Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Ιουλ-2014 18:02

  "Κλείδωσαν" τα τέλη στις μεταλλευτικές παραχωρήσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Την επιβολή τελών (mining royalties) στα ιδιωτικά μεταλλεία αλλά και στις άδειες μεταλλευτικών ερευνών προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκη Παπαγεωργίου.

  Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που παρουσιάζει το Capital.gr, προβλέπεται η επιβολή ετήσιου τέλους από 1/1/2013 σε ενεργές παραχωρήσεις μεταλλείων, το οποίο είναι αυτοτελές και δεν συμψηφίζεται με ενδεχομένες υποχρεώσεις της εταιρείας παραχώρησης. Το τέλος ισχύει και για τις αποθεματικές (χρησιμοποιούνται για αποθεματικούς λόγους), αλλά και για τις αργούσες παραχωρήσεις. 

  Υπολογισμός τελών 

  Τα τέλη υπολογίζονται ανά περίπτωση είτε: 

  • με βάση την αξία του παραγόμενου προϊόντος (ad valorem), δηλαδή το τέλος εκφράζεται ως ποσοστό επί της αξίας των παραγομένων προϊόντων είτε 

  • με βάση το κέρδος παραγωγής (profit based), δηλαδή το κέρδος εκφράζεται ως ποσοστό επί των κερδών τα οποία υπολογίζονται με έναν προαποφασισμένο τρόπο. 

  Θεωρώντας ότι η δυνατότητα αντιμετώπισης κάθε μεταλλεύματος χωριστά είναι η πιο δίκαιη, αφού μπορούν να αξιολογηθούν η εμπορικότητα, οι φυσικές ιδιότητες, καθώς και η σχετική «δυνατότητα κερδοφορίας», εφαρμόζεται ο διαχωρισμός των μεταλλευμάτων σε τρεις κατηγορίες, στις οποίες επιβάλλονται αναλόγως και τα τέλη: 

  Ι. Μεταλλεύματα πολυτίμων μετάλλων. Τέλος: 1 – 6 %.
  ΙΙ. Μεταλλεύματα βασικών μετάλλων. Τέλος: 0,5 – 2,5 %
  ΙΙΙ. Λοιπά ορυκτά και παραπροϊόντα επεξεργασίας. Σταθερό τέλος 10% επί της διαφοράς της τιμολογηθείσας αξίας μείον το «κόστος παραγωγής».

  Άδειες μεταλλευτικών ερευνών

  Το ετήσιο τέλος στις άδειες μεταλλευτικών ερευνών (ΑΜΕ) επιβάλλεται από 1/1/2013. Στην καταβολή του τέλους υποχρεούται ο κάτοχος ΑΜΕ που βρίσκεται σε ισχύ την 1/1/2013, είτε στην αρχική, είτε στην κατά παράταση περίοδο της. Εφόσον η αρχική ή η κατά παράταση ισχύς της λήγει εντός του έτους 2013, τότε ο κάτοχος της ΑΜΕ υποχρεούται να καταβάλλει τέλος ανάλογο με τις αντίστοιχες ημέρες που η ΑΜΕ ήταν σε ισχύ εντός του 2013. Σε περίπτωση που εντός ενός έτους ο κάτοχος της ΑΜΕ δεν είναι το ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, τότε το τέλος επιβάλλεται αναλογικά, σε κάθε ένα από αυτά, με βάση τις ημέρες κτήσης της ΑΜΕ εντός του έτους υπολογισμού του. Το τέλος που επιβάλλεται σε ΑΜΕ είναι αυτοτελές, μη συμψηφιζόμενο με οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση του κατόχου της που απορρέει από υφιστάμενη ή νέα ιδιωτική συμφωνία ή συμβολαιογραφική πράξη.

  Το τέλος υπολογίζεται βάσει των ετών ισχύος της ΑΜΕ και της επιφάνειας της έκτασης.

  Τι σημαίνει η επιβολή τελών στα ιδιωτικά μεταλλεία

  Τα royalties στις ιδιωτικές παραχωρήσεις θα αποτελέσουν πηγή εσόδων για το Δημόσιο, κάτι που ζητούσαν πολλές «πλευρές» που συνήθως ανέφεραν ότι τα οφέλη του Δημοσίου είναι πενιχρά από την ιδιωτική μεταλλευτική δραστηριότητα.

  Παράλληλα, για τους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην κατεργασία των πολύτιμων μετάλλων (χρυσός, άργυρος, ασήμι κτλ), η επιβολή τελών είναι σχεδόν... ευπρόσδεκτη. Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες, όπως η Eldorado Gold πρότειναν τη δημιουργία ειδικής εισφοράς που θα εισπράττει ο οικείος Δήμος και θα διαμορφώνεται βάσει των διεθνών τιμών χρυσού.

  Μέχρι την ισχύ του νόμου, φυσικά ή νομικά πρόσωπα μπορούσαν να αποκτήσουν, δωρεάν (καταβάλλοντας μόνο το κόστος παραβόλου) –εάν πληρούσαν συγκεκριμένες προϋποθέσεις-– άδεια μεταλλευτικών ερευνών σε έκταση που θεωρούν ότι περιέχει κοιτάσματα μετάλλων. Εάν δεν υπάρξει έργο σε διάστημα τριετίας, η άδεια επιστρέφει στο Δημόσιο. 

  Η απαλλαγή από τέλη των ιδιωτικών μεταλλείων είχε θεσμοθετηθεί επί δικτατορίας το 1973.

  Δείτε αναλυτικά την απόφαση στη δεξιά στήλη "σχετικά αρχεία".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ