Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 29-Ιουν-2014 08:44

  H "φενάκη" της ρευστότητας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι νέες δεσμεύσεις που υποχρεώνουν τις τράπεζες να κρατήσουν κλειστές τις στρόφιγγες και το 2014

  Από τον Κωνσταντίνο Μαριόλη  Μπορεί οι εκταμιεύσεις δανείων να διπλασιάζονται κάθε μήνα το τελευταίο εξάμηνο, όπως αποκάλυψε το Capital.gr, όμως η ροή των πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία απέχει παρασάγγας από τα συνολικά κεφάλαια που απαιτούνται για να ξεκινήσει, έστω διστακτικά, η πολυπόθητη ανάκαμψη.

  Η εξέλιξη είναι σημαντική, αφού για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία παρατηρείται η απαρχή μιας τάσης που, αν συνεχιστεί, θα έχει οφέλη για την πραγματική οικονομία. Παράλληλα, δείχνει ότι η «υγιής ζήτηση», όπως αποκαλούν οι τραπεζίτες τα αιτήματα για δάνεια που μπορούν να εγκριθούν, κάνει δειλά-δειλά την εμφάνισή της.

  Ο Μάριο Ντράγκι, από την πλευρά του, προσπαθεί να αναγκάσει τις τράπεζες να δανείσουν τις επιχειρήσεις, προσφέροντας φθηνά δάνεια αλλά και κίνητρα. Όμως οι στρόφιγγες του δανεισμού είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν... για τα καλά μέσα στο 2014.

  Το «Κ» έχει κάνει γνωστές τις εκτιμήσεις ανώτατων τραπεζικών στελεχών σύμφωνα με τις οποίες οι συστημικές τράπεζες, με βάση την κεφαλαιακή τους επάρκεια, θα μπορούσαν να ρίξουν στην οικονομία έως και 20 δισ. ευρώ, ωστόσο οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Οι εκταμιεύσεις δανείων μέσα στο 2014 εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ, με την πλειονότητα των χορηγήσεων να προορίζονται για τον επιχειρηματικό κλάδο.

  Όλα αυτά είναι καλά... Όμως, οι συνθήκες για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο είναι «ειδικές», που σημαίνει ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους η πιστωτική επέκταση δεν μπορεί να ξεκινήσει, τουλάχιστον με κανονικούς ρυθμούς. Η πρόοδος και οι εξελίξεις στα εν λόγω ζητήματα θα καθορίσουν το χρονικό σημείο κατά το οποίο η ροή των πιστώσεων θα επιστρέψει σε φυσιολογικό επίπεδο.

  «Κόκκινα» δάνεια
  Οι δείκτες απόδοσης (KPIs) θα αποτελέσουν τη νέα πραγματικότητα για τις τράπεζες. Θα εφαρμοστούν σταδιακά από τα τέλη Ιουνίου, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2014 το μέτρο θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή. Θα καταγράφουν την πρόοδο των τραπεζών στη διαχείριση και μείωση του τεράστιου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

  Οι τράπεζες θα συντάσσουν αναφορές για τις πρακτικές που υιοθετούν, με αποτέλεσμα να στενεύουν τα περιθώρια ευελιξίας. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα έχει τον έλεγχο, ωστόσο και η τρόικα θα παρακολουθεί την εξέλιξη της διαδικασίας. Θεωρείται δεδομένο ότι, με τους «δείκτες απόδοσης», οι τράπεζες θα θελήσουν να περιορίσουν τα... ανοίγματά τους.

  Stress tests - AQR
  Έως τα τέλη Ιουλίου 2014 οι αρμόδιες Αρχές θα αξιολογήσουν την καταλληλότητα των πρακτικών αναδιάρθρωσης δανείων και της αναγνώρισης εσόδων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Με βάση τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής άσκησης της ΕΚΤ, θα αξιολογηθεί η ανάγκη εφαρμογής κατευθυντήριων γραμμών για τις προβλέψεις, όμοιες με αυτές των ευρωπαϊκών εποπτικών Αρχών. Αν κριθεί απαραίτητο, οι νέες κατευθυντήριες γραμμές θα ληφθούν υπόψη στα αποτελέσματα έτους 2014. Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν μια περίοδο εκτεταμένων λογιστικών ελέγχων, πέραν των λειτουργικών. Επίσης, εν όψει των επικείμενων stress tests και δεδομένου ότι έχουν προβεί στις απαιτούμε-νες κεφαλαιακές κινήσεις, οι τράπεζες θέλουν να παρουσιάσουν την καλύτερη δυνατή εικόνα όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από τον Μάριο Ντράγκι.

  Κεφαλαιακά πλάνα
  Οι «συστημικές» τράπεζες έχουν περιθώριο έως το τέλος Ιουνίου 2014 να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν στο βασικό σενάριο, βάσει των σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης που κατέθεσαν προς έγκριση στα μέσα Απριλίου. Με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της ανακεφαλαιοποίησης, το συγκεκριμένο «προαπαιτούμενο» έχει καλυφθεί. Επίσης, έως το τέλος Ιουνίου η Τράπεζα της Ελλάδος θα εγκρίνει τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης για το δυσμενές σενάριο της BlackRock.

  Τα συγκεκριμένα πλάνα αφορούν την πώληση θυγατρικών και άλλες κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, οι οποίες έχουν ληφθεί σε μεγάλο βαθμό υπόψη για τον υπολογισμό της κεφαλαιακής επάρκειας, η οποία καθορίζει την ικανότητα κάθε τράπεζας να δανείσει. Κατά συνέπεια, η ομαλή υλοποίηση των capital plans θα πρέπει να συνοδευτεί από «συνετή» πολιτική δανειοδοτήσεων.

  Σχέδια αναδιάρθρωσης
  Η προκαταβολική άντληση κεφαλαίων για το βασικό σενάριο της BlackRock βασίζεται σε κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, μόνο, όμως, σε αυτές που συμπεριλαμβάνονται στα υφιστάμενα σχέδια αναδιάρθρωσης, καθώς και στις επιπλέον κινήσεις που έχουν συμφωνηθεί με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGCom).

  Οι εν λόγω κινήσεις έχουν λάβει τη μορφή δεσμεύσεων στα αναθεωρημένα σχέδια αναδιάρθρωσης, τα οποία η Τράπεζα της Ελλάδος θα λάβει υπόψη για να υπολογίσει εκ νέου τις κεφαλαιακές ανάγκες. Στα σχέδια υπάρχουν ρητές «γραμμές» για την πιστωτική επέκταση των ομίλων στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιάρθρωσης των λειτουργιών τους.

  Ο Ντράγκι... υπόσχεται αλλαγή κλίματος
  Αν πιστέψουμε τις υποσχέσεις του Μάριο Ντράγκι και τις εκτιμήσεις των πιο «αισιόδοξων» αναλυτών, όπως της Goldman Sachs, τότε μέσα στην επόμενη διετία θα... βρέξει έως και πάνω από 20 δισ. ευρώ. Τα οποία, μάλιστα, θα πάνε στην πραγματική οικονομία, δηλαδή θα ενισχύσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.

  Αυτός είναι, τουλάχιστον, ο ευσεβής πόθος των στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το αν τα μέτρα θα καταφέρουν να δώσουν την απαραίτητη ώθηση στην οικονομία είναι κάτι που ούτε θα είναι ορατό ούτε και θα μπορεί να αξιολογηθεί πριν από το καλοκαίρι του 2015.

  Κατά συνέπεια, η αγορά για ακόμα μία φορά -όπως πάντα, άλλωστε- δεν θα πρέπει να περιμένει «θαύματα». Άσχετα με το αν οι ελληνικές τράπεζες λάβουν τα φθηνά δάνεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή τον ερχόμενο Δεκέμβριο, η αύξηση των δανειοδοτήσεων θα είναι σταδιακή και θα αφορά αποκλειστικά και μόνο την υγιή ζήτηση. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, στην Ελλάδα οι πρώτες ενδείξεις δεν αποκλείεται να κάνουν την εμφάνισή τους στα τέλη του 2014.

  Μόνο, όμως, μετά το πέρας των stress tests και αφού καλυφθούν οι επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες που τυχόν προκύψουν, θα μπορούν με σιγουριά και αυτοπεποίθηση να προχωρήσουν σε ουσιαστική πιστωτική επέκταση.

  * Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 21ης Ιουνίου

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων