Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 31-Ιουλ-2014 00:33

  S&P: Σε καθεστώς "επιλεκτικής χρεοκοπίας" η Αργεντινή

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 01:00

  Tην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Αργεντινής σε ξένο νόμισμα υποβάθμισε σε "επιλεκτική χρεοκοπία" (SD- Selective default) η Standard & Poor΄s, παρότι οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές συνεχίζονται στη Νέα Υόρκη.

  Προηγουμένως ο οίκος αξιολόγησης είχε ορίσει διαβάθμιση "CCC-" για την Αργεντινή, που ήδη εντάσσεται στην κλίμακα "junk". Ωστόσο όταν η χώρα απέτυχε να πραγματοποιήσει πληρωμή τόκων για discount ομόλογα στις 30 Ιουνίου και δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της, ούτε και μετά την περίοδο χάριτος των 30 ημερών που λήγει σήμερα, η S&P αποφάσισε να χαμηλώσει κι άλλο την αξιολόγησή της.

  H ένδειξη "επιλεκτική χρεοκοπία" σημαίνει πως μια χώρα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της για κάποια ομόλογα, αλλά για άλλα δεν τα καταφέρνει.

  "Αν και όποτε η Αργεντινή διορθώσει την αδυναμία πληρωμής των discount ομολόγων, θα αναθεωρήσουμε την αξιολόγησή μας με βάση το εναπομείναν ρίσκο της Αργεντινής, την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές χρέους και το συνολικό πιστωτικό της προφίλ τη δεδομένη χρονική στιγμή", ανέφερε η Standard & Poor΄s. 

  Η S&P πρόσθεσε πως αν και όταν η Αργεντινή διορθώσει το πρόβλημα, θα αναβαθμίσει πιθανότατα την αξιολόγηση σε "CCC" ή ακόμη και χαμηλά, στην κλίμακα του "Β". 

  Στο μεταξύ ο οίκος επαναδιατύπωσε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας σε τοπικό νόμισμα.

  Η Αργεντινή έχει διορία να βρει λύση στο αδιέξοδο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, τοπική ώρα (07:00 την Πέμπτη ώρα Ελλάδας). Τα hedge funds διεκδικούν 1,33 δισ. δολάρια βάσει απόφασης Αμερικανού δικαστή. Η χώρα έχει εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο για να αποφύγει την πληρωμή.

  Στις τελευταίες εξελίξεις, οι δικηγόροι που έχουν αναλάβει την εκπροσώπηση της Αργεντινής στις τρέχουσες συνομιλίες σχετικά με το χρέος της χώρας, ο Τζόναθαν Μπλάκμαν και ο Καρμάιν Μποκούζι, της εταιρείας Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP, έφυγαν από το γραφείο διαμεσολαβητη όπου διεξάγονταν συνομιλίες σχετικά με το ζήτημα, χωρίς να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο, μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

  Διαβάστε ακόμη:

  *Διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής μεταξύ Αργεντινής-πιστωτών

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ