Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Ιουλ-2014 09:21

  To νέο ασφαλιστικό ξαναγράφει τους τραπεζικούς ισολογισμούς το 2015

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Τρία... “καμπανάκια” έχει χτυπήσει στους αναλυτές των τραπεζών η δημόσια συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα για την νέα “μεταρρύθμιση” του ασφαλιστικού συστήματος η οποία θα λάβει χώρα καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2015, ξεκινώντας από την ανταποδοτική λειτουργία των Ταμείων και φτάνοντας στην ενοποίησή τους. Ποια είναι αυτά;

  -Επιστροφή στην διεθνή αβεβαιότητα γύρω από τη βιωσιμότητα του ελληνικού κρατικού χρέους – η οποία επηρεάζεται ευθέως σύμφωνα με το ΔΝΤ από τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης-,
  -Ενίσχυση των υφεσιακών τάσεων λόγω μιας ενδεχόμενης μείωση στις συντάξεις και πιθανή αύξηση των “κόκκινων” δανείων
  -Διαρροή καταθέσεων υπό το φόβο κατασχέσεων για χρέη προς τα ταμεία

  Μιλώντας στο Capital.gr κορυφαίο στέλεχος του τμήματος μακροοικονικών αναλύσεων ελληνικής συστημικής τράπεζας ανέλυσε πως μπορεί να επηρεάσει τις τράπεζες και τους ισολογισμούς του επόμενου έτους οι προδιαγραφόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σύστημα.

  Το πρώτο σήμα κινδύνου έχει έλθει από τις κακές επιδόσεις στην είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών. Στις ελληνικές τράπεζες έχει γίνει ήδη αντιληπτό πως τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων δεν μπορούν να στηριχτούν στις ασφαλιστικές εισφορές στο βαθμό τουλάχιστον στον οποίο έλπιζαν στο υπουργείο Εργασίας.

  Αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα και συγκεκριμένα προς το τέλος του 2015 – αρχές 2016 σε ένα χρηματοδοτικό κενό του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο θα μπορεί να καλυφθεί είτε με επιπλέον κρατική χρηματοδότηση, είτε με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, είτε μείωση των συντάξεων. Οι δύο πρώτες λύσεις θεωρούνται, από την τρόικα, ως “απαγορευτικές”.

  Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα ταμεία σημαίνει διεύρυνση του χρηματοδοτικού κενού του κρατικού προϋπολογισμού και ... ναυάγιο της όποιας συζήτησης για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους και επαναφορά της αβεβαιότητας γύρω από την πορεία της ελληνικής οικονομίας και, έτσι, των τραπεζών της. 

  Στις τράπεζες δείχνουν να έχουν προσέξει την προειδοποίηση που έχει σημειωθεί στην τελευταία έκθεσή του το ΔΝΤ σύμφωνα με την οποία πρέπει “να επιβεβαιωθεί ότι οι υπάρχουσες συνταξιοδοτικές δαπάνες βρίσκονται σε συμβατότητα με τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους και με την ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους με βάση τις παραμέτρους του συνταξιοδοτικού συστήματος και τη συνεισφορά του κράτους στο συνταξιοδοτικό σύστημα”. Αυτό είναι το πρώτο “καμπανάκι” για τις τράπεζες.

  Με αυτούς τους όρους, το κράτος δεν μπορεί να κλείσει με το χρηματοδοτικό κενό των Ταμείων, παραδέχονται οι ίδιες πηγές. Από την άλλη μεριά, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σημαίνει αύξηση του μη – μισθολογικού κόστους και αμφισβήτηση των “επιτευγμάτων” της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και, άρα, επίσης “απορρίπτεται” από την τρόικα.

  Με άλλα λόγια, σε περίπτωση εμφάνισης χρηματοδοτικού κενού στα ασφαλιστικά ταμεία, η πιο πιθανή συνέπεια θα ήταν η μείωση των συντάξεων. Ούτε, όμως, αυτή η λύση θα ήταν η επιθυμητή για τις τράπεζες καθώς θα επανέφερε υφεσιακές τάσεις στην οικονομία, λόγω της επιπλέον μείωσης ιδιωτικής κατανάλωσης. Συνεπώς, ανεπηρέαστο, φυσικά, δεν θα έμενε και το πλήθος των “κόκκινων δανείων” παραδέχονται οι ίδιες πηγές. Αυτό είναι το δεύτερο “καμπανάκι” για τις τράπεζες.

  Παράλληλα δεν φαίνεται να “ενθουσιάζει” τις ελληνικές τράπεζες η όλη διαδικασία κατασχέσεων που απειλεί όσους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων λάβουν το προειδοποιητικό σημείωμα του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) και δεν συμμορφωθούν.

  Οι τράπεζες “έχουν ήδη διαπιστώσει πως ένα μέρος των οφειλετών αποσύρει τις καταθέσεις του υπό το φόβο της κατάσχεσής τους από τον ΟΑΕΕ, το ΙΚΑ ή τον ΟΓΑ”. Αν και ένα κύμα κατασχέσεων δεν αναμένεται κατά τους επόμενους μήνες, μιας και προχθές ο υπ. Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, κάλεσε δημοσίως όσους χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ στα ταμεία να καταθέσουν "ό,τι μπορούν", ο φόβος των οφειλετών μήπως χάσουν τις καταθέσεις τους παραμένει. Αυτό είναι το τρίτο "καμπανάκι" για τις τράπεζες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων