Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Ιουν-2014 09:06

  Μετά την τρόικα έρχεται Ευρωπαϊκή εποπτεία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Αλέξανδρου Κλώσσα

  Συνέχιση της αυστηρής επιτήρησης των δημόσιων οικονομικών της χώρας, με διαρκή εποπτεία τόσο της εκτέλεσης όσο και της κατάρτισης του προϋπολογισμού, θα έχει η επόμενη μέρα της ελληνικής Οικονομίας ακόμα και χωρίς την τρόικα.

  Η επιχείρηση από την ελληνική πλευρά να απεμπλακεί από το “βραχνά” της τρόικας και μαζί από τις εντάσεις και τις εμπλοκές που προκαλούν οι διαρκείς έλεγχοι των επικεφαλής, θα βασιστεί πλέον στον θεσμοθετημένο τρόπο κατάρτισης αλλά και ελέγχου του κρατικού προϋπολογισμού, μέσω του νομοσχεδίου με το οποίο υιοθετείται από την Ελλάδα η Κοινοτική οδηγία 85.

  Η ψήφιση του νομοσχεδίου θέτει ως αυστηρή προϋπόθεση σε κάθε κράτος μέλος να εφαρμόζει τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από την συγκεκριμένη οδηγία η οποία προβλέπει:

  θεσμοθέτηση και η τήρηση του κανόνα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.
  μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στοχοθεσία.
  εφαρμογή πολιτικών που οδηγούν σε διατηρήσιμα αποτελέσματα.
  ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία μηχανισμών αυτόματης διόρθωσης τυχόν αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί.
  κατάρτιση του Προϋπολογισμού σε χρονική εναρμόνιση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

  Ωστόσο, οι αυστηροί κανόνες που θεσπίζονται από το νομοσχέδιο προκαλούν έντονο προβληματισμό, καθώς εκτιμάται ότι στο εξής η πολιτική που θα πρέπει να ακολουθούν οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσει να ρίχνει το βάρος στην πορεία των δημοσιονομικών, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την πραγματική οικονομία.

  Και αυτό γιατί η οδηγία 85 εισάγει αυστηρούς κανόνες ελέγχου αναφορικά με την πορεία του ελλείμματος και του χρέους, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο το περιθώριο να διατηρηθεί η πολιτική λιτότητας για πολλά ακόμα χρόνια.

  Ακόμα και αν από το από το υπουργείο Οικονομικών επιχειρούν να διασκεδάσουν αυτούς τους φόβους, είναι δεδομένο ότι η αυστηρή εποπτεία της Κομισιόν αναφορικά με την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού δεν θα αφήνει πολλά περιθώρια να υπάρχουν παρεκκλίσεις με στόχο την τόνωση της πραγματικής οικονομίας.

  Ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο νέος δημοσιονομικός σχεδιασμός θα συνεχίσει να δίνει αυστηρή προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και στον περιορισμό των ελλειμμάτων.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την ομιλία του στη βουλή απαντώντας σε αυτούς τους προβληματισμούς τόνισε ότι πλέον η διατύπωση είναι «ο δημοσιονομικός σχεδιασμός δίνει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους για τη διατήρηση και την ενίσχυση της δημοσιονομικής και οικονομικής σταθερότητας».

  Η διευκρίνηση του κ. Σταϊκούρα έχει να κάνει με την υποχρέωση της Ελλάδας να παραμείνει σε ενισχυμένη εποπτείααπό την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έως την αποπληρωμή τουλάχιστον του 75% των δανείων που ένα κράτος-μέλος έχει λάβει, ενώ παράλληλα το Σύμφωνο Σταθερότητας προβλέπει ότι όποτε τα Κοινοτικά όργανα διαπιστώσουν αποκλίσεις από τους στόχους για το έλλειμμα και το χρέος, τότε θα απευθύνει σύσταση και προτεινόμενα μέτρα.

  Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να έχει σε απόλυτο έλεγχο τα δημόσια οικονομικά της, με την σημαντική διαφορά ότι δεν θα έχει τη διαρκή παρουσία της τρόικας στην Αθήνα.

  Το ρόλο του ¨ελεγκτή” πλέον θα έχει η νέα ανεξάρτητη αρχή (Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο). Ωστόσο πριν ακομα συσταθεί το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, έχει προκαλέσει αντιδράσεις αναφορικά με το ρόλο του καθώς θα αναλάβει να παρακολουθεί, να αξιολογεί τις μακροοικονομικές προβλέψεις και τις παραδοχές επί των οποίων βασίζονται, να ενημερώνει δημόσια, σε τακτά χρονικά διαστήματα, για την πορεία των δημόσιων οικονομικών, να παρεμβαίνει, όταν χρειάζεται, για την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων και να συνεργάζεται με τη Βουλή των Ελλήνων και το Υπουργείο Οικονομικών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων