Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 29-Ιουν-2014 15:26

  Bank of England: Πιθανή αύξηση των επιτοκίων σε βάθος χρόνου

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ο Charles Bean, αντιπρόεδρος της ΒoE (Bank of England) έκανε λόγο για ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων στο 5%, δηλαδή στα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

  Όμως ο κ. Bean- του οποίου η θητεία λήγει στις 30 Ιουνίου- αποσαφήνισε ότι ο ορίζοντας μιας τέτοιας κίνησης είναι εξαιρετικά μακροπρόθεσμος.

  «θα ήταν λογικό να σκεφτούμε ότι σε βάθος χρόνου θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε σε επιτόκια της τάξης του 5%, αλλά αυτό είναι κάτι που θα αργήσει να συμβεί», δήλωσε στο Βρετανικό Sky News.

  Από την πλευρά τους άλλοι αξιωματούχοι της ΒoΕ έκαναν λόγο ότι θα είναι απίθανο το επιτόκιο βάσης να κινηθεί υψηλότερα από το 2,5% με 3% για τα επόμενα χρόνια, για λόγους που σχετίζονται με τη ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

  Ο Mark Carney, πρόεδρος της ΒoΕ, σε συνέντευξη του σε Ιρλανδική εφημερίδα δήλωσε και αυτός από την πλευρά του ότι οι όποιες αυξήσεις επιτοκίων θα είναι «περιορισμένες και με σταδιακό ρυθμό».

  Τόσο ο Charles Bean, όσο και ο Ο Mark Carney, είναι δύο εκ των υψηλόβαθμων βρετανών κεντρικών τραπεζιτών που έχουν μιλήσει δημόσια για την ανάγκη λήψης μέτρων, που θα αποτρέψουν τους συμπατριώτες τους από το να υπερχρεωθούν δανειζόμενοι.

  Πρόσφατα η Bank of England, συμβούλευσε τις υπόλοιπες τράπεζες της χώρας να μην χορηγούν δάνεια πέραν του 15% στους δανειολήπτες που αιτούνται χρήματα τα οποία υπερβαίνουν 4,5 φορές το ετήσιο εισόδημα τους.

  Επίσης απαίτησε αυστηρότερους κανόνες στις χορηγήσεις δανείων, για να υπάρχει η διαβεβαίωση ότι οι δανειολήπτες θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στην περίπτωση αύξησης των επιτοκίων.

  Σύμφωνα με παράγοντες του βρετανικού ΥΠΟΙΚ, η υπερχρέωση των νοικοκυριών, θα μπορούσε να αποτελεί ένα μεγάλο ρίσκο για την οικονομία, στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ