατάσταση", αναφέρει αναλυτής της Goldman Sachs στο Reuters.
Το Μπουένος Άιρες υποστηρίζει ότι εάν συμφωνούσε στις απαιτήσεις των hedge funds για την πλήρη αποπληρωμή τους θα παραβίαζε τη ρήτρα που του απαγορεύει να προσφέρει καλύτερους όρους απ’ ό,τι πρόσφερε στις αναδιαρθρώσεις του 2005 και του 2010 με την ανταλλαγή ομολόγων που πραγματοποίησε.
Η ρήτρα αυτή ωστόσο εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια η Αργεντινή θα μπορεί να καταλήξει σε κάποια συμφωνία με τα funds, σημειώνουν οι αναλυτές. Ωστόσο, οι περισσότεροι επενδυτές και οικονομολόγοι συνεχίζουν να ελπίζουν ότι η χώρα θα καταφέρει να καταλήξει σε κάποια λύση νωρίτερα.
Η νέα χρεοκοπία δεν αναμένεται να επηρεάσει την οικονομία της χώρας όπως το 2001 όταν η Αργεντινή διολίσθησε στο χάος μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κηρύξει στάση πληρωμών και να παγώσει τους λογαριασμούς των πολιτών στις τράπεζες, αναφέρει από την πλευρά του το BBC.
Οι New York Times σημειώνουν εξάλλου σε δημοσίευμα τους ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής είναι αντιμέτωπη με μια δύσκολη επιλογή. Είτε να ξεκινήσει ξανά τις διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές που η ίδια χαρακτηρίζει "γύπες" ή να παραμείνει παγιδευμένη σε καθεστώς χρεοκοπίας, επιβαρύνοντας την εύθραυστη οικονομία της χώρας και προκαλώντας αναταράξεις στις διεθνείς αγορές.
Fidelity: Περιορισμένος ο αντίκτυπος από τις εξελίξεις στην Αργεντινή
Η μετάδοση της κρίσης από την χρεοκοπία της Αργεντινής σε άλλες οικονομίες αναμένεται να είναι περιορισμένη, καθώς πρόκειται για επιλεκτική πτώχευση σε μια ιδιαίτερα τεχνική νομική υπόθεση, εκτιμά η Fidelity Worldwide Investment όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.
"Η Αργεντινή ήταν απομονωμένη από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου για χρόνια άρα δεν περιμένουμε η χρεοκοπία να διαταράξει τις παγκόσμιες κεφαλαιακές ροές", δήλωσε ο Steve Ellis, διαχειριστής χαρτοφυλακίου για το χρέος των αναδυόμενων στην Fidelity Worldwide Investment.
Ωστόσο, βλέπει κινδύνους σε μια πιο μακροπρόθεσμη χρεοκοπία η οποία θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας. "Σε αυτό το στάδιο, η αγορά πιθανότατα θα προεξοφλήσει μια καθυστέρηση στις πληρωμές εφόσον η κυβέρνηση συνεχίσει να καταθέτει τις πληρωμές των κουπονιών μέχρι να καταλήξουν σε μια συμφωνία με τα hedge funds το 2015, όταν θα έχει λήξει η ρήτρα RUFO (Rights Upon Future Offers)", σημειώνει.
Η ρήτρα ("Rights Upon Future Offers" – RUFO) ορίζει ότι εφόσον η χώρα παρουσιάσει κάποια εθελοντική πρόταση προς τα hedge funds θα πρέπει να παρουσιάσει την ίδια πρόταση και στους ομολογιούχους με το αναδιαρθρωμένο χρέος. Η Αργεντινή υποστηρίζει ότι εάν πληρώσει τα hedge funds θα πρέπει να πληρώσει επίσης ένα ποσό που ενδεχομένως να φτάσει τα 120 δισ. δολ. σε άλλους ομολογιούχους προκειμένου να συμμορφωθεί με την εν λόγω ρήτρα.
Διαβάστε ακόμη:
Βουλή: Αντιπαράθεση κυβέρνησης– ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την Αργεντινή
Αργεντινή: "Ανίκανος" ο διαμεσολαβητής, ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη
NYT: Πώς η Αργεντινή μπορεί να επηρεάσει άλλα υπερχρεωμένα κράτη
S&P: Σε καθεστώς "επιλεκτικής χρεοκοπίας" η Αργεντινή
-
00:12 Autohellas: Αδιαφιλονίκητος ηγέτης στα Rent-Α-Car
-
00:05 Ο Νίκος Δένδιας κατέδειξε στην Άγκυρα την αποτυχία της γερμανικής διαμεσολάβησης
-
00:05 Γιατί δεν πρέπει να πετύχει η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική Super League
-
00:03 Ελλάδα 2.0: Η απορρόφηση των κονδυλίων δεν εγγυάται από μόνη της την επιτυχία του εγχειρήματος
-
00:03 Το Ταμείο Ανάκαμψης κλειδί για τα επιχειρηματικά πάρκα νέας γενιάς
-
00:02 Δεκανίκια παντού. Πού θα πάει;
-
00:01 Οι προλετάριοι έχουνε ελπίδα...
-
19/04 Πεντάγωνο: Η συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων κοντά στην Ουκρανία είναι μεγαλύτερη από το 2014
-
19/04 Απεβίωσε ο αντιπτέραρχος Γεώργιος Πλειώνης, ένας από τους τελευταίους "αετούς" της ερήμου
-
19/04 IBM: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα έσοδα του α' τριμήνου
-
O Ερντογάν βρήκε τοίχο αλλά...
-
Απομακρύνεται το "Πάσχα στο χωριό" - Δεν ανοίγει πιο νωρίς η εστίαση
-
Τουρκία: Χαμός για δωρεάν εισαγόμενες πατάτες και κρεμμύδια
-
Mytilineos: Παρελήφθη ο πιο σύγχρονος αεριοστρόβιλος στην Ευρώπη
-
Επανήλθε με limit down η Πειραιώς
-
Axia: Πώς διαμορφώνεται η αποτίμηση της Πειραιώς μετά την ΑΜΚ – Στις 21-23 Απριλίου το book building
-
Το άδειο μεσαίο κάθισμα στα αεροπλάνα μόλις τελείωσε
-
Στ. Μάνος: Γιατί έχουμε περισσότερους νεκρούς από άλλες ευρωπαικές χώρες;
-
Ισχυροί τραπεζικοί τριγμοί στο Χρηματιστήριο
-
Alpha Bank: Αλλαγή επωνυμίας και διακριτικού τίτλου
-
O Ερντογάν βρήκε τοίχο αλλά... (130)
-
Επιλογή του καθενός είναι (37)
-
Οι προλετάριοι έχουνε ελπίδα... (30)
-
Απομακρύνεται το "Πάσχα στο χωριό" - Δεν ανοίγει πιο νωρίς η εστίαση (28)
-
Mytilineos: Παρελήφθη ο πιο σύγχρονος αεριοστρόβιλος στην Ευρώπη (23)
-
Ανακάμπτει το bitcoin μετά τη χθεσινή "βουτιά" (18)
-
Κορονοϊός: Στους 847 οι διασωληνωμένοι - 78 θάνατοι, 1.607 νέα κρούσματα (17)
-
Επανήλθε με limit down η Πειραιώς (17)
-
Στ. Μάνος: Γιατί έχουμε περισσότερους νεκρούς από άλλες ευρωπαικές χώρες; (15)
-
Σε κλοιό ελέγχων και διασταυρώσεων οι ιδιοκτήτες ακινήτων (12)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
